Ремонти: Преди да облицовате вътрешното стълбище, коригирайте всяко стъпало по височина

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5787683 www.24chasa.bg

С гранитогрес вероятността от подхлъзване значително намалява

Някога най-често използваното решение за бетонните вътрешни стълбища в частни жилищни сгради бе мозайката. Направата ѝ обаче е трудоемка и скъпа, а къщата се замърсява много от шлифоването. Пък и външният вид на обикновените мозайки вече не задоволява претенциите на привикналите с новите строителни материали собственици на жилища.

Днес масово се използва облицоването на циментовите вътрешни стълби с предлаганите на пазара различни видове плочи - керамични или изработени от различни каменни материали.

Практиката показва обаче, че най-доброто решение е облицоването им с плочи от гранитогрес. Те са изработени от изкуствен керамичен високотехнологичен материал, който бързо се наложи и на българския пазар като предпочитано подово покритие.

За стълбищата е желателно

да се подберат

плочи с грапава

повърхност,

които създават по-добри условия за сцепление и вероятността от подхлъзване е значително по-малка.

Другото условие за естетически издържано и устойчиво на износване стълбище е използването на специални метални лайстни за защита и оформяне на челните ръбове на стъпалата.

След като сте взели решение да облицовате стълбището с плочки, остава да ги изберете според вкуса си, да купите металните лайстни, лепило за подови плочки и фугираща смес.

Бордовете покрай стълбището може да се облицоват със специални тесни плочки за первази или пък да се нарежат на ивици плочките, с които е облицовано стълбището.

Желателно е лепилото да се съобрази с вида на плочките - обикновена подова керамика или гранитогрес. Производителите на гранитогрес препоръчват използването на специално пригодени за този материал лепила. Причината за това е, че по долната повърхност на плочките липсват отворени капиляри и пори, които подобряват сцеплението с лепилото.

Преди да започнете лепенето на плочките обаче, трябва да се погрижите за основата, върху която те ще легнат. Най-вероятно е всяко от стъпалата да се нуждае от корекция по височина. По време на изливането на бетона рядко може да се постигне точност до милиметър, а и след окончателното завършване на подовите настилки в двата края на стълбата е възможно да се получи денивелация.

Когато обаче разликите във височините са по-големи,

може да се наложи

полагане на по-дебел

изравняващ пласт

върху стъпалата,

примерно 3-4 cм. В този случай се постъпва както при отливането на ново стълбище. Измерват се общата височина и дължина на стълбището и мерките се разделят по броя на стъпалата.

За всяко от стъпалата се сковава кофраж. Челните дъски се поставят така, че горните им кантове да лежат точно на коригираното ниво на стъпалото. После се нивелират, за да бъдат хоризонтални.

Всяка от дъските е прикована към 2 вертикални летви, чрез които се фиксира нивото на стъпалото. Летвите са заострени в долния си край, за да оставят по-малки отвори в бетона.

Плочките се режат с инструмент, който не е скъп и може да се намери в повечето железарски и строителни магазини. С помощта на твърдосплавна ролка по линията на рязане се прави бразда върху лицевата страна на плочката. Отчупването става чрез притискане, като се използва другият край на ръкохватката с режещата ролка.

Колкото и добре да са изравнени височините и широчините на стъпалата, за всяко стъпало плочките се отмерват една по една, защото винаги са възможни малки отклонения. Всяка от хоризонталните плочки се поставя върху равномерно и с еднаква дебелина разстлан пласт лепило.

Чрез почукване с гумен чук

се намества,

докато

леко потъне

в лепилото,

и същевременно с водния нивелир се контролира надлъжно и напречно на стъпалото.

После се измерва точно височината на челото на следващото по-горно стъпало, като се мери от нивото на току-що залепените плочки до 3 мм под долния край на хоризонталните плочки на горното стъпало. Тази фуга е необходима за монтиране на челния метален профил.

Лепилото се нанася на равномерно дебел пласт върху гърба на плочката и с почукване с гумения чук се намества.

За дълготрайността и издръжливостта на удари на покритието от гранитогрес поради крехкостта на материала е изключително важно под плочките да не останат кухини с въздух. Всяка плочка трябва добре и плътно да прилегне в пласта лепило.

Трябва да решите дали плочките да се лепят с оставяне на фуги помежду им, или да бъдат плътно прилепени една към друга. Наличието на фуги донякъде придава по-добър вид на стълбището и дава възможност за минимални корекции при евентуални разлики в големините на плочките.

След като плочките за даденото стъпало се залепят, може да се пристъпи към

поставяне на

металната лайстна

Тя е от алуминий и лесно се отрязва според дължината на стъпалото.

Вдлъбнатата част на лайстната се запълва с лепило и тя се поставя на мястото ѝ, така че плоската перфорирана част да потъне в лепилото на хоризонталния ред плочки.

Когато всички стъпала са облицовани с плочки, фугите помежду им се запълват със специална фугираща смес. За предпочитане е тя да се нанася с метален шпахтел, а не чрез втриване с гъба, защото повърхността на плочките е грапава и по-трудно се почиства.

Накрая се нарязват ивици от плочки и те се залепват, като образуват бордюр по продължение на стълбището. Неговото предназначение е да прикрие останалите между плочките и стената пролуки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Халфът Георги Костадинов е оптимист за бъдещето на националния отбор. Играчът на руския "Арсенал" (Тула) съжалява за изпуснатата победа в гостуването на Кипър. "Имаме добра основа - смята Костадинов. - Все още ни липсват някои неща, които се изграждат с времето. Имаме добро бъдеще. При 1:0 се оголихме и затова съперникът ни вкара гол.

Голмайсторът на България в мача срещу Словения Галин Иванов остана разочарован от неуспеха на отбора да се класира за следващата фаза на турнира. Халфът на "Славия" отбеляза дебютното си попадение за "лъвовете". "Разочароващо е, че не успяхме да се класираме напред - каза Иванов. - Има голямо желание, имаше и голяма цел,

Ветеранът Георги Петков е готов да продължи да играе за националния отбор и в европейските квалификации догодина. 42-годишният страж направи страхотно спасяване в края на мача със Словения и спаси отбора от загуба. Петков няма нищо против и да спечели наградата "Футболист на годината", за която е фаворит според репортерите на БНТ.