С респект към миналото и усет за модерното

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5839791 www.24chasa.bg
В трапезарията - маса и столове от "Хеликс". Зад масата за хранене - витрини в неокласически стил, изработени по детайл от "Ди енд Ди". От тавана се спуска запазеният стар полилей


В този апартамент с изглед към една от най-знаковите сгради на София духът на отминалото време се усеща. Дори и след толкова години, и сега, след сериозното му преобразяване.


интериор арх. Петко Колев, арх. Мина Колева, “Колев студио”

снимки Яна Блажева

Всекидневната е на мястото на някогашния вестибюл
Всекидневната е на мястото на някогашния вестибюл

Кооперацията е строена в онази първа третина на миналия век – щастливи и успешни години, когато са се появили някои от най-хубавите сгради на столицата. Домът, където са живели поколения наследници на знатен български писателски род, днес е купен с цел инвестиция. Първоначално замисълът е бил да се дава под наем, от типа “легло и кафе”, много подходящ вариант заради адреса в идеалния център на града. Но апартаментът отново се оказва “късметлия”, защото на него попада и се влюбва от пръв поглед млада холандка на работа у нас. И вече се нанася задълго.
Преди това щастливо развитие на обстоятелствата обаче е имало сериозен ремонт. Той трябвало да осъвремени жилището и да го направи привлекателно за днешния начин на обитаване. Арх. Петко Колев и неговата партньорка в “Колев студио”, съвсем наскоро завършилата висшето си образование арх. Мина Колева, подхождат много внимателно към нелеката реконструкция. Не променят завареното типично за този тип апартаменти функционално разпределение от две спални, антре, вестибюл с трапезария и дневна. Но се предприемат стъпки към осигуряване на повече дневна светлина и оттам към усещане за по-голям простор и лекота на придвижване. Уголемяват се отворите на височина и широчина, поръчват се нови врати в нежно син оттенък, който внася интригуващ момент в цялостната визия.
Освен с цвета вратите са интересни и с вида си, специално оформения т.нар. таблен тип, заимстван от входните врати на сградата. Така старинният образ елегантно се промъква отвън навътре. За него допринасят и други съхранени неща от стария интериор – красив скрин в едната спалня и добре запазен полилей в хола. “Идеята е да се запази максимално духът на наследството от 30-те години на XX век, с което София трябва да се гордее, а не да го оставяме да се руши и да се увличаме по временни модни клишета без стойност”, казва арх. Колев.
При преустройството се премахва единият от двата входа на жилището, а затвореният се превръща в практично сервизно скривалище. То е част от корпусна композиция тип гардероб, която приютява различни неща на бита. Срещу нея е трапезарията с неголяма кръгла маса и столове, модели от времето на постмодернизма. Компания им правят две витрини, издържани отново в ретростилистиката с табли. На съседната стена три дълги рафта приютяват стари и нови книги. Чрез тях архитектите правят още една важна връзка с достолепното минало на този дом, който винаги е бил отрупан с книги.
Специално внимание е отделено на пода – в хола е избран трислоен паркет с красив състарен образ. В коридорите, кухнята и баните без никаква промяна в нивото и излишни прагове е положена твърда настилка тип “Арлекин”, специфичен декоративен стил от миналото с триизмерен ефект. Като негов партньор във всекидневната е избран килим в подобна експресивна геометрия в черно и бяло. Новите осветителни тела, изработени по поръчка, също се вписват точно в цялостната концепция за съвременна трактовка на стария апартамент. Леки тела от метал маркират само рамката на ретроабажури, в които остават видими и крушката, и кабелът.
Някогашната готварска зона е претърпяла по-сериозна промяна – премахнат е излишният портал, който е разделял малката кухня с голямата печка от спалнята. Сега двете помещения са отделени със стена. Новата кухня има всички удобства – мебели, изработени у нас, със стъклени врати в нежно жълт оттенък. Малкият балкон към нея гледа в типичен софийски вътрешен двор с излющените фасади на съседните сгради. От другата страна към хола е отворена допълнителна врата към по-голямата тераса с изглед към чудесната градска градина с фонтан. Прозорците също са променени в тип френски. Интересни аксесоари, луксозен текстил и нови мебели, подбирани да му прилягат точно, правят този преустроен дом интересен, удобен и оставящ чудесно впечатление с визията си.

Единият вход на апартамента е затворен и е превърнат в част от практични скривалища с елегантни врати. Осветление от
Единият вход на апартамента е затворен и е превърнат в част от практични скривалища с елегантни врати. Осветление от "Волфрам"

На пода във всекидневната трислоен паркет от
На пода във всекидневната трислоен паркет от "Канар". На стената - аплик, изработен специално за интериора от студио "Волфрам"

На стената, където някога е имало огромна библиотека - отново има място за много книги
На стената, където някога е имало огромна библиотека - отново има място за много книги

С респект към миналото 
и усет за модерното

Втората спалня е с две легла, които са предвидени лесно да се събират и разделят, от
Втората спалня е с две легла, които са предвидени лесно да се събират и разделят, от "Ди енд Ди"

Банята
Банята

Основната спалня с двойното легло. Текстил
Основната спалня с двойното легло. Текстил "ББР Хармония"

Старинният скрин е едно от нещата, останали от някогашния интериор
Старинният скрин е едно от нещата, останали от някогашния интериор

На пода - плочки с триизмерен ефект тип
На пода - плочки с триизмерен ефект тип "Арлекин"

Балконът на кухнята. Врати, изработени по детайл на
Балконът на кухнята. Врати, изработени по детайл на "Колев студио" от "Вътрешна архитектура"

арх. Петко Колев, арх. Мина Колева
арх. Петко Колев, арх. Мина Колева