Ремонти с Валери: Как да обновим старите мебели

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6035206 www.24chasa.bg

Не сменяйте само дамаската, огледайте механизмите

Зимните месеци са удобно време да огледате състоянието на мебелите в дома ви. Ако са употребявани дълго и вече са захабени, не е задължително веднага да мислите за подмяната им. Дори козметичните ремонти понякога са предпочитани, стига мебелите да не са силно увредени.

Ремонти с Валери: Как да обновим старите мебели

Най-честите проблеми изникват при меката мебел. Като ги огледате, ще забележите сигурно скъсана или захабена дамаска, развалени механизми, издънени седалки на столове. Стига да имате по-голямо доверие на уменията си и да сте придобили увереност като домашен майстор, може да ремонтирате и претапицирате вашия диван или фотьойл. Те ще станат като нови и в същото време ще спестите време и пари.

Ремонти с Валери: Как да обновим старите мебели

Реставрацията на мебелите обаче не търпи небрежност и липса на разбиране. Няма никакъв смисъл от това да се смени само дамаската, без да е огледана внимателно и да се прецени от какъв ремонт има нужда цялата мебел.

Това няма как да се разбере, ако някои мебели не се разглобят изцяло. Трябва да се прегледа добре дървеният корпус, който, макар и от здрав материал, не е вечен. Затова често се налага стягане на сглобки или смяна на износените метални елементи.

Задължително е

да се преопънат

или сменят коланите

в основата, ако има такива и те са ластични. Със сигурност такива колани са изгубили част от своите еластични свойства с времето.

При всички стари мебели най-износени и нуждаещи се от ремонт са седалките, тъй като те поемат най големи натоварвания. Когато седалищните части са от дунапрен, е добре да се огледа и прецени дали той не е загубил своите качества като еластичност и плътност и дали ще трябва да се замени.

При дивани и фотьойли с пружинни системи почти винаги се налага някакъв ремонт. Дори и пружината да е здрава, винаги трябва да се сменя материалът, който е върху нея - зебло, мебелин или кокосова вложка. Във всички случаи неговата структура е нарушена и повредена от пружината.

Ако забележите, че повечето пружини вече са износени и увредени, ще е най-добре да потърсите майстор тапицер. Но ако са все още здрави, можете да подмените спокойно само дамаската и дунапреновата подложка, за да обновите позастарелите си мебели.

Изберете си от магазина подходяща нова дамаска за дивана, фотьойлите и столовете, като преди това, естествено, сте взели размерите на мебелите, които ще претапицирате. Към тях

добавете поне

по 10 см за всяка

страна

За седалките на столовете обаче ще са достатъчни и по 5 см допълнително. Ако се налага и смяна на дунапреновата подложка, измерете точно старата и потърсете в магазините от по-новите и плътни материали.

При направата на дивани и фотьойли за опъването на дамаската върху тях обикновено производителите използват машина за скоби, която ги прикрепва здраво към дървения корпус. Вие спокойно можете да използвате за същата цел тапицерски кабари, с които се работи много по-лесно и ще постигнете същия ефект.

За подмяната на тапицираните седалки на дървени столове може да използвате и обикновени кабари. Изберете обаче по-здрави от предлаганите по магазините, защото има и такива, които няма да ви свършат никаква работа.

Повечето седалки са прикрепени към дървения корпус на столовете с винтове и затова лесно може да ги свалите. Направете си точна сметка колко стола ще претапицирате, за да не купите по-малко дамаска и да се ноложи отново да тичате до магазина. А там може да се окаже, че точно избраната от вас разцветка вече е свършила.

От години използваме вкъщи здрави дървени столове, чиито седалки вече два пъти съм претапицирал. Едно

почистване и после

лакиране на

дървените части

пък им придаде вид на съвсем нови. А разходите ми за тяхното подновяване бяха далеч по-малки, отколкото, ако бях решил да ги заменя с нови.

Най-лесният и бърз начин за обновяване на други от мебелите ви в дома си остава използването на подходящо фолио. Лицевите части или вратите на много шкафове и гардероби често си захабяват, увреждат се и тук-там се появяват неприятни вдлъбнатини.

Сигурно имате както в много от строените преди години масови жилища т.нар. вградени гардероби. Те са разположени най-често в коридора и заради честата им употреба се увреждат най-бързо. Затова пробвайте уменията си най-напред с тяхното обновяване.

Свалете вратите им и проверете механизмите за затваряне - дали вече не се нуждаят от смяна, особено ако са започнали да провисват и да не се затварят добре. Измерете лицевите части на вратите, като добавите задължителните 2-3 см от всяка страна. Обикновено толкова са дебели талашитените плоскости, от които са направени повечето подобни мебели.

На пазара вече се предлага невероятно разнообразие от фолио за мебели и просто трябва да си изберете най-подходящото и съответстващо на останалото обзавеждане в дома ви. Снабдете се с линеал, макетен нож и повече търпение, за да опънете добре фолиото върху избраните за ремонт части от мебелите.

Ако върху тях преди това сте забелязали неприятни драскотини и вдлъбнатини, най-добре е да ги запълните, преди да използвате фолиото. Това става най-добре с кит за дърво, с който можете да запълните дупките по талашита. След изсъхването му леко минете отгоре с шкурка. Много добро решение е към изполвания кит да добавите няколко капки лепило за дърво. Така със сигурност фолиото ще лепне по-добре на това място и няма да се получи мехур.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани