Ремонти с Валери: Как да обновим старите мебели

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6035206 www.24chasa.bg

Не сменяйте само дамаската, огледайте механизмите

Зимните месеци са удобно време да огледате състоянието на мебелите в дома ви. Ако са употребявани дълго и вече са захабени, не е задължително веднага да мислите за подмяната им. Дори козметичните ремонти понякога са предпочитани, стига мебелите да не са силно увредени.

Ремонти с Валери: Как да обновим старите мебели

Най-честите проблеми изникват при меката мебел. Като ги огледате, ще забележите сигурно скъсана или захабена дамаска, развалени механизми, издънени седалки на столове. Стига да имате по-голямо доверие на уменията си и да сте придобили увереност като домашен майстор, може да ремонтирате и претапицирате вашия диван или фотьойл. Те ще станат като нови и в същото време ще спестите време и пари.

Ремонти с Валери: Как да обновим старите мебели

Реставрацията на мебелите обаче не търпи небрежност и липса на разбиране. Няма никакъв смисъл от това да се смени само дамаската, без да е огледана внимателно и да се прецени от какъв ремонт има нужда цялата мебел.

Това няма как да се разбере, ако някои мебели не се разглобят изцяло. Трябва да се прегледа добре дървеният корпус, който, макар и от здрав материал, не е вечен. Затова често се налага стягане на сглобки или смяна на износените метални елементи.

Задължително е

да се преопънат

или сменят коланите

в основата, ако има такива и те са ластични. Със сигурност такива колани са изгубили част от своите еластични свойства с времето.

При всички стари мебели най-износени и нуждаещи се от ремонт са седалките, тъй като те поемат най големи натоварвания. Когато седалищните части са от дунапрен, е добре да се огледа и прецени дали той не е загубил своите качества като еластичност и плътност и дали ще трябва да се замени.

При дивани и фотьойли с пружинни системи почти винаги се налага някакъв ремонт. Дори и пружината да е здрава, винаги трябва да се сменя материалът, който е върху нея - зебло, мебелин или кокосова вложка. Във всички случаи неговата структура е нарушена и повредена от пружината.

Ако забележите, че повечето пружини вече са износени и увредени, ще е най-добре да потърсите майстор тапицер. Но ако са все още здрави, можете да подмените спокойно само дамаската и дунапреновата подложка, за да обновите позастарелите си мебели.

Изберете си от магазина подходяща нова дамаска за дивана, фотьойлите и столовете, като преди това, естествено, сте взели размерите на мебелите, които ще претапицирате. Към тях

добавете поне

по 10 см за всяка

страна

За седалките на столовете обаче ще са достатъчни и по 5 см допълнително. Ако се налага и смяна на дунапреновата подложка, измерете точно старата и потърсете в магазините от по-новите и плътни материали.

При направата на дивани и фотьойли за опъването на дамаската върху тях обикновено производителите използват машина за скоби, която ги прикрепва здраво към дървения корпус. Вие спокойно можете да използвате за същата цел тапицерски кабари, с които се работи много по-лесно и ще постигнете същия ефект.

За подмяната на тапицираните седалки на дървени столове може да използвате и обикновени кабари. Изберете обаче по-здрави от предлаганите по магазините, защото има и такива, които няма да ви свършат никаква работа.

Повечето седалки са прикрепени към дървения корпус на столовете с винтове и затова лесно може да ги свалите. Направете си точна сметка колко стола ще претапицирате, за да не купите по-малко дамаска и да се ноложи отново да тичате до магазина. А там може да се окаже, че точно избраната от вас разцветка вече е свършила.

От години използваме вкъщи здрави дървени столове, чиито седалки вече два пъти съм претапицирал. Едно

почистване и после

лакиране на

дървените части

пък им придаде вид на съвсем нови. А разходите ми за тяхното подновяване бяха далеч по-малки, отколкото, ако бях решил да ги заменя с нови.

Най-лесният и бърз начин за обновяване на други от мебелите ви в дома си остава използването на подходящо фолио. Лицевите части или вратите на много шкафове и гардероби често си захабяват, увреждат се и тук-там се появяват неприятни вдлъбнатини.

Сигурно имате както в много от строените преди години масови жилища т.нар. вградени гардероби. Те са разположени най-често в коридора и заради честата им употреба се увреждат най-бързо. Затова пробвайте уменията си най-напред с тяхното обновяване.

Свалете вратите им и проверете механизмите за затваряне - дали вече не се нуждаят от смяна, особено ако са започнали да провисват и да не се затварят добре. Измерете лицевите части на вратите, като добавите задължителните 2-3 см от всяка страна. Обикновено толкова са дебели талашитените плоскости, от които са направени повечето подобни мебели.

На пазара вече се предлага невероятно разнообразие от фолио за мебели и просто трябва да си изберете най-подходящото и съответстващо на останалото обзавеждане в дома ви. Снабдете се с линеал, макетен нож и повече търпение, за да опънете добре фолиото върху избраните за ремонт части от мебелите.

Ако върху тях преди това сте забелязали неприятни драскотини и вдлъбнатини, най-добре е да ги запълните, преди да използвате фолиото. Това става най-добре с кит за дърво, с който можете да запълните дупките по талашита. След изсъхването му леко минете отгоре с шкурка. Много добро решение е към изполвания кит да добавите няколко капки лепило за дърво. Така със сигурност фолиото ще лепне по-добре на това място и няма да се получи мехур.