Еко настроение в апартамента

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5852975 www.24chasa.bg
Дневната зона е от отворен тип. На пода паркет Berti от "Хеликс"


Този неголям апартамент е софийският дом на двойка чужденци, приели с радост да работят и живеят в подножието на Витоша. Интересното е, че именно у нас те правят своето жилище, подчинено на хилядолетни принципи за начин на обитаване.

Екипът на "Хеликс" начело с арх.Севдалина Недева е трябвало да направи интериор в унисон с много стари постулати, известни като Васту Шастра. Това е древното учение за правилното подреждане на дома. Появила се в Индия преди фен шуй в Китай, тази философия дава важни насоки за постигане на повече хармония и семейно щастие чрез някои правила. Те се спазват още при строителството и стигат до различни подробности - входът да е от север или изток, помещенията да са с правилна геометрия, четирите основни елемента огън, вода, въздух и земя да присъстват в определени зони и т.н.
Най-важното обаче е домът да има свой център, специално оформено място, нещо като олтар. В него чрез арт предмети, цветя и друга растителност, икони, се енергизира цялото жилище. В този апартамент архитектите на "Хеликс" успяват чрез експертни консултации по Васту да направят съвременен интериор, който да удовлетвори изискванията на младата двойка и заедно с това да е естетически издържан и модерен.
Избраната бяла гама е напълно в унисон с правилото за хармония, чистота и спокойствие, което е условие за хубав дом от древни времена до днес. Естествен мъх, оформен във вид на стилизирана пирамида, внася свежа нотка на изчистения фон. Пирамидата е специална геометрична фигура, излъчваща според езотеричната наука пречистваща сила. Присъствието ъ премахва негативната енергия и неутрализира евентуалните патогенни излъчвания в къщата. Тук архитектите я прилагат като важен символ и арт акцент в центъра на жилището.
С още едно сериозно изискване на философията на Васту е трябвало да се съобрази този интериор. Макар че в съвременните пространства е практика корпусните композиции в кухнята или дневната да се монтират по протежението на цяла стена, според древното учение това не бива да се случва. Напротив - в определени зони и ъгли стената задължително остава без мебели. За да се движи свободно положителната енергия. Точно така са постъпили и авторите на интериора - в трапезарията шкафовете-скривалища, изработени по детайл, са от пода до тавана, но хоризонтално не стигат до края на стената. В оставеното свободно място е вмъкната палма, точно до прозореца витрина.
Дневната зона е изцяло от отворен тип, започва още от входа и обединява трапезария и кухня. В зоната за готвене мебелите са от италианска марка, със стъклено покритие на вратите. Зад работния плот те се плъзгат и скриват всички подробности, характерни за мястото около мивката. Този интересен детайл дава възможност отвън да остане чиста и елегантна визия.
Плотът на масата за хранене с високи столове е естествено продължение на този с котлоните и също е от стъкло. Любопитно е, че в тази кухня отсъстват фурните - младата двойка обитатели нямат нужда от нея заради своя начин на хранене като пълни вегани. Затова пък са си осигурили скъпо съоръжение за осигуряване на чиста и полезна вода.
В къта пред телевизора е избрана култовата мека серия Togo на Ligne Roset - красиво нагънатите кресла внасят интрига и забава в пространството и предразполагат към отпускане. Пред тях са кръглите ниски масички с плот като дънер, от последната колекция на същата френска марка.
Килимът е на друг известен бранд - Gandiablasko. ТВ секцията е от италиански производител и е разположена пред стъклена стена, оформяща коридор към спалнята и банята. От хола се влиза към стаята, превърната в домашен офис и място за гости на семейството. Тук свеж зелен тон в разгъващия се диван внася още еко настроение, струящо в цялото жилище.

Снимки Асен Балабанов

На преден план - масички и дивани на Ligne Roset, килим на Gandiablasco. Шкафовете в трапезарията и в антрето са изработени по детайли от "Алди"

В кухнята - мебели на Arredo, столове на Ligne Roset

В кабинета - шкаф на Novamobile, маса Arredo и диван на Ligne Roset. Всичко от "Хеликс"

Дивани, масичка и аксесоари на Ligne Roset

Основната спалня - двойно легло Bonaldo, аксесоари на Ligne Roset

В банята - облицовки от Catalana, санитарен фаянс Villeroy&Boch и душове на Gessi

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

ЦСКА 1948 ще доиграе сезона във Втора лига и най-вероятно ще приключи съществуването си. Това разкри "Спортал". На проведеното събрание на клубните акционери е станало ясно, че перспективите пред "червените" не са добри. Футболистите ще завършат сезона. След това ще има нова сбирка, за да се реши окончателната съдба на клуба.

Димитър Бербатов не би се кандидатирал да управлява българския футбол, ако не е напълно готов за това. "Имам много амбиции, свързани с различни неща - каза той пред NOVA. - Да ръководиш целия футбол наистина трябва да си много готов. Да знаеш къде отиваш, как ще действаш, хората, с които ще работиш, защото не може да си сам. Да имаш съмишленици.

Жена е новият изпълнителен директор на Висшата лига. Сузана Динидж ще застане на поста от началото 2019-а. Тя ще замени Ричард Скъдамор, който бе начело на Премиършип 19 години. Динидж се превръща в първата жена, която заема толкова важен ръководен пост във футбола. Това на практика я превръща в най-могъщата жена във футбола и в британския спорт.