Тенденция е завръщането към акумулиращи уреди в отоплението

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5782835 www.24chasa.bg
Димитър Ненов, търговски директор на фирма „Тедан”

За разлика от климатика, при който става студено след като се изключи, с тях продължава да ви е топло

Димитър Ненов, търговски директор на фирма „Тедан”

– Увеличава ли се търсенето на отоплителни уреди с наближаването на зимата и какви са тенденциите, г-н Ненов?

– До преди 4-5 г. масово се купуваха вентилаторни печки и маслени радиатори. Но те са много енергоемки. От 2-3 г. клиентите обръщат внимание на енергоспестяването. Вече се използват термостати, които реагират при по-малка разлика в околната температура – например при амплитуди 0,1 до 0,5 градуса. Нашите данни показват, че през миналата година са продадени повече уреди с механични термостати.

– Какви са разликите между двата вида?

- Механичните са по-издръжливи от електронните при падане на напрежението и проблеми с тока. В Англия и Германия например е водещ механичният термостат, а за детски стаи и за спални се избира електронен. Той е по-скъп, но разликата е около 20% и се компенсира за две години от по-ниската консумация. Разликата в консумацията между електронен и механичен термостат е 4% в полза на електронния.

– С климатик или с конвекторен уред е по-добре да се отоплява жилището?

– Има тенденция и за връщане към акумулиращите уреди. Има и нов тип отоплители, при които нагревателят е вграден в акумулираща плоча. Те са почти тройно по-скъпи от конвекторите със стандартна цена 300 лв. Акумулиращата печка е от 1100 до 4000-5000 лв. Радиатор с керамичен нагревател е около 1500 лв. Това обаче се отплаща. Радиаторът работи 20 минути и отдава топлина 40 минути. Има спестяване не само от термостат, а и от акумулиращия ефект. Акумулиращата печка може да работи на нощна тарифа и през деня да отдава топлина. Климатикът като се изключи, след 30 минути вече е студено, защото използа принудителна конвекция.

– Какви са новите технологии при бойлерите?

– Нови тенденции са бойлерите от неръждаема стомана със сух нагревател от неръждаема стомана. Другите нови тенденции са влагането на интелигентни термостати в електрическите бойлери.

– Как да се избере тогава?

– Важно е да се знае каква е водата в района. Ако е мека – бойлерът трябва да е от неръждаема стомана. Емайлираните ще изкарат между две и три години независимо от марката, която изберете.

Трябва да се подбере и спрямо броя на хората, които ще го използват. Ако се вземе 80-литров и са четирима човека, ще трябва да се чака, за да загрее. Минимумът при четирима е 100 литра, най добре 120 литра. Не трябва да се взима най-мощният бойлер (3 или 4 киловата). Когато е с по-малка мощност (два киловата), животът на продукта ще е по-дълъг. Когато е по-мощен, хората го включват и изключват, за да пестят според тях. А това е най-вредно за уреда и така разходът за електричество е много по-голям. Важно е да се поиска информация на колко градуса е измерен енергийният клас на продукта, защото масово продуктите са измерени при 60 градуса, а реално вие ползвате уреда при 72-75 градуса. Но при по-висока температура уредът ще харчи повече ток. Когато клиентът го ползва на 72-75 градуса (в зависимост от термостата), бойлерът няма да изхарчи 1600 киловата, а 2000 за една година, което е подвеждане на клиента. Това са около 20% повече към сметката всеки месец.

Всички бойлери на „Тедан“ са измерени при 72 и 75 градуса. Енергийният клас, който ние даваме, е реалният. Нашата цел е по никакъв начин клиентът да не бъде подведен и излъган.

– Как производителят осигурява безопасността на потребителите?

– При бойлерите има защити против прегряване и защита за намаляване на налягането. При монтажа на бойлера трябва да се слагат предпазните клапани, които са в комплекта. Не трябва да се пробва бойлерът на сухо дали работи, след 40 секунди нагревателят изгаря, а това не влиза в гаранцията. Не трябва да се махат термостатите и уредът да се връзва към ел. мрежата директно. Всички примери, които давам, са от практиката и във времето сме се сблъсквали с клиенти, който са правили някое от изброените от мен неща!

„Тедан“ ще предложи ли нови продукти?

– Част от нашата гама я изнесохме да се произвежда в италиански завод за електрически водонагреватели, за да можем да предложим нови и иновативни продукти на нашите клиенти. Новите продукти, които ще предложим на клиентите си, е бойлер от неръждаема стомана с трикиловатов нагревател. Също и бойлер от неръждаема стомана с трикиловатов нагревател енергиен клас В с дигитален дисплей за управление. В момента най-високият енергиен клас за бойлер е В.

При отоплителните уреди от тази година започваме работа с нов испански завод, за да можем да разширим гамата от акумулиращи и енергоспестяващи продукти.

Ще пуснем акумулираща печка и електрически конвектор в едно с два нагревателя, която ще е широка 16 см и с модернизиран дизайн.

От завода в Германия ще разширим гамата си с акумулиращ конвектор с механичен термостат, който може да се намери с четири цвята: стандартен бял, сив, бежов и черен. Така ще дадем възможност на клиентите, които не разполагат с голям бюджет, да купят енергоспестяващ продукт. Масово се купуват лъчисти конвектори, които затоплят бързо и са на същата цена. Колеги са споделяли, че след като сменят този конвектор с акумулиращ, се спестяват 30-40 лв. месечно от сметката за ток.

От септември вече предлагаме на клиентите си акумулиращ радиатор TT-KS, предназначен за детски стаи, детски градини и училища, с ниска повърхностна температура на уреда. Благодарение на по-ниската повърхностна температура, при допир на детето с уреда няма да има последствие за него!

www.tedan.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Борислава дори вече не живее в къщата в Барселона, разкрива братът Премиерът Бойко Борисов няма нищо общо със сестра ми Борислава! Това обяви бившият футболист на ЦСКА Станко Йовчев. 31-годишният мъж проговори единствено пред "България Днес", след като бе набеден за шурей на министър-председателя. Приписваната любовна афера на Бойко с

Да станеш шесткратен европейски шампион и олимпийски първенец по борба е лесно в сравнение с това да си намериш място за паркиране в София. В това се убеди звездата от тепиха Армен Назарян, който почти половин час обикаля за паркомясто с лъскавия си "Мерцедес", видяха топпапараците на "България Днес"

Нападателят на "Пари Сен Жермен" Мауро Икарди се оказа под пълния контрол на жена си Уанда Нара. Дори когато тя не е вкъщи. Сексбомбата следи всяка негова крачка чрез инсталирани в дома им камери. Блондинката може да вижда какво се случва направо на мобилния си телефон. Камерите са общо 43. "Те не са само в Милано - призна Уанда