Ремонти с Валери: Да освежим старите шкафове в кухнята

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5979433 www.24chasa.bg

Не изхвърляйте всичко, сменете само вратите и ще имате усещането за нови

Снежната и ледена зима не е най-подходящият сезон за големи ремонти вкъщи. Но ако останете по-свободни през почивните дни или сте в отпуск, можете да свършите много добра работа в жилището си и да оправите неща, за които не ви е стигнало времето през лятото и есента.

Ремонти с Валери: Да освежим старите  шкафове в кухнята

Огледайте най-напред кухненските шкафове и мебелите, ако отдавна ги изполвате в дома си и не са сменяни от години. С повече мерак и умение можете да ги подновите и да удължите живота им, стига да не сте ги нарочили вече за изхвърляне.

При по-старите и монтирани отпреди много години шкафове вече със сигурност има прекомерно натоварване и все някоя от вратите е провиснала повече от допустимото. Което значи, че те са вече извън предела, в който пантите позволяват регулиране.

Това често се дължи на изскубване на главата на изхвърлящата панта от вратата или измъкване на винтовете, с които нейната основа е закрепена към една от страните на шкафа. Именно т. нар. изхвърлящи панти най-много се използваха преди. Монтират се и сега при окачване на вратите на шкафовете, направени от мебелни плочи, най-често от талашит.

Препоръчително е

старите и в повечето

случаи допотопни

панти да бъдат

подменени

с нови, преди да е станало твърде късно и някоя от тях да се изтръгне от леглото си заедно с парче от плочата.

Преди години силно провиснала или изцяло откачена врата си бе нормална гледка в повечето нашенски кухни, чиито мебели по подобие на панелките на сградата се произвеждаха дори в някои селски кооперации от не толкова качествени материали.

Като се има предвид, че дебелината на стената, която отделя отвора за главата на пантата от канта на вратата, е от 4 до 6 мм, никак не е чудно, че именно този участък е най-уязвим и най-често се изкъртва във вид на парче заедно с двата винта.

Ако в парчето попадне и част от канта, положението е почти неспасяемо. Поради сравнително малката дебелина на мебелните плочи - до 2 см, и често недостатъчно плътната структура силно натоварените два винта, с които основата на пантата е монтирана към едната страна на шкафа, също лесно се изтръгват. Те не може да бъдат завити повторно без извършване на по-специален ремонт.

Той не е сложен и не изисква специални умения, така че може да го направи всеки със сръчни ръце. Най-напред е необходимо с дрелка и подходящ свредел да разширите леко отворите за винтовете на носещата метална основа, по която се плъзга пантата.

След това подберете подходящи за направения отвор дървени дюбели, най-добре букови. С отвертка или шило измерете дълбочината на отворите и отрежете дюбелите с подходящата дължина. Преди да ги зачукате леко в направените отвори, ги намажете за по-сигурно с лепило за дърво и ги оставете за няколко часа, преди отново да завиете носача. Най-добре е да не използвате вече свалените стари винтове, а да си купите нови с подходящите размери.

Провисне ли

по-заплашително

някоя врата,

със сигурност скоро ще я последват и други. Когато шкафовете са от втория и третия ред, т.е. монтирани над основните, стъпили върху пода шкафове, падането на врата може да потроши сума домакински съдове или дори нечия глава.

Когато имате подредени в редица и плътно притиснати един до друг кухненски шкафове, подходящо, пък и доста по-евтино решение би било да се подменят само вратите, защото именно те са лицето и видимата част от шкафовете и една такава промяна може силно да обнови интериора. Това решение е не само по-евтино, но и спестява неприятностите и грижите, които биха се отворили след демонтиране на всички шкафове.

Вратите може да бъдат поръчани по точни размери в работилница, след което на място остава да се монтират към страните на шкафовете. Заслужава да се отбележи, че вратите от MDF позволяват повърхностна обработка с фреза, защото материалът е напълно еднороден по дълбочина. Така вместо опротивелите през годините плоски еднообразни врати шкафовете ще получат врати с

декоративно

оформена релефна

лицева повърхност

Може да се поръчат също така остъклени врати с метална рама, таблени врати с рамка от масивна дървесина или врати с декоративни лайстни.

Ако прецените, че времето за пълна или частична подмяна не е настъпило, старите врати може да се обновят чрез подмяна на пантите, което ще гарантира доброто и сигурно функциониране още години наред. Бихме препоръчали да не се изчаква, докато някоя панта се изскубне, защото това вероятно ще бъде съпроводено с изкъртване на част от материала на вратата или страната. Затова навременната подмяна на старите с модерни панти може да спести много неприятности.

В магазина внимавайте точно какви нови панти ще подберете, за да не увеличите, вместо да намалите неприятностите си. Пантите с пластмасова глава се задържат сравнително плътно в отвора, но крехката пластмаса с времето старее и става чуплива. Още по-неприемливо решение е основата на пантата да бъде от пластмаса.

Едни от тези панти изобщо нямат пружинен механизъм за притваряне на вратата, а при други той е изпълнен с пластична пружина и функционира толкова тежко, че самото отваряне на вратата може да доведе до изскубване на пантата. Когато се подменя нещо старо и отдавна изживяло времето си, правилното решение е да се използва най-доброто, което към момента се предлага в специализираните магазини.