Ремонти с Валери: Лесно можем да махнем пукнатините в стените от гипсокартон

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5854022 www.24chasa.bg

Майстори препоръчват силиконова паста за запълване на фугите, запазва еластичността си

В много домове през последните години гипсокартонът или гипсофазерът се наложиха като предпочитан материал за изграждане на вътрешни леки преградни стени, окачени тавани и различни други облицовки във вътрешността на сградите.

Много често те са

положени и върху

вече съществуващи

стени,

осигурявайки им по-голяма гладкост и по-добра топлоизолация. Но като всеки друг строителен материал, колкото и удобства да предлага при работа, монтирането на изградени от плочи конструкции има немалко тънкости, които трябва да се знаят. Често се подценява важността на операцията, от която всъщност в много голяма степен зависи крайният външен вид на облицовката.

Например шпакловането на всички фуги и запълването на отворите над главите на винтовете. Най-деликатно е запълването, което всъщност се прави чрез шпакловане на вътрешните ъгли, образувани между 2 съседни плочи, например между стените и тавана. Именно на такива места след време се появяват пукнатини, които развалят външния вид на облицовката.

Поради използването на неподходящи материали и неспазване на правилната технология мнозина смятат, че пукнатините в ъглите на облицовките едва ли не са техен неизбежен дефект.

Причините за появата на пукнатините обикновено са напрежения, възникващи при промяната на температурата и влажността в помещенията. Тогава плочите се свиват и разширяват, същото се случва и с ограждащата строителна конструкция.

Тези причинители на напрежения и пукнатини са неизбежни и затова, особено в критичните зони като вътрешните и външните ъгли или съединенията между плочите и ограждащите стени, много майстори препоръчват за запълване на фугите да се използва силиконова паста, която дълготрайно запазва еластичността си.

Обаче това ще ви излезе доста скъпо, а на практика и ненужно решение, стига да се използват правилно подбрани и доказано съвместими един с друг материали.

Практиката на препатилите показва, че е най-добре да се използват

специални

пълнители

за фуги и

шпакловки,

които се намират в повечето специализирани магазини.

Те са готови за употреба пастообразни разтвори на винилова основа, имат много добри покривни и запечатващи качества.

Тези пасти са много подходящи за запълване на фуги и отвори над главите на винтовете, а така също и за цялостно шпакловане и подготовка на повърхностите за боядисване. Това е задължителна операция, при която водопопиваемостта на плочите се уеднаквява навсякъде, а различно оцветените участъци се покриват, за да не прозират под боята.

Все пак основната тънкост, от която най-вече зависи дълготрайното запазване на добрия вид на облицовката, е правилното запълване на фугите и особено на фугите при вътрешните ъгли.

Използвайте

армираща лента,

която е удобна и задължителна при всички фуги, където може да се очаква напукване.

Според практиката така трябва да се постъпва при всички фуги, за да има сигурност, че след време няма да се появят пукнатини там, където най-малко се очаква. Работата съвсем малко се усложнява, а цената на лентата е нищожна в сравнение с ползата от нейното приложение.

Най-подходящи за армиране на фугите са специално произведените за целта ленти на хартиена основа. Те са изключително жилави и устойчиви на разкъсване. Противно на очакванията, хартиените ленти са над три пъти по-здрави и еластични от стъкловлакнестите ленти.

Хартиената лента служи за добра армировка и предпазване от поява на пукнатини. Това обаче е възможно само при правилно подбрана

комбинация

между лентата

и пълнителя

за фуги

Най-добре е да използвате такива от един и същи производител.

Между пълнителя и лентата трябва да има здрава и същевременно еластична връзка. Така ще могат да поемат движението на основата в известни граници, без да се нарушава целостта на запълването.

За да го направите добре, първо фугата се запълва с пълнител. С шпахтела пълнителят се разстила и встрани покрай фугата на ивици с широчина, малко по-голяма от широчината на армиращата лента.

При ъглови фуги се взема предвид половината от нейната широчина. След това лентата се опъва и поставя да легне върху фугата, като едновременно се пречупва и огъва по осовата линия.

С шпахтела тя се притиска равномерно, докато потъне в шпакловката. Накрая шпахтелът се изтегля от всяка страна по продължение на фугата, за да се изтласка встрани излишният материал.

Под лентата трябва да остане пласт, не по-дебел от 1 мм. След като първият пласт шпакловка се втвърди, върху лентата се нанася втори пласт фугиращ разтвор, така че да я покрие изцяло, като същевременно се разнася встрани на ивица, широка около 20 см.

Така се изглажда неравността между армираната шпакловка над фугата и останалата част от плочата. Когато се работи със самозалепваща лента от стъкловлакнеста материя, напрежението възниква директно между двата листа гипсокартон и съответно се поема по-трудно от фугата.