Включете си аспиратора!

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5818174 www.24chasa.bg
Faber


Да, наистина включете този уред непременно – и като елемент на кухнята, и буквално, когато готвите. Защото той ще осигури по-добър климат, а и естетика в тази зона на дома.


Аспиратор или абсорбатор
Експертите различават двете наименования на електроуреда според метода на работа. Този, който действа на вентилационния принцип, т.е. отвежда парите към комина или вентилационната шахта се нарича аспиратор. Абсорбаторите функционират чрез филтри от активен въглен и се използват само при случаите, когато няма възможност за директно извеждане от помещението. При тях въздухът, вече рециклиран, се връща обратно в помещението. Повечето от големите производствени марки предлагат и варианти на своите модели с филтри от активен въглен.
От двата режима на работа препоръчителен е първият (аспириращата версия), защото при него уредът постига пълния си капацитет. Това е по-ефикасната, сигурна и икономична версия. С активен въглен капацитетът на уреда намалява до 25%. Друго неудобство в този случай е, че филтърът трябва да се сменя периодично в зависимост от интензитета на готвене и това е допълнителен разход.

Дизайнът – строга геометрия, но и разчупени форми
Аспираторите са с различно окачване според възможностите на мястото и търсената визия на кухненското обзавеждане. Най-разпространените и достъпни като монтаж и цена са телескопичните, които се вграждат в дъното на шкафа над котлоните. Те пестят място и стоят напълно незабележимо.
Точно на обратния полюс са самостоятелно стоящите тела, които обикновено се окачват на стената, по-рядко и на тавана. Те вече са със собствен дизайн и често се превръщат в силен акцент на цялата готварска зона. Тук фантазията на авторите е все по-голяма и налага най-различни решения. Последните тенденции открояват няколко насоки, представени и на последното изложение Eurocucina 2016 в Милано тази пролет. Ясната геометрия продължава да е актуална – едри тела във вид на куб или паралелепипед стоят много елегантно, но към тях се добавят вече и пресечена пирамида, и кълбо. Модни са моделите във вид на екран, монтирани в лек наклон на стената. Дизайнерите включват вече и по-раздвижени варианти с формата на спирала, какъвто е новият модел Pareo на Faber. Rialto на Falmec е паралелепипед с разширение като пола в долния край, а Prestige на същата италианска марка е от огънати листове от темперирано стъкло, събрани като цвете.
Специална група са моделите за кухненския остров, които най-често осигуряват и единственото осветление над този много предпочитан елемент на кухнята. Elica показва от няколко години абсорбатори, напомнящи осветителни тела – едри кръгли абажури, спускащи се над работния плот.

Faber
Faber

Faber празнува 60-годишнина с лимитирана висша мода
За своя юбилей авторитетният бранд представя лимитираната колекция от дизайнерски аспиратори от уникални материали. Сребърни фолиа, ръчно поставени финиши от злато и бетон съчетават технологична иновация и висок дизайн.

Faber
Faber

Специална стомана не задържа петна
Преобладаващият материал за аспираторите продължава да е неръждаемата стомана, представена сега освен в иноксов вариант, лъскав или мат, също и в модните днес цветове на стара мед и злато. Някои от по-луксозните брандове вече използват специалния материал Fasteel, който не позволява по повърхността на абсорбатора да остават досадните петна от пръсти и той винаги изглежда чист и бляскав.
Стъклото също участва достойно в производството, температурно обработено и предимно в млечнобял или тониран вариант.

Falmec
Falmec

Вградени в работния плот
Хит през последните години са аспираторите, които са вградени в самия работен плот. Те пестят място и са много подходящи там, където е трудно да се осигури висящ или стенен модел. Но са най-предпочитани и за луксозните компактни решения на модерната кухня, които налагат дизайнерите сега. В тях голям компактен модул включва всички работни места за готвене, над него ако има някакъв шкаф, той е по-скоро от отворен тип с лавици за подреждане на различни съдове и предмети за декорация. Останалите мебели в кухненското пространство са за съхранение на съдове и продукти и във вид на колони тип гардероб. Ако се избере подобен проект, тогава абсорбаторът се включва в централния готварски панел и е именно от настолен тип. Командва се лесно чрез докосване на бутон, сензорен панел или дистанционно и при нужда се издига плавно над плота, заставайки перпендикулярно на него, за да изсмуква пара и мазнини. Както и при стандартните модели, подвижният също може да работи при различни режими за по-силно или умерено аспириране. После се прибира автоматично навътре и отгоре остава видима само част от профила му като метална лайстна, неотделима от дизайна на останалите елементи на плота – котлони, мивка, смесителна батерия и т.н. И както при обичайната вентилация, настолната може да се включи към комина, но отдолу през шкафа и пода или да функционира чрез сменящи се филтри.

Elica
Elica

Революцията – аспириране до котлона и грила
Без висящи отгоре тела, в които понякога можеш да си удариш главата и заемат много място. Това предлагат от немската компания Bora, иновативна серия, която е равностойна на истинска революция в кухнята. Решението е семпло и хитроумно – абсорбаторът или по-точно екстракторът се приближава непосредствено до огъня. За разлика от изскачащите и потъващите модели, тук той е във вид на малък контейнер, вграден в иновативен работен плот. С помощта на вентилатор този отвор “грабва” дима веднага щом се появи. Технологията е базирана на принципа на флуидния механизъм. Немските конструктори просто практично улавят парата и миризмите от готвенето още в техния зародиш и ги привличат към отвора на приставката така, че да не се разпръскват из помещението.
Друг вариант е спираловиден ринг, който действа на същия принцип, гълтайки парата директно от тигана или тенджерата. Къде отива тя отам нататък? Вариантите пак са два, както и при конвенционалните аспиратори. Или до комина, откъдето да излезе навън, или се поглъща от филтър с активен въглен. Според немските експерти вторият вариант не е по-компромисен по отношение на качеството на обезмирисяването. Филтърът се сменя веднъж годишно при средна натовареност на употреба. Плюс това е и много по-лесният монтаж, защото достигането до комина понякога изисква повече работа по прокопаване на канал по пода и стената.

Elica
Elica

Шумът не е за подценяване
Нивото на шум, което кухненските аспиратори реално пораждат в процеса на работа, се измерва в децибели и е различно при всяка отделна степен на аспирация. Ето защо, за да си гарантират спокойствие и тишина, потребителите трябва да се информират не само за силата на шума на най-ниската степен на аспирация, но и за децибелите, които се възпроизвеждат при всяка следваща степен.
Важно условие при избора на аспиратор е нивото на шум, който уредът възпроизвежда, да бъде измерено според европейския стандарт EN 60704-3, който е единствена по рода си международна спецификация за изследване на реалните нива на шум на аспиратора в самия процес на работа.
Противоположно на логиката, произходът на шума на един аспиратор се определя от притока на въздух, който се всмуква по време на функционирането му. Вътрешните компоненти на аспираторите FABER и EUROLUX BY FABER например са конструирани така, че да не възпрепятстват въздуха по неговия път. По този начин се постигат отлични резултати, що се отнася до ефикасност и ниво на шума. Същевременно полезно за предотвратяването на шума е използването на въздуховоди за отвеждане на въздуха с по-големи диаметри (120-150 мм).
Разбира се, аспираторът става по-безшумен и благодарение на новите технологии. FABER има свой патент SILENCE KEY (“Ключ към тишината„) – революционната шумопонижаваща система, способна да редуцира нивото на шума до 43 db(A) при капацитет от 450 m3/h и до 59 db(A) при 900 m2/h капацитет на аспирация, като позволява до 16 пъти по-безшумно функциониране в сравнение с работата на стандартен аспиратор, който не е снабден с нея.

Elica
Elica

Колко да е мощен?
Капацитетът е най-важният параметър на аспиратора. Неговата дефиниция е количеството кубически метри въздух, които уредът може да изведе за един час през въздуховод с трасе от един линеен метър + завой на 90 градуса + още един линеен метър.
За да бъде ефективен, аспираторът трябва да може да осъществява 10 пречиствания на въздуха в помещението в рамките на 1 час, като капацитетът се избира на база на обема на кухнята.
В зависимост от големината на помещението капацитетът на аспиратора се изчислява посредством следната формула:
квадратурата на кухнята х височината на кухнята х 10 = капацитета на аспирация, необходим за 10 пречиствания на въздуха в рамките на 1 час.

Falmec
Falmec

Тънкости при монтажа
Колкото по-точно е разположен аспираторът над котлоните, толкова по-ефикасно ще действа. Експертите препоръчват уредът да бъде монтиран на разстояние не по-малко от 60 см и не повече от 65 см от плота. За газови уреди минималното разстояние е 65 см, а максималното – 70 см.
Не е без значение също и колко дълъг ще е пътят на уловените пари и миризми до комина. Логично е, ако той е прекалено дълъг и със завои, ефикасността на аспирацията да се компрометира. Изводът за дима трябва да бъде възможно по-близо до аспиратора: препоръчително е въздуховодът да бъде с диаметър o150, като е допустима редукция до o120.

Elica
Elica

Hoover
Hoover

Arkea
Arkea

Jolie Copper Leaf
Jolie Copper Leaf

Lithos Gold Leaf
Lithos Gold Leaf

Veil Silver Leaf
Veil Silver Leaf

Falmec
Falmec

Falmec
Falmec

Falmec
Falmec

Gaggenau
Gaggenau

Bora
Bora

Bora
Bora

Bora
Bora

Bora
Bora

Bora
Bora

Hoover
Hoover

Hoover
Hoover

Hoover
Hoover

Faber
Faber

Rosier
Rosier

Hoover
Hoover

Falmec
Falmec

Candy
Candy

Falmec
Falmec

Falmec
Falmec