Досие: Пералнята със/без сушилня

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5844614 www.24chasa.bg


Според преброяването на родното население от 2013 г. сред предметите с битово предназначение пералнята се нарежда на трето място след телевизорите, хладилниците и фризерите.

И това не е случайно – обичаме си зрелищата, похапването, но без хигиената не можем. Някои семейства са ежедневно със своята Пенка, както шеговито наричат пералните във вицовете. Други я глезят, като я използват веднъж-два пъти седмично. Но така или иначе, когато се избира това чудо в домакинството, за което първите данни са от 1320 г., трябва да се мисли как то ще осигурява не само необходимия комфорт на фамилията, но да е икономично и надеждно при работа.

Досие: Пералнята със/без сушилня

Всеки сам определя критериите,
по които избира пералня. За много семейства днес така любимата фраза на търговците “перфектно съотношение на цена и качество” е по-важна само в първата си част. В много случаи бюджетът е водещ, макар че всеки си дава сметка колко по-важно е да се обърне внимание на техническите характеристики. От значение са програмите и допълнителните функции, които дясната ръка на домакинята предлага. Не е за подценяване и мястото, на което ще работи. То определя какъв тип пералня е необходима – с люк или с горно зареждане. И винаги трябва да се има едно наум – вечна пералня няма. С парите за онези, които ще служат вярно двайсетина години, може да се купят поне три от по-нисък клас. Опитът показва, че те живеят нормално между 6 и 8 години, в които се изплащат напълно. Откровените техници препоръчват, вместо да се влагат средства и време за ремонт, да се купи нова пералня.

Досие: Пералнята със/без сушилня

Какво да проучите,
преди да откриете вашата пералня? Размерите на свободностоящите и с отваряне с люк са 85 см височина и 60 см – ширина. Тези с горно отваряне са съответно 90 и 60 см. Дълбочината е от 45 до 60 см. И двете системи на отваряне имат добри и лоши страни. Но при всички случаи трябва да се внимава за посоката на отваряне на люка и височината за отваряне на капака. Смята се, че пералните с люк се предпочитат по-често заради по-големите си функционални възможности. Пералните с горно зареждане са по-компактни, а и поставянето на прането не изисква навеждане. Освен това могат да се отварят по време на пране, без да се излее водата. Барабанът е с лагери на две места. По-тесни са и могат да се съберат в ограничено пространство. Пералните за вграждане обикновено са фаворити, когато трябва да им се отдели място в кухнята. Така се сливат с интериора и стават на практика невидими.
По-скъпите перални имат и повече готови програми за улеснение на домакинята. Което не значи, че и сред по-евтините перални няма достатъчно добри. Обърнете внимание на класовете на енергия, на изпиране, на сушене, на консумация на вода. Те ще ви дадат информация за ориентировъчния разход на различните перални. Пералните с по-висока цена са обикновено с клас А +++. Търговците обръщат внимание, че общ стандарт за класовете няма и повечето производители спазват свои правила.

Досие: Пералнята със/без сушилня

Капацитетът на пералнята
е около 5-6 кг дрехи. Но има и модели за 8-10 кг. Претоварването е опасно и затова при покупката трябва да се отчитат нуждите на домакинството. Оборотите на центрофугиране са от 800-1200 в минута. При по-високите остатъчната влажност е приблизително 60%. Високият клас на центрофугиране означава по-лесно сушене. За предпочитане са инвенторните мотори, защото регулират мощността така че, тя да е оптимална – консумацията на енергия е по-малка, пералнята е по-безшумна.
Нагревателят е особено важен. Незащитените издържат няколко години. Затова производителите използват защитни покрития, които предпазват от отлагания по него. Керамичните нагреватели са и част от мерките за пестене на енергия.
Водосъдържателят може да е от неръждаема стомана или от полимерни материали. Не трябва да се бърка с барабана, който винаги е от инокс. Формата и перфорацията на отворите на барабана регулират извъртането на прането, за да се намали разходът на енергия и вода. Барабанът с нов дизайн в моделите на смятаната за най-добра марка перални има форма на пчелна пита, като дрехите се плъзгат гладко върху вътрешната му стена.
За спокойствието на семейството и съседите трябва да се обърне внимание и на нивото на шума. То се измерва при пране и при центрофугиране. Средно при пране е 50-60 децибела, като някои перални са с 30, други със 75 децибела. При центрофугиране децибелите са 70-80. Някои перални разполагат със сензор, който следи за оптималното разпределение на прането в барабана и регулира центрофугирането.

Досие: Пералнята със/без сушилня

Броят на програмите
е от няколко основни до 14 или повече. Програмата се определя от материала на дрехите – за памучни, вълнени, синтетични, бебешки дрехи, за бързо изпиране, лесно гладене, ръчно пране, дори има специално създадени за черно и бяло пране. Прането с пара е един много добър вариант за освежаване на дрехи от нежни материи като вълна, кашмир, коприна. То ги хигиенизира, премахва неприятните миризми и изправя гънките, като гладенето отпада.

Досие: Пералнята със/без сушилня

Идеи за бъдещето
OKOKombi пералнята със сушилня на AEG мисли за бъдещето на планетата – консумира с 40% по-малко енергия от традиционните уреди две в едно. За да се постигне това, моделът L99695HWD предлага нова технология с термопомпа. Традиционните уреди използват вода за охлаждане на топлия въздух и кондензират влага при този процес, докато термопомпата използва само въздух за изсушаване при по-ниска температура. Сертификатът Woolmark Blue потвърждава, че програмата за сушене прави това много внимателно, дори при деликатни материи като коприна и вълна. Дължи се на системата AbsolutCare, която защитава прането от изсветляване, намачкване и накъсване при сушене. Вградената OptiSense технология пък използва специални сензори за изчисляване на теглото и оптимизиране на времето на прането с възможно най-малко енергия. Пералнята със сушилня е 8с безчетков инвертор, който е по-икономичен от стандартните, но и прави уреда по-тих.
Наскоро AEG разработи мобилно приложение My AEG, което дава съвети за нежно изпиране. Всеки, който регистрира своята перална машина AEG в приложението, ще намери още много тънкости за безупречно изпиране без никакво усилие.

Досие: Пералнята със/без сушилня

Как да използваме икономично сушилнята?
Центруфугирайте прането на най-високи обороти – това намалява времето за сушене и консумацията на енергия.
За да работи по-икономично, зареждайте сушилнята оптимално, но не над указанията.
Прането се изважда веднага след края на програмата. Това се отнася особено за режим “готово за гладене”.
Филтърът трябва да се почиства редовно отново в името на намаляване на разхода на енергия.

Досие: Пералнята със/без сушилня

Самостоятелните сушилни – плюсове и минуси
Те се състоят от въртящ се барабан, в който навлиза горещ въздух за изпаряване на влагата. Барабанът се задвижва от мотор и се върти сравнително бавно, за да се осигури пространство и въздухът да достигне всички дрехи. За разлика от барабана на пералнята този няма отвори.
Плюсове
Спестяват нервите през зимата и когато е дъждовно. Тъканите излизат след сушене пухкави и меки. Все по-рядко ще гладите дрехите. И много важно – няма да имате нужда от простор навън или сушилка – вътре. Няма да се тревожите и че дрехите ще избелеят от слънцето. Дрехите не се пропиват с неприятни миризми както при сушене навън и не събират прах. Филтърът улавя праха и власинките и дрехите изглеждат като нови. А и домакинята си спестява няколко манипулации – достатъчно е да прехвърли прането от единия уред в другия и след изсушаване да го сгъне.
Минуси
Качествените сушилни са скъпа инвестиция. Харчат доста ток, а слънцето е безплатно. Ремонтът обикновено струва скъпо, а и са доста шумни, докато работят. Сушенето на синтетични тъкани при висока температура крие опасности. Филтърът за мъх иска редовно почистване. Трябва да се внимава капацитетът на пералнята и на сушилнята да е еднакъв, за да може цялото пране да се изсуши наведнъж. Ако дрехите преседят в сушилнята след края на цикъла по-дълго време, могат да се намачкат излишно. За някои сушилнята за дрехи е излишна екстра. За други тя е незаменима през цялата година. Трети са практични: сушат дрехите на въздух през лятото, през зимата използват сушилнята.

Перални със сушилни
След като сте наясно със себе си коя е вашата пералня, задавате си следващия въпрос: имате ли нужда от сушилня. Пералните със сушилня са доста по-скъпи и енергоемки, но са удобни заради пестенето на място. Консумираната енерия за комбиниран цикъл от пране и изсушаване за 6 кг пране се изчислява между 4 и 7 киловата според тъканта, скоростта на центрофугиране и т.н. Някои специалисти отхвърлят комбинираните уреди пералня и сушилня, тъй като ги смятат за не особено ефикасни.

Любопитно

Пране без вода
Николас Вуксановик и Николас Арайя от Аржентина, студенти в Националния университет в Кордова, са представили в дипломната си работа перална машина, която пере без вода.
Идеята за подобен уред съвсем не е нова, но все още е бъдеще. За разлика от всякакви други системи с макар и малки количества вода, тази машина работи без капка вода. Пералнята е наречена от изобретателите “Нимбус” и освен газ използва екологично чисто средство за пране, което е в процес на патентоване.
Друго предимство е, че използва доста по-малко електрическа енергия от останалите перални. За още по-голямо улеснение дрехите след това не се сушат, а и няма нужда да се гладят.
Двамата студенти са използвали идеята на дизайнера Ели Ахови, който през 2012 година разпространява и патентова своята концепция, наречена Orbit – идеята е всичко да се остави в ръцете на сухия лед.
Тази пералня използва силата на изпаряващия се сух лед от въглероден диоксид и пере дрехите буквално за няколко минути. Освен това е изключително тиха, докато работи. Сухият лед отдавна е познат за почистване, но е използван предимно за индустриални приложения. След като се почистят нежеланите частици, прането се филтрира в тръба и накрая остават добре почистените дрехи, а въглеродният двуокис от газообразна форма се преобразува отново в твърда форма.
Тази технология обаче е все още твърде далечна и трудно постижима. За разлика от нея идеята на аржентинските студенти изглежда доста по-лесно постижима.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито

Личният живот на аржентинската футболна легенда Диего Армандо Марадона е изпъстрен с куп скандали. Затова не е никак чудно, че името му отново е замесено в дело за бащинство. Към днешна дата Марадона има припознати двама синове и три дъщери от четири различни жени. Сред тях са бившите му съпруга и годеница - Клаудия Вилафане и Вероника Охеда