Тенденция е завръщането към акумулиращи уреди в отоплението

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5782835 www.24chasa.bg
Димитър Ненов, търговски директор на фирма „Тедан”

За разлика от климатика, при който става студено след като се изключи, с тях продължава да ви е топло

Димитър Ненов, търговски директор на фирма „Тедан”

– Увеличава ли се търсенето на отоплителни уреди с наближаването на зимата и какви са тенденциите, г-н Ненов?

– До преди 4-5 г. масово се купуваха вентилаторни печки и маслени радиатори. Но те са много енергоемки. От 2-3 г. клиентите обръщат внимание на енергоспестяването. Вече се използват термостати, които реагират при по-малка разлика в околната температура – например при амплитуди 0,1 до 0,5 градуса. Нашите данни показват, че през миналата година са продадени повече уреди с механични термостати.

– Какви са разликите между двата вида?

- Механичните са по-издръжливи от електронните при падане на напрежението и проблеми с тока. В Англия и Германия например е водещ механичният термостат, а за детски стаи и за спални се избира електронен. Той е по-скъп, но разликата е около 20% и се компенсира за две години от по-ниската консумация. Разликата в консумацията между електронен и механичен термостат е 4% в полза на електронния.

– С климатик или с конвекторен уред е по-добре да се отоплява жилището?

– Има тенденция и за връщане към акумулиращите уреди. Има и нов тип отоплители, при които нагревателят е вграден в акумулираща плоча. Те са почти тройно по-скъпи от конвекторите със стандартна цена 300 лв. Акумулиращата печка е от 1100 до 4000-5000 лв. Радиатор с керамичен нагревател е около 1500 лв. Това обаче се отплаща. Радиаторът работи 20 минути и отдава топлина 40 минути. Има спестяване не само от термостат, а и от акумулиращия ефект. Акумулиращата печка може да работи на нощна тарифа и през деня да отдава топлина. Климатикът като се изключи, след 30 минути вече е студено, защото използа принудителна конвекция.

– Какви са новите технологии при бойлерите?

– Нови тенденции са бойлерите от неръждаема стомана със сух нагревател от неръждаема стомана. Другите нови тенденции са влагането на интелигентни термостати в електрическите бойлери.

– Как да се избере тогава?

– Важно е да се знае каква е водата в района. Ако е мека – бойлерът трябва да е от неръждаема стомана. Емайлираните ще изкарат между две и три години независимо от марката, която изберете.

Трябва да се подбере и спрямо броя на хората, които ще го използват. Ако се вземе 80-литров и са четирима човека, ще трябва да се чака, за да загрее. Минимумът при четирима е 100 литра, най добре 120 литра. Не трябва да се взима най-мощният бойлер (3 или 4 киловата). Когато е с по-малка мощност (два киловата), животът на продукта ще е по-дълъг. Когато е по-мощен, хората го включват и изключват, за да пестят според тях. А това е най-вредно за уреда и така разходът за електричество е много по-голям. Важно е да се поиска информация на колко градуса е измерен енергийният клас на продукта, защото масово продуктите са измерени при 60 градуса, а реално вие ползвате уреда при 72-75 градуса. Но при по-висока температура уредът ще харчи повече ток. Когато клиентът го ползва на 72-75 градуса (в зависимост от термостата), бойлерът няма да изхарчи 1600 киловата, а 2000 за една година, което е подвеждане на клиента. Това са около 20% повече към сметката всеки месец.

Всички бойлери на „Тедан“ са измерени при 72 и 75 градуса. Енергийният клас, който ние даваме, е реалният. Нашата цел е по никакъв начин клиентът да не бъде подведен и излъган.

– Как производителят осигурява безопасността на потребителите?

– При бойлерите има защити против прегряване и защита за намаляване на налягането. При монтажа на бойлера трябва да се слагат предпазните клапани, които са в комплекта. Не трябва да се пробва бойлерът на сухо дали работи, след 40 секунди нагревателят изгаря, а това не влиза в гаранцията. Не трябва да се махат термостатите и уредът да се връзва към ел. мрежата директно. Всички примери, които давам, са от практиката и във времето сме се сблъсквали с клиенти, който са правили някое от изброените от мен неща!

„Тедан“ ще предложи ли нови продукти?

– Част от нашата гама я изнесохме да се произвежда в италиански завод за електрически водонагреватели, за да можем да предложим нови и иновативни продукти на нашите клиенти. Новите продукти, които ще предложим на клиентите си, е бойлер от неръждаема стомана с трикиловатов нагревател. Също и бойлер от неръждаема стомана с трикиловатов нагревател енергиен клас В с дигитален дисплей за управление. В момента най-високият енергиен клас за бойлер е В.

При отоплителните уреди от тази година започваме работа с нов испански завод, за да можем да разширим гамата от акумулиращи и енергоспестяващи продукти.

Ще пуснем акумулираща печка и електрически конвектор в едно с два нагревателя, която ще е широка 16 см и с модернизиран дизайн.

От завода в Германия ще разширим гамата си с акумулиращ конвектор с механичен термостат, който може да се намери с четири цвята: стандартен бял, сив, бежов и черен. Така ще дадем възможност на клиентите, които не разполагат с голям бюджет, да купят енергоспестяващ продукт. Масово се купуват лъчисти конвектори, които затоплят бързо и са на същата цена. Колеги са споделяли, че след като сменят този конвектор с акумулиращ, се спестяват 30-40 лв. месечно от сметката за ток.

От септември вече предлагаме на клиентите си акумулиращ радиатор TT-KS, предназначен за детски стаи, детски градини и училища, с ниска повърхностна температура на уреда. Благодарение на по-ниската повърхностна температура, при допир на детето с уреда няма да има последствие за него!

www.tedan.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.