Ремонти с Валери: Нов живот за старите мебели

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6134631 www.24chasa.bg

С малко въображение и подходящи инструменти може да направите кът за отмора на терасата

Преди да се решите да изхвърлите старите и вече захабени мебели, които на всичко отгоре са ви и омръзнали, помислете дали не може да продължите да ги използвате, като ги превърнете в нещо друго.

Хората със сръчни ръце могат да направят от старите шкафове, столове и маси чудесни градински мебели. Така удължават живота им, вместо да увеличават боклуците.

За да направите това, ви трябват не само време, въображение и желание. Ако нямате подръка, първо си набавете необходимите инструменти, бои и подходящи материали, за да превърнете градината или терасата в прекрасен кът за отмора. Нахвърляйте си на хартия предварително какво искате да постигнете, за да улесните после работата си. По-долу ви предлагам няколко варианта.

 С малко въображение и подходящи инструменти може да направите кът за отмора на терасата

Градинска пейка от продънени столове

Това е една от най-често реализираните идеи, която продължават да са актулни. Сами можете да прецените каква част от старите кухненски столове можете да използвате и как да ги съчетаете. От два-три стари стола с продънени седалки, но със запазени здрави крака се получава много удобна пейка за петима, която може да оцветите според вкуса си.

Изберете си и изрежете подходящ плот от дърво, който ще бъде основата на пейката, и помислете как по-здраво да съедините отделните части. Най-добре е това да стане чрез винтове. Ако искате обаче да постигнете по-голяма здравина и стабилност, използвайте тънки болтове с подходяща дължина.

След монтирането на седалката може да сложите върху нея плътен дунапрен и да го покриете с подходяща дамаска или някой здрав плат. Може и просто да я боядисате, ако пейката ви ще бъде на открито по-продължително време.

Снимката е от блога Неви Бивалици

Бебешко легло става етажерка

Ненужното вече бебешко легло пак може да се използва от порасналите деца, като го превърнете в шкаф или етажерка. Там децата ще може да прибират много от нещата си в стаята.

Необходимо е само да направите един горен плот от дърво или друг подходящ материал, а предната решетка на леглото да се постави хоризонтално точно под него.

Естествено, новото ви изобретение ще трябва да се боядиса подходящо. За цветовете най-добре се посъветвайте с подрастващите, които ще го използват.

Креслото - в нова опаковка

Не изхвърляйте здравото кресло от дневната, а обновете вида му, без да влагате много скъпи материали. Първо, при нужда подменете тапицерията и крачетата му. Може да не използвате непременно дамаска, а чисто бял плат,например. След това използвайте боя за текстил и печат за декорации, с които да придадете уникален завършек към вида на своето обновено кресло.

Старата и вече захабена масичка за кафе пък може да освежите с подходящо фолио за мебели или като я пребоядисате. Ако вече не я искате в дневната си, тя винаги може да ви послужи на терасата или в градината.

Кухненски шкафове се превръщат в рафтове за обувки

Старите шкафове от кухнята или дневната с повече старание и умение може да превърнете в удобни и винаги необходими шкафчета или рафтове за обувки. Трябва ви само да съобразите, когато сами проектирате своя шкаф, какви видове обувки ще държите в него. Предвидете място както за летни гуменки, така и за високи ботуши.

Освен височината на рафтовете важна е и тяхната дълбочина. Ако дамските или детските сандали се събират спокойно на рафта, това не означава, че и големите мъжки зимни обувки също ще влязат вътре.

Висящи контейнери от запазени плотове

Нощните шкафчета са сред задължителните мебели за спалня, които обаче често не оправдават високите си цени. В случай че не държите толкова много на този традиционен модел за съхранение на дребни вещи, може да се сдобиете с неговия далеч по-оригинален вариант.

Висящият рафт е изключително подходящ, ако разполагате с малък бюджет, а освен това е и изключително лесен за направа.

Може да използввате здрав и запазен плот от стари, но вече разпаднали се шкафове. Пробийте дупки в четирите краища и чрез декоративни въжета го закрепете към тавана.