Ремонти с Валери: Вътрешната изолация на дома трябва да е добре обмислено решение

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6064163 www.24chasa.bg

Фибран или минерални плочи - въпрос на личен избор

Преди време помагах на един приятел, който бе решил да направи вътрешна изолация на апартамента си. Съседът му бе направил това преди година и идваше през час да ни разубеждава да не правим топлоизолация - било голяма грешка.

Ремонти с Валери: Вътрешната изолация на дома трябва да е добре обмислено решение

И даваше за пример появилия се мухъл из целия апартамент.

Добър пример за изпълнение на вътрешна топлоизолация
Добър пример за изпълнение на вътрешна топлоизолация

Накрая отидохме да видим какво става при съседа и докато обсъждахме най-ефикасните мерки срещу плесента по стените, огледахме направената от него вътрешна изолация. Разбрахме

защо резултатът бе

плачевен - човекът

използвал

най-евтините и

най-неподходящи

материали за

вътрешна изолация

Изпълнението също се оказа не от най-качествените.

А моят приятел, който преди да започне да изолира стените си отвътре, бе обмислил всичко много внимателно и бе подбрал най-добрите материали, вече 2 г. няма оплаквания.

И форумите, в които се обсъждат домашните ремонти и се търсят полезни съвети, са пълни с противоречиви мнения за ползата от вътрешната изолация. Подобна операция има колкото привърженици и защитници, толкова и противници.

Преобладаващото мнение обаче е, че това е личен избор на собственика на жилището и резултатът може да е добър само ако се използват нови и качествени материали особено за топлоизолацията.

“Не знам дали знаете, но топлоизолациите се делят на EPS И XPS - пише един от активните домашни майстори. - Фибранът спада към вторите, т.е. има затворена структура и “не диша”.

Ако си облечете отвътре стените с фибран, все едно да ги облепите с найлон и няма да се отървете от конденз. Вътрешна топлоизолация се прави с 5 см минерална вата и предстенна обшивка от гипсокартон.

На тавана и пода може да се използва фибран, като по-важен е таванът, ако не сте на първия етаж, разбира се. През горната плоча излита над 30% от топлината, т.е. топлиш съседа отгоре.”

Според други обаче фибранът е най-добрият материал за вътрешната топлоизолация и никога не трябва да се използва леснозапалимият стиропор.

Като се позовават на собствения си опит, някои смятат, че изолацията с фибран е най-добрият вариант, защото самозагасва при запалване, или вата, която пък въобще не гори.

Майстори съветват вместо замазка да се сложи на стените гипсокартон и фибран над 5 см, защото кондензация в помещението се получава, ако замазката е тънка.

Едва ли има човек, който да не иска по-ниски сметки за отопление през зимата и охлаждане през лятото. Един от начините е чрез поставяне на допълнителна топлоизолация.

Ако обаче не можете да постигнете съгласие със съседите си каква външна изолация да поставите, остава вариантът да използвате вътрешна.

Няколко са факторите, на които трябва да се обърне внимание при избора на подходяща вътрешна изолация. На първо място тя трябва да бъде “дишаща” -

паропро-

пусклива

и да

отвежда

излишната

влага навън

Това допринася за създаване на здравословен микроклимат в помещенията и не позволява развитието на вредни организми. Не по-малко важно е изолационната система да бъде негорима, за да не застрашава живота и здравето на хората.

Можете, разбира се, да използвате за изолацията на стените материали, каквито вие прецените, че са подходящи за вашето жилище, но е добре да се запознаете и с най-новите предложения на пазара за качествена и устойчива топлоизолация.

Предлаганите в специализираните магазини минерални плочи засега отговарят на всички изисквания.

Според производителите им те са от новата група топлоизолационни материали, наречени капилярноактивни. Което означава, че минералните плочи успяват много по-добре да преразпределят влагата от въздуха, така че да се избегнат зони в стената, където водата е в течно състояние вследствие на конденз.

Така плочите спомагат за по-лесното поемане на излишната влага в помещенията и по-лесното ѝ отдаване обратно в случаите, когато въздухът там е по-сух.

Най-доброто качество на новия материал обаче е възможността монтирането на минералните топлоизолационни плочи да става изключително просто и лесно. Не е необходима вече пароизолация, както при използването на минерална вата за вътрешна изолация.

Мултипор се залепва със специално разработения лек разтвор, без да е нужно дюбелиране. Крайното покритие може да бъде изпълнено чрез измазване с лекия разтвор за мултипор, или ако е прието за конкретния обект с директно залепени гипсофазерни плоскости.

Най-честият въпрос, който изниква, когато решите да си направите вътрешна изолация на стените, е каква да бъде нейната дебелина. Според хората с опит

най-нелогично

е да се правят

икономии от

дебелината на

топлоизолационния

материал

При използването на мултипор практиката е показала, че плочи с дебелина 125 мм напълно удовлетворяват или дори надхвърлят изискванията. Тази дебелина се приема като достатъчна и спрямо климатичните условия у нас според специалисти и консултанти.