Ремонти с Валери: "Стоплете" стената зад радиатора

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5826599 www.24chasa.bg


Тапети от стиропор и алуминиево фолио ще намалят до минимум въздушните течения

Може би сте използвали активно лятото за основните ремонти в дома си.

Есента пък е най-доброто време за някои от довършителните работи и най-вече да се подготвите за предстоящата зима.

Ако сте пропуснали или не сте имали време за по-кардинални мерки за топлоизолацията на помещенията, можете да направите най-наложителното, преди зимните студове да ни връхлетят.

Едно от малкото неща, които все още може да се направят, при това хем лесно, хем със значителен ефект за намаляване на топлинните загуби, е да се направи вътрешна топлоизолация върху стената зад радиаторите. Отоплителните радиатори

по правило

се монтират на

външните стени

под прозорците

На това място студеният поток въздух, охладен от допира с прозореца и станал по-тежък, се спуска надолу.

За да не възникне крайно неприятното за краката студено течение, той трябва да бъде подхванат и изтласкан обратно нагоре, като се смесва с интензивно издигащия се нагрят от радиатора въздух.

За да не заемат радиаторите място в помещението, често те се поставят в ниши, получени чрез изтъняване на външната стена. Всичко това води до крайно нежелания ефект от интензивното преминаване на топлия поток през стената, водещ до повишена загуба на топлинна енергия.

Причините за загубата на топлина в дома ни обикновено са две. От една страна, в резултат най-вече на лъчистото топлинно излъчване и в по-малка степен поради топлообмена между радиатора и стената, тя се нагрява значително.

По-голямата температурна разлика между вътрешната и външната повърхност на стената рязко активизира преминаването на топлина през нея и поради това топлинните загуби на това място също така рязко нарастват. Ситуацията

допълнително

се влошава от

изтънената

зад нишата стена

и съответно намаленото термично съпротивление, което тя има.

Радикалното решение е поставянето на външна топлоизолация с достатъчна дебелина. Независимо от това дали има, или няма външна топлоизолация, напълно по силите на всеки дори и в студените дни е да постави вътрешна топлоизолация върху стената зад радиатора. При това тук не става дума за обикновен вид топлоизолация, а за изпълнение на специален екран с висока отразяваща способност, който да връща обратно към помещението излъчената към него топлинна енергия.

Решението е много ефикасно и същевременно лесно изпълнимо. Именно за тази цел в много специализирани магазини се продават специални тапети, които всъщност са гъвкав лист стиропор, каширан с алуминиево фолио.

Тапетът се залепва върху стената така, че блестящата повърхност на фолиото да е обърната към вътрешността на помещението. Ефектът от това е, че около 90 на сто от излъчената от радиатора към стената топлина се връща обратно в помещението, вместо да нагрява стената. Произведен от стиропор, тапетът до известна степен ограничава и преминаването на топлината през него. Въпреки малката дебелина неговият изолиращ ефект се равнява на допълнителен тухлен зид. Все е нещо, но да не забравяме, че неговата задача е да

изпълнява ролята

на екран,

отразяващ

топлинното лъчение

Специалните тапети се продават на ролки с различна широчина. Те се лепят с някое от лепилата, предназначени за стиропор.

Нанасят се с широка шпакла или назъбен шпахтел равномерно върху цялата повърхност на основата. След това нарязаният на ивици тапет се поставя върху стената и равномерно се притиска. От опит знам, че не бива да се прекалява, защото върху мекия слой стиропор лесно се образуват вдлъбнати участъци. Лепилото обикновено изсъхва за денонощие.

Ако не разполагате с готови топлоизолационни тапети, но имате подходящо алуминиево фолио, сами може да си изработите необходимата топлоизационна подложка за радиатора. Нужни са ви широки ленти корк или по-плътен дунапрен, които да изполвате и да прилепите към стената зад радиатора, преди върху него да залепите фолиото.

При ново строителство проблеми при залепване на отражателния тапет няма. При вече монтирани радиатори и особено когато са поставени в ниша, затворена отгоре с подпрозоречна дъска, се налага повече изобретателност.

Изпитано решение е зад радиатора да се вмъкне изрязана по размерите на нишата плоча от гипсокартон, върху която предварително е залепен отражателният тапет. При правилно монтиран радиатор, който трябва да отстои на 40-50 мм от стената, и дебелина на плочата 12,5 мм това не би трябвало да представлява проблем. За вкарване на плочата обаче е необходимо подпрозоречната дъска да бъде временно демонтирана.

Противниците на топлоизолацията зад радиаторите смятат, че именно тя води до появата на мухъл в помещенията. Мухълът обаче не се появява вследствие на отразената обратно топлина, а се поражда от други причини, водещи до по-висока влажност. За да се избегне, е необходимо редовно проветряване на стаите или използване на влагоуловители като по-радикално решение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куршум от предишен атентат са извадили медици от тялото на несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите след престрелката между хората му и групата на Божидар Кузманов - Божо Кравата в Слънчака! Това разказаха вчера пред съда доктори, помогнали за спасяването на Очите, научи "България Днес". Лекарите се явиха да свидетелстват по делото срещу

Манчо Ковачев осветли проблем с простатата. Ходя до тоалетна по 50-60 пъти на ден, оплака се изпеченият врачански мошеник За памперс се разплака в съда изпеченият врачански измамник Манчо Ковачев. Гангстерът разигра истински шоу спектакъл пред спецмагистратите, които решаваха дали да го пуснат от ареста заради проблемите му с простатата,

На доста необичайна случка станаха свидетели тази сутрин шофьори в столичния КАТ. Автомобил от опашката за смяна на талони изтърбуши вратата на един от каналите за технически преглед и почти падна в него. Не е ясно дали причина за инцидента е нетърпението на водачът да смени скъпоценните табели или техническа неизправност във возилото е довела за