В памет на Георги Данаилов: Любимата му мистична Ковачевица

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6100480 www.24chasa.bg
Дончо е 5-годишният санбернар на Георги Данаилов. Любимата му народна песен пък е "Калеш Дончо" ("калеш" означава черноок, ваклоок). Май не случайно кучето носи това име


На около 250 км от София, в мистичната пазва на Родопите се е скрило още по-мистичното село Ковачевица. Което писателят Георги Данаилов обожаваше. Както обожаваше и къщата на 150 години с чардак и плочест покрив, за която "Идеален дом" разказа преди 4 години.

Телевизорът, телефонът, компютърът... Те са връзката му с цивилизацията. Стига да поиска - има я. Ако не, с него са книгите - непрочетените, недописаните, нередактираните. Георги Данаилов ни посреща усмихнат на портата заедно с Дончо, чуден 5-годишен санбернар, неизменната компания в дома. Качваме се на горния етаж, сядаме и писателят започва разказа си: "Къщата е от края на ХIХ в., а някои части са построени още през ХVII век. Когато дойдох в Ковачевица със съпругата ми, тя погледна селото и каза: "Ммм, няма да си тръгна оттук, докато не купиш къща." И същия ден я купихме от дядо Киро - възрастен човек, алкохолик, който вече не пиеше, а това е ужасно", смее се нашият домакин.
Дядо Киро е от колоритните личности, описани от нашия домакин в книгата "Къща отвъд света" с всичките им табиети и задявки. Всичко, което е било на стареца, е там - леглото, раклата..."За съжаление живя малко и къщата остана самотна, докато се заселих окончателно и вече нямам никакво намерение да ходя другаде, освен до гробищата", смее се Георги Данаилов. След миг се натъжава, неговата Ковачевица вече е различна: "И селото, както България, не е същото. Както казваше един друг зевзек, Томата, вече няма ора в Ковачевица - лошо, а едно време какви ора имаше, не ора, а зверове!", прихва в смях стопанинът.
Седим до работната маса на писателя. Няколко чифта очила, куп книги, разтворено томче на Чоран, компютър... и чесало за санбернара, разбира се. "Книгите щели да умрат?! Глупости! Какво, че ще бъдат на електронен носител! Достатъчно дървета изсякохме!", смее се писателят. Над всичко това виси странен полилей. Оказва се, че е изработен от накити - всяко гнездо за свещичка всъщност е пръстен.
Погледа ни привлича огромна печка до стената: "Знаменита е! Действаща! Била е на Александър Теодоров-Балан, който я купил от фалирал публичен дом в Марсилия. Представяте ли си! Донесъл я в България в края на ХIХ век и я монтирал във вилата си в Чамкория. Умира малко преди да навърши 100, а синът му ми я подари. Вилата им падна и я няма, както ги няма много неща в България. До печката e окачен плакат с надпис WANTED. А на въпроса ми кой е човекът на снимката, получавам отново смях: "Синът ми!"
Още една уникална лампа откриваме на чардака - дървена копаня с енергоспестяваща крушка в средата. Оказа се, че е дело на покойната вече съпруга на писателя. Другата гордост там са двете камини. По-голямата пази поредната смешна история, разказвана в този дом. Някогашната стопанка обичала да си пийва и веднъж вместо в пещта метнала още неизпечените самуни хляб през прозорчето на калдъръма. Мъжът й се разлютил, грабнал фурнаджийската лопата и бой, бой... Жената обаче спала непробудно часове наред. Като се събудила, му рекла: "Оле, мъжо, да знаеш, и аз ще мина на ракия, оти от греяно вино ме боли дирника."
На чардака са още автентичен хамбар, дървопластики, сандъчета с цветя, плетени вълнени чорапи, черги. Оттам се вижда дворът. Всички дървета са посадени от Георги Данаилов и отдавна порят небето.
Единственото "модерно" място в къщата е банята с тоалетна. И там смях. На огледалото всеки чете: "Колко съм хубав! Защото се къпя всеки ден!" А когато питам писателя има ли канализация в селото, той ме поглежда дяволито: "Ковачевица си има канализация преди Лондон!"
Дончо отново приближава. Писател и куче ни изпращат на портата. Неразделни, не сменящи за нищо на света своята Ковачевица и 150-годишна си къща на спомените.

Дворът прелива от зеленина - всички дървета са засадени от писателя
Дворът прелива от зеленина - всички дървета са засадени от писателя

Снимки Андрей Михайлов

Полилеят, изработен от дамски накити
Полилеят, изработен от дамски накити

Работната маса - компютър, различни очила, отворено томче на Чоран, електронна книга
Работната маса - компютър, различни очила, отворено томче на Чоран, електронна книга

Печката, с която проф. Балан се сдобива от фалирал публичен дом в Марсилия
Печката, с която проф. Балан се сдобива от фалирал публичен дом в Марсилия

Този полилей от дървена копаня е направен от съпругата на писателя
Този полилей от дървена копаня е направен от съпругата на писателя

Вдясно от камината със смешната легенда е разстлан огромен български трибагреник
Вдясно от камината със смешната легенда е разстлан огромен български трибагреник

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

"Левски" ще стартира следващия сезон така, както завършва този - с осакатен отбор. Причината е, че в момента никой не мисли за селекция на "Герена", научи "България Днес". Повечето тимове вече си осигуриха по няколко нови попълнения. "Сините" имат по-важни неща за решаване - борят се за своето оцеляване