Eleven Madison Park в Ню Йорк бе обявен за №1 в класацията "50-е най-добри ресторанти в света". Тя се съставя от 2002 година насам от авторитетното британско издание The Restaurant Magazine от 270 експерти по сложна система.
Победителите сред заведенията и в индивидуалните категории бяха обявени на церемония в Австралия. Второто място сега е за миналогодишния победител Osteria Francescana в Модена. Третото е за испанския El Celler de Can Roca. Трите ресторанта на практика се разместиха в челото, след като през 2016-а №1 бе Osteria Francescana, заведението в Жирона бе №2, а сегашният шампион бе на №3.
Десетката за 2017-а се допълва от Mirazur в Ментон (Франция), Central в Лима (Перу), Asador Etxebarri в Атксондо (Испания), Gaggan в Банкок (Тайланд), Maido в Лима, Mugaritz в Сан Себастиан (Испания) и Steirereck във Виена (Австрия).
Продължава господството на Европа, която сред 50-е е представена с 27 ресторанта. 8 са от Северна Америка, 7 от Азия, 6 от Южна Америка и 2 от Австралия. 35 заведения се намират с големи градове, 6 в малки и 9 в села. Спрямо 2016 година новите ресторанти в класацията са само 9. От нея обаче отсъства четирикратният победител Noma от датската столица Копенхаген. Причината е, че заведението затвори в края на миналата година и е в процес на преместване в друг квартал.
Макар да се намира в сърцето на Ню Йорк, Eleven Madison Park се ръководи от европеец. Това е 40-годишният швейцарец Даниел Хъм. Той предлага кухня, която се основава на местни продукти и на сезонни рецепти.
За най-добър сладкар в света за 2017-а бе определен французинът Доминик Ансел (38). Роден в Париж той се прослави още преди няколко години със създаването на Cronut. Става дума за вкусен сладкиш, който е нещо средно между донът и кроасан, защото е от многолистно френско тесто, но се пържи и е с изискан и вкусен пълнеж. Ансел живее в Ню Йорк, където е собственик на изключително популярната Dominique Ansel Bakery.
По традиция бе обявен и най-добрият шеф сред дамите. Сега това е словенката Ана Рос, която е главен готвач и съсобственик на ресторант Hisa Franko в град Кобарик, намиращ се недалеч от границата с Италия. Заведението обаче не е сред най-добрите 50, а е поставено на 69-а позиция. Класацията за пореден път затвърждава тенденцията главни готвачи в най-реномираните заведения в света да са мъже, защото от 50-е за тази година само в два начело са дами. Това са испанката Елена Арзак, която ръководи собствения си ресторант Arzak в Сан Себастиан (30-о място) и Астрид Гутше от ресторант Astrid y Gaston в Лима (Перу) - на 33-о място. През 2017-а са посочени и най-популярните майстори на висшата кухня сред феновете в социалните мрежи. Бразилецът Алекс Атала, собственик на ресторант D.O.M. Сао Пауло, е №1 в инстаграм, а в туитър първенец е Гастон Акурио, съпругът на Астрид Гутше.