Особености на българския Великден

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6172684 www.24chasa.bg

Посрещнете го с агнешко по митничарски

Великден е най-българският от всички български празници. Каза го президентът, но го твърдя и аз.

Знаете, предполагам, онзи брадат виц, в който евреите надцакват останалите религии с това, че може техни хора да са ставали кардинали и папи, ама пък едно тяхно момче го разпънали на кръст. Е, може тяхно момче да е избрано от Господ за спасител на човечеството, ама пък самият Господ е какъв? Точно така, българин!
Та най-големият празник господен е наш, български. На този ден всяка година всички християни отбелязват възкресението на Бог и започването на живота отново. Това се е пренесло в християнската религия от българските традиции.
Ние, българите, обичаме на всеки 2-3 до максимум 20 години да решим онова, което сме постигнали заедно до този момент, да го задраскаме , да разпъваме водачите си и да започваме отначало.
Друга характерна особеност на българския Великден е, че това е денят, в който в България се прибират за празниците спасителите от чужбина.
Това са хора, които работят в чужбина като най-обикновени служители, чиновници, строители, художници, чистачи, финансисти, фермери, но в България се превръщат в онези,
“които ще
оправят тая
държава”
Едни даже не много отдавна се върнаха, защото повярваха на тази легенда и останаха, уж наистина да оправят държавата.
Всъщност по-коректно е да се каже, че българите в България им се вързаха. Защото ако съдим по резултатите, оправени са частните бизнеси на някои от спасителите, а спасяващите още се давят.
Но все пак Великден е времето на всенародното обединение. На този ден
в църквата
влизат
комунистите,
в месарниците - веганите, а у дома – свекървите. Когато удари часът на Възкресението, всички се обичат, целуват се по три пъти и си чуват яйцата. Моят съвет е да се насладите на тези няколко минути смирение, защото само ден по-късно любовта ще си е пак омраза, целувките ще са предателски, а яйцата ви ще са стиснати в желязна хватка.
Но да не ви занимавам с неща, които си ги знаем. Все пак празници са. Казвала съм ви какви са основните разлики между Великден и Коледа. На единия празник се яде агнешко, а на другия – прасе. На Коледа обаче има и подаръци, и късметчета в баницата. Говори се, че на един високопоставен българин от коледната баница му се паднало здраве, на негов колега – берекет, а на трети – паричната. И
те си поделили
здравната каса,
европейските
фондове
за земеделие и банките.
Не се стягайте, на Великден няма такава баница. Има агне и ако искате да се почувствате големци, препоръчвам агнешко по митничарски. Значи взимате едно вакло агънце, пълните го с крехко печено прасенце, в прасенцето – пиленце, а в пиленцето- яйчице. Ако сте политик, то може и да е Фаберже. Да ви е сладко!