Ремонти с Валери: Таванът може да стане уютна мансарда

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5800727 www.24chasa.bg

Започнете с основен ремонт на покрива

В новите къщи оформлението на таванските помещения най-често стопаните оставят за по-късно или изобщо забравят за тях. В старите къщи пък таваните с годините се превръщат в склад за вече ненужни вещи. Така беше и с къщата ни във Враца, докато не решихме да оползотворим подпокривното пространство в удобно за живеене и работа място. С няколко курса до сметището край града успяхме да разчистим натрупаните боклуци и стари мебели и само за два месеца неизползваният дотогава таван се превърна в приятна мансарда.

До подобно решение неминуемо стигат повечето собственици на къщи, а подпокривното пространство крие особена притегателна магия, особено за младите хора. Под покрива може да се спретне

Ремонти с Валери: Таванът може да стане уютна мансарда

уютна детска стая

или ергенска бърлога

Това е подходящо място и за малък кабинет, където човек, необезпокояван и в творческо усамотение, да може да се отдаде на интелектуалните си занимания.

Пригаждането на подпокривното пространство за обитаване има и несъмнена романтика, защото помещенията често са по-ниски от нормалната междуетажна височина, таванът е начупен с наклонени части, често имат покривни прозорци и капандури. Затова проектирането, изграждането и обзавеждането на тези помещения изисква по-богато въображение и предоставя възможности за нестандартни решения.

Изграждането на подпокривното пространство освен за създаване на практични и удобни за обитаване допълнителни жилищни площи, решава и някои технически проблеми на сградата. На първо място това е

топлоизолацията

на покрива,

която при старите сгради и особено при едно-двуетажните къщи е почти сигурно, че липсва. Същото се отнася и за звукоизолацията, което при шумна градска среда е от съществено значение.

Когато става дума за стари къщи, много вероятно е да е дошло време и зацялостен ремонт на покрива, за подмяна на старите керемиди с нови. Да не говорим, че старата покривна мушама под керемидите отдавна се е разпаднала от летните горещини, а и когато е била съвсем нова, пак е нямала нищо общо със съвременните рулонни материали, които се поставят под керемидите.

Затова приспособяването на подпокривното пространство за обитаване често започва именно с основен ремонт на покрива. Той включва поставяне на необходимата ефективна изолация.

Понеже тя вече се прави с минерална вата, добрата топлоизолация е едновременно и добра звукоизолация.

Всички строителни конструкции по обшиване на тавана, изграждане на преградните стени, оформящи отделните помещения, както и подът, се изпълняват по метода сухо строителство с облицовъчните плочи. При малките жилищни сгради именно таванското помещение е най-благодатната територия за този вид строителство. Освен бързината при работа, отсъствието на строителни разтвори, съдържащи вода, и ред други предимства, по този начин конструкцията се натоварва най-малко с допълнително тегло, което е особено важно при стари къщи с гредоред над последния етаж.

Подовата конструкция на помещенията също най-бързо и лесно се прави с настилка от специални подови плочи. Най-често използвани са настилките с гипсофазер, които са с по-висока плътност и са по-здрави.

Пространството под покрива най-често е оградено с нисък зид, върху който лежат ребрата на покривната конструкция. Тази част от тавана е достъпно чрез лазене на колена и поради това крайните части на тавана са използваеми за складови цели. Обитаемите стаи се разполагат в частта от общото таванско помещение, която позволява достатъчна височина на тавана. Затова те

се ограждат с леки

преградни

стени,

изпълнени с конструкция от метални профили или гипсофазер. Кухината на стените се запълва плътно с минерална вата за топло- и звукоизолация. По същия начин може да се подходи и с облицовката на външните стени, като тук се спестява обшивката с плочи откъм задната страна.

Като знаете, че обшивката на тавана в помещенията затваря напълно достъпа до покривната конструкция, трябва предварително да се направи неговата топлоизолация, в случай че тя липсва. Това е задължително изискване, защото при едно- или двуфамилните къщи около една трета от топлинните загуби са именно през покрива. Класическото решение за изпълнение на покривната топлоизолация, която едновременно да бъде и добра звукоизолация, са материалите от минерална вата на рулони или дюшеци.

Пространството между ребрата на покривната конструкция до дъсчената обшивка се запълва плътно с топлоизолационния материал. Той се подбира според необходимата дебелина, която съответства на дебелината на ребрата. Рулонът минерална вата се развива и се нарязва на ивици с широчина около 1 см по-голяма от разстоянието между всяка двойка ребра. Така се осигурява самозадържането на ивицата след напъхването ѝ между ребрата.

Тъй като дебелината на ребрата най-често е недостатъчна за поставяне на достатъчно дебел пласт топлоизолационен материал между тях,

се налага поставяне

и на втори пласт,

напречно на първия. За закрепването му се използва скара от дървени летви или метални профили Knauf, монтирани напречно на ребрата. Така изпълнената топлоизолация се затваря плътно откъм помещението със специално паронепропускливо фолио, което поради специфичните си свойства се нарича още климатична мембрана. Неговата задача е да предпазва топлоизолацията от проникване на водни пари.

След като топлоизолацията бъде изцяло завършена, може да се пристъпи към облицовката на готовия таван. Обшивката се прави от плочи гипсокартон, която освен декоративни, има и противопожарна функция. В зависимост от конкретните ви изисквания обшивката може да се направи двупластова или с плочи гипсофазер.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана