Еко настроение в апартамента

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5852975 www.24chasa.bg
Дневната зона е от отворен тип. На пода паркет Berti от "Хеликс"


Този неголям апартамент е софийският дом на двойка чужденци, приели с радост да работят и живеят в подножието на Витоша. Интересното е, че именно у нас те правят своето жилище, подчинено на хилядолетни принципи за начин на обитаване.

Екипът на "Хеликс" начело с арх.Севдалина Недева е трябвало да направи интериор в унисон с много стари постулати, известни като Васту Шастра. Това е древното учение за правилното подреждане на дома. Появила се в Индия преди фен шуй в Китай, тази философия дава важни насоки за постигане на повече хармония и семейно щастие чрез някои правила. Те се спазват още при строителството и стигат до различни подробности - входът да е от север или изток, помещенията да са с правилна геометрия, четирите основни елемента огън, вода, въздух и земя да присъстват в определени зони и т.н.
Най-важното обаче е домът да има свой център, специално оформено място, нещо като олтар. В него чрез арт предмети, цветя и друга растителност, икони, се енергизира цялото жилище. В този апартамент архитектите на "Хеликс" успяват чрез експертни консултации по Васту да направят съвременен интериор, който да удовлетвори изискванията на младата двойка и заедно с това да е естетически издържан и модерен.
Избраната бяла гама е напълно в унисон с правилото за хармония, чистота и спокойствие, което е условие за хубав дом от древни времена до днес. Естествен мъх, оформен във вид на стилизирана пирамида, внася свежа нотка на изчистения фон. Пирамидата е специална геометрична фигура, излъчваща според езотеричната наука пречистваща сила. Присъствието ъ премахва негативната енергия и неутрализира евентуалните патогенни излъчвания в къщата. Тук архитектите я прилагат като важен символ и арт акцент в центъра на жилището.
С още едно сериозно изискване на философията на Васту е трябвало да се съобрази този интериор. Макар че в съвременните пространства е практика корпусните композиции в кухнята или дневната да се монтират по протежението на цяла стена, според древното учение това не бива да се случва. Напротив - в определени зони и ъгли стената задължително остава без мебели. За да се движи свободно положителната енергия. Точно така са постъпили и авторите на интериора - в трапезарията шкафовете-скривалища, изработени по детайл, са от пода до тавана, но хоризонтално не стигат до края на стената. В оставеното свободно място е вмъкната палма, точно до прозореца витрина.
Дневната зона е изцяло от отворен тип, започва още от входа и обединява трапезария и кухня. В зоната за готвене мебелите са от италианска марка, със стъклено покритие на вратите. Зад работния плот те се плъзгат и скриват всички подробности, характерни за мястото около мивката. Този интересен детайл дава възможност отвън да остане чиста и елегантна визия.
Плотът на масата за хранене с високи столове е естествено продължение на този с котлоните и също е от стъкло. Любопитно е, че в тази кухня отсъстват фурните - младата двойка обитатели нямат нужда от нея заради своя начин на хранене като пълни вегани. Затова пък са си осигурили скъпо съоръжение за осигуряване на чиста и полезна вода.
В къта пред телевизора е избрана култовата мека серия Togo на Ligne Roset - красиво нагънатите кресла внасят интрига и забава в пространството и предразполагат към отпускане. Пред тях са кръглите ниски масички с плот като дънер, от последната колекция на същата френска марка.
Килимът е на друг известен бранд - Gandiablasko. ТВ секцията е от италиански производител и е разположена пред стъклена стена, оформяща коридор към спалнята и банята. От хола се влиза към стаята, превърната в домашен офис и място за гости на семейството. Тук свеж зелен тон в разгъващия се диван внася още еко настроение, струящо в цялото жилище.

На преден план - масички и дивани на Ligne Roset, килим на  Gandiablasco. Шкафовете в трапезарията и в антрето са изработени по детайли от
На преден план - масички и дивани на Ligne Roset, килим на Gandiablasco. Шкафовете в трапезарията и в антрето са изработени по детайли от "Алди"

Снимки Асен Балабанов

В кухнята - мебели на Arredo, столове на Ligne Roset
В кухнята - мебели на Arredo, столове на Ligne Roset

В кабинета - шкаф на Novamobile, маса Arredo и диван на Ligne Roset. Всичко от
В кабинета - шкаф на Novamobile, маса Arredo и диван на Ligne Roset. Всичко от "Хеликс"

Дивани, масичка и аксесоари на Ligne Roset
Дивани, масичка и аксесоари на Ligne Roset

Основната спалня - двойно легло Bonaldo, аксесоари на Ligne Roset
Основната спалня - двойно легло Bonaldo, аксесоари на Ligne Roset

В банята - облицовки от Catalana, санитарен фаянс Villeroy&Boch и душове на Gessi
В банята - облицовки от Catalana, санитарен фаянс Villeroy&Boch и душове на Gessi

Еко настроение 
в апартамента