Ремонти с Валери: Твърда или подова настилка - изберете сами

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6172567 www.24chasa.bg
Дървените плочи са предпочитана подова настилка заради естетичмеските си качества и голямата топлоизолация.

Ако се спрете на първата, употребата на плочи я прави два пъти по-тънка и по-лека. За втората трябва добра подготовка на основата

За повечето хора сухото строителство, гипсокартон и гипсофазер почти винаги се свързват с изграждането на леки преградни стени, с обшивка на тавана и конструкции на окачени тавани.

В действителност сухото строителство намира приложение и при подовите настилки, за които в магазините от години се предлагат специално разработени подови елементи. С тях подобно на стенните облицовки подовата конструкция се прави бързо и лесно.

Твърди подови настилки

С подовите плочи се замества класическата технология за отливане на място на дебела армирана циментова замазка, която да служи за основа на връхното подово покритие.

Направата на такава циментова замазка е трудоемка, силно замърсяваща и внася в дома ви много влага.

Всеки, който вече е правил циментова замазка, бързо ще оцени удобството да застеле пода с готови плочи, вместо да бърка, излива и подравнява циментов разтвор. При това още на следващия ден работата може да бъде завършена с полагане на връхното покритие.

За разлика от класическата циментова замазка настилката от плочи е два пъти по-тънка и по-лека. Използването на плочи решава проблемите при ремонт на стар дъсчен под, за да може върху него да се настеле модерно и качествено връхно покритие. Заради сравнително голямата площ на плочите настилката се прави бързо и с добра равнинност.

По периферията на предлаганите готови плочи е фрезован широк фалц. Посредством него те се съединяват плътно и здраво една с друга.

На едната дълга и прилежащата ѝ къса страна на плочата фалцът е откъм горната страна, а по другите две страни той е от долната.

При всички случаи основата, върху която ще се полагат плочите, трябва да има необходимата издръжливост, като особено трябва да се внимава при стари дървени подове и особено ако са положени върху гредоред.

Освен това основата трябва да бъде плътна, без пролуки, така че плочите да лежат върху цялата си повърхност. Те не са подходящи за полагане върху скара от греди или бичмета.  

При по-големи неравности вместо замазка може да се използва специална зърнена посипка от насипен гранулиран материал. Съдържанието на торбата се изсипва върху пода и с помощта на мастар се разнася и подравнява.

Този метод

позволява лесно

да се скрият тръби

и други неравности.

Върху добре подготвената бетонна плоча е желателно да се разстеле подложка от полиетиленово фолио, а когато бетонът е сравнително пресен, покриването му с фолио е задължително. То изпълнява ролята на хидроизолация, която не позволява на съдържащата се в плочата остатъчна влага да стигне до подовите плочи.

Когато основата е старо дюшеме, дъските се проверяват и ако има разхлабени, се фиксират здраво към бичметата, както и една към друга с винтове, а не с пирони.

Малките неравности вследствие изкорубване на дървесината лесно се компенсират, като върху пода се разстеле пласт от велпапе.

Меки подови настилки

Полагането на мокети или други меки подови настилки може успешно да направи всеки домашен майстор. Предпоставка за това е доброто състояние на основата, най-често циментова подова замазка, която трябва да бъде здрава, равна и гладка. Към последното изискване особено чувствителни са меките настилки от ПВЦ, които са тънки и с гладка лицева повърхност.

Поради това и най-малките изпъкналости се копират през настилката и на това място тя бързо се износва. Затова първата задача е добрата подготовка на основата.

В случай на необходимост може да се направи нова

самонивелираща

се замазка

Тя се прави лесно и без да е необходима особена сръчност, резултатът е отличен. Освен това практически няма ограничение за минималната дебелина на замазката, стига да се избере подходящият материал.

Когато се подновява старата подова настилка, след нейното премахване неминуемо остават здраво захванати към основата остатъци от лепилото. Те се почистват чрез изстъргване така, че да не се изкърти и повреди повърхността на циментовата замазка. 

Използват се три начина за залепване на новата мека подова настилка: фиксиране върху предварително залепени върху пода двустранно лепящи ленти, частично залепване, най-често по краищата и диагоналите, и залепване по цялата повърхност.

Последният начин се препоръчва най-вече за коридори и други помещения с интензивно движение.

Успехът ви зависи от правилния избор на лепилото. Тук компромиси не бива да се правят, защото грешките после се плащат скъпо. Разнообразието от видове лепила е голямо, като всяко има своята специфика, включително технология при лепеното: двукомпонентни полиуретанови, дисперсионни на полиакрилатна или поливинилацетатна основа, контактни полихлоропренови и други лепила.

При някои лепила и в зависимост от състоянието на основата производителят препоръчва предварително грундиране с конкретно посочен дълбоко проникващ грунд.

В зависимост от вида на лепилата времето за стягане е средно около половин час, което означава, че има достатъчно време за корекции и донаместване на настилката.

Някои от лепилата са подходящи за полагане на меки настилки и върху подове с вградена отоплителна система. В зависимост от вида на лепилото то се нанася с назъбена шпакла или валяк само върху основата или едновременно и върху основата на настилката.