Ремонти с Валери: Да освежим старите шкафове в кухнята

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5979433 www.24chasa.bg

Не изхвърляйте всичко, сменете само вратите и ще имате усещането за нови

Снежната и ледена зима не е най-подходящият сезон за големи ремонти вкъщи. Но ако останете по-свободни през почивните дни или сте в отпуск, можете да свършите много добра работа в жилището си и да оправите неща, за които не ви е стигнало времето през лятото и есента.

Огледайте най-напред кухненските шкафове и мебелите, ако отдавна ги изполвате в дома си и не са сменяни от години. С повече мерак и умение можете да ги подновите и да удължите живота им, стига да не сте ги нарочили вече за изхвърляне.

При по-старите и монтирани отпреди много години шкафове вече със сигурност има прекомерно натоварване и все някоя от вратите е провиснала повече от допустимото. Което значи, че те са вече извън предела, в който пантите позволяват регулиране.

Това често се дължи на изскубване на главата на изхвърлящата панта от вратата или измъкване на винтовете, с които нейната основа е закрепена към една от страните на шкафа. Именно т. нар. изхвърлящи панти най-много се използваха преди. Монтират се и сега при окачване на вратите на шкафовете, направени от мебелни плочи, най-често от талашит.

Препоръчително е

старите и в повечето

случаи допотопни

панти да бъдат

подменени

с нови, преди да е станало твърде късно и някоя от тях да се изтръгне от леглото си заедно с парче от плочата.

Преди години силно провиснала или изцяло откачена врата си бе нормална гледка в повечето нашенски кухни, чиито мебели по подобие на панелките на сградата се произвеждаха дори в някои селски кооперации от не толкова качествени материали.

Като се има предвид, че дебелината на стената, която отделя отвора за главата на пантата от канта на вратата, е от 4 до 6 мм, никак не е чудно, че именно този участък е най-уязвим и най-често се изкъртва във вид на парче заедно с двата винта.

Ако в парчето попадне и част от канта, положението е почти неспасяемо. Поради сравнително малката дебелина на мебелните плочи - до 2 см, и често недостатъчно плътната структура силно натоварените два винта, с които основата на пантата е монтирана към едната страна на шкафа, също лесно се изтръгват. Те не може да бъдат завити повторно без извършване на по-специален ремонт.

Той не е сложен и не изисква специални умения, така че може да го направи всеки със сръчни ръце. Най-напред е необходимо с дрелка и подходящ свредел да разширите леко отворите за винтовете на носещата метална основа, по която се плъзга пантата.

След това подберете подходящи за направения отвор дървени дюбели, най-добре букови. С отвертка или шило измерете дълбочината на отворите и отрежете дюбелите с подходящата дължина. Преди да ги зачукате леко в направените отвори, ги намажете за по-сигурно с лепило за дърво и ги оставете за няколко часа, преди отново да завиете носача. Най-добре е да не използвате вече свалените стари винтове, а да си купите нови с подходящите размери.

Провисне ли

по-заплашително

някоя врата,

със сигурност скоро ще я последват и други. Когато шкафовете са от втория и третия ред, т.е. монтирани над основните, стъпили върху пода шкафове, падането на врата може да потроши сума домакински съдове или дори нечия глава.

Когато имате подредени в редица и плътно притиснати един до друг кухненски шкафове, подходящо, пък и доста по-евтино решение би било да се подменят само вратите, защото именно те са лицето и видимата част от шкафовете и една такава промяна може силно да обнови интериора. Това решение е не само по-евтино, но и спестява неприятностите и грижите, които биха се отворили след демонтиране на всички шкафове.

Вратите може да бъдат поръчани по точни размери в работилница, след което на място остава да се монтират към страните на шкафовете. Заслужава да се отбележи, че вратите от MDF позволяват повърхностна обработка с фреза, защото материалът е напълно еднороден по дълбочина. Така вместо опротивелите през годините плоски еднообразни врати шкафовете ще получат врати с

декоративно

оформена релефна

лицева повърхност

Може да се поръчат също така остъклени врати с метална рама, таблени врати с рамка от масивна дървесина или врати с декоративни лайстни.

Ако прецените, че времето за пълна или частична подмяна не е настъпило, старите врати може да се обновят чрез подмяна на пантите, което ще гарантира доброто и сигурно функциониране още години наред. Бихме препоръчали да не се изчаква, докато някоя панта се изскубне, защото това вероятно ще бъде съпроводено с изкъртване на част от материала на вратата или страната. Затова навременната подмяна на старите с модерни панти може да спести много неприятности.

В магазина внимавайте точно какви нови панти ще подберете, за да не увеличите, вместо да намалите неприятностите си. Пантите с пластмасова глава се задържат сравнително плътно в отвора, но крехката пластмаса с времето старее и става чуплива. Още по-неприемливо решение е основата на пантата да бъде от пластмаса.

Едни от тези панти изобщо нямат пружинен механизъм за притваряне на вратата, а при други той е изпълнен с пластична пружина и функционира толкова тежко, че самото отваряне на вратата може да доведе до изскубване на пантата. Когато се подменя нещо старо и отдавна изживяло времето си, правилното решение е да се използва най-доброто, което към момента се предлага в специализираните магазини.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа