Ремонти с Валери: Как да си направим зелена поляна на двора

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6183650 www.24chasa.bg

Засадете тревата през април, поддържайте я винаги гъста

Ако имате къща или вила с достатъчно дворно пространство, затревената поляна е ключов елемент в него. Поддържате ли добре поляната, тя трябва да бъде покрита с гъста зелена трева. Често обаче реалността е друга и тревната площ е изпъстрена с оголени петна или по нея има примеси от мъх и бурени. А тревната площ изисква редовни грижи, за да ѝ се радвате напълно. Ако решите тепърва да си направите зелена поляна, няма да са ви в ущърб няколко полезни съвета.

Предварителна

подготовка на

почвата и терена

Върху неподходяща почва не може да се очаква развитието на здрава и буйно растяща трева. Строителни отпадъци, покрити със слой глинеста почва, определено не са подходящата среда за нормално развитие на тревата. Върху такава среда успешно виреят само бурени. Ето защо, преди да се пристъпи към засяване на тревата, към такава почвена среда трябва да се добавят торф и речен кварцов пясък, които ще подобрят нейната водопропускливост.

Как да направим

затревяването

Според специалистите април е най-подходящият месец за засаждането на трева. Тревните площи се изграждат чрез засяване на различни видове треви от семейството на житните. Обикновено посевният материал е съставен от няколко тревни вида и оттук идва наименованието тревни смески. Предимства при затревяването със смески е, че тревата е по-равномерна, по-гъста и плътна и много по-устойчива на времето.

Редовната коситба

и рекултивирането

унищожават

плевелите

Когато засятата трева не расте по очаквания и желан начин, не всичко е загубено и това може да се промени. Растежът на бурените може да бъде силно потиснат и преустановен чрез редовното и правилно косене на тревната площ.

За разлика от тревата бурените не понасят редовното прерязване на височина няколко сантиметра, както става при косенето. Поради това редовното косене силно нарушава техния растеж и те загиват. Едновременно с това редовното косене спомага за растежа на тревата и прави тревния килим по-гъст и с наситено зелен цвят, което е белег за здрава трева.

Този процес видимо се активизира, когато, вместо отрязаната трева да се събира в коша на косачката, за да бъде изхвърлена, се коси с рекултивиране. Това налага косачката да бъде пригодена за такъв режим на работа. Специално конструираният за целта нож в комбинация с подходящо конфигурирания покриващ го кожух нарязва тревните стъбла на малки късчета.

По този начин окосената трева, вместо да бъде изнесена извън тревната площ и изхвърлена, се връща обратно и остава на поляната. Благодарение на ситното нарязване тя бързо се разгражда до образуване на хранителни вещества, които отиват обратно в почвата. По своя състав и количество те осигуряват на корените най-необходимите вещества, за да расте тревата здрава.

Пясъкът прави

почвата по-добра

и водопропусклива

Честата поява на мъх се дължи на повишената киселинност на почвата. Причина може да бъде влошената ѝ въздушна и водопропускливост. Това се наблюдава често при глинести почви. Решението на проблема е в периодичната обработка на тревната площ, т.нар. вертикутиране.

Извършва се с машина, чийто работен орган представлява вал с няколко ротационни ножа. При въртенето си остриетата им се врязват в почвата на дълбочина около 25 мм. От тази обработка ефектите са два. От една страна, наслоеният и преплетен около стъблата на тревата филц от мъх и изсъхнали стъбла е ефективно отстранен. От друга, надирането на почвата на дълбочината на корените на тревата подобрява нейната пропускливост.

Ефектът може да бъде подсилен, като равномерно се разхвърля фин речен пясък. При необходимост, особено на оголените места, той се разнася с метличка, така че да навлезе в получените вследствие обработката бразди. Оголените места се засяват повторно, като се подбира смес от семена на буйнорастящи, оптимално пригодени за допълнително подхранване чрез косене с рекултивиране видове трева.

Грижи за тревата

през лятото

Летните горещини оказват неблагоприятно влияние и на тревата. Затова тя трябва да бъде поливана обилно и всекидневно. За да не прегарят листата поради причинена от водните капки концентрация на слънчевите лъчи, полива се рано сутрин или привечер.

През горещите месеци трябва да се коси малко по-високо, като оптималната височина на тревните стъбла се поддържа на 5-6 см. Така на тревните чимове се осигурява известна сянка и се намалява интензивността на изпаряване на влагата от повърхностния слой на почвата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

Славата на българския спорт обсъдиха насред улицата топжурналистът Крум Савов и бившият президент на "Левски" – София, Томас Лафчис, видяха топпапараците на "България Днес". Легендарният вратар от близкото минало и Савов кахърно дискутираха драмите в родния футбол и гръмотевичните падения на българските национали на зеления килим.

Дегизирана на шопинг. Така топпапараците на "България Днес" изловиха певицата, дизайнер и текстописец Ваня Щерева. Русата авторка си напазарува, без да бъде разпозната от фенове, в столичен магазин, тъй като се бе скрила зад шапка с козирка, дълъг черен панталон и бяла риза, закопчана почти до брадичката.