Ремонти с Валери: Как да направим дървена настилка за кът в градината или за терасата

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6195845 www.24chasa.bg

Най-важна е подготовката на основата, която трябва да е твърда и устойчива

Дървените настилки са особено подходящи за терасите или на места около къщата и в градината, за беседки и повърхността около тях, покрай басейни.

Дървената настилка на терасата създава настроение и уют.

Използването на дървен материал за застилането на откритите пространства създава повече уют и по-видима връзка с природната среда, отколкото при употребата на предлаганите готови настилки от изкуствени материали.

Старите и запазени дъски се превръщат с малко усилие в чудесна настилка за външно пространство.

Решите ли да използвате дървесни материали, ще забележите, че на пазара вече се предлагат много вносни и произведени у нас материали, специално предназначени за настилки на тераси и градински кътове. Има готови за сглобяване дъски от здрави дървесни видове, специално импрегнирани или обработени с химикали за по-голяма здравина и устойчивост на загниване, за да издържат повече време на открито.

Добрата основа за монтирането на дървената настилка е най-важната част от работата.

За монтиране на предлаганите готови материали за настилки от различен дървен материал

са необходими

специални

инструменти

и приспособления за закрепването им. Може да си позволите използването им, но трябва да заделите солидна сума от бюджета си за ремонти и оформление на градината ви.

Ако това не е по възможностите ви, може сами да си направите дървена настилка с избрани от вас материали и инструментите, които имате подръка.

Дървената настилка всъщност е скара, която има носеща конструкция от бичмета, върху нея се закрепват чрез винтове или пирони дъските. Те са много подходящи за градината, защото с тях може да си оформите желаното от вас пространство за цялостна дървена настилка.

При терасата подобни конструкции могат да се използват за определен кът или част от нея. Иначе ще ви създават известно неудобство, защото дървената скара повдига нивото, а това невинаги е приемливо и удобно за отварящите се навън врати например.

Когато пък избирате вида на дървесината, не мислете само за застилащите дъски, а и за носещата конструкция. От състоянието и дълготрайността на носещите бичмета зависи цялата конструкция.

Затова най-доброто решение е дъските и бичметата да бъдат от един и същ вид дървесина, за да имат еднаква устойчивост, еднакво да набъбват и да се свиват.

За покриването на бетонния под на терасата е най-добре да се използват предлаганите

различни видове

гумирани настилки

Подходящи са също и ламинираните паркети, които имитират дърво и са доста устойчиви на всякакво въздействие и външното влияние.

Ако все пак искате истинско дърво за пода на верандата, използвайте тънки дъски, които може да закрепите с винтове и дюбели директно в бетона или още по-добре чрез специално подбрано лепило.

В градината сами можете да си изградите подходяща дървена конструкция, като предварително определите големината на площта за застилане и изчислите колко дървен материал ще ви е нужен. Най-добре е, ако дървената скара се прави върху вече изградена бетонна настилка, циментови блокчета или тротоарни плочки.

Ако искате градинската дървена настилка да остане за постоянно, използвайте по-здраво и устойчиво на атмосферните влияния дърво, както и обработените за подобна цел дъски. Цялата избрана от вас площ може пък да разделите на отделни секции, за да ги прибирате по-лесно на закрито през зимата и при продължително дъждовно време.

В предишна публикация разгледахме използването на дървените транспортни палети за различни цели. Те са изключително подходящи като готова конструкция за комбинирането и използването им в градината. Особено ако повърхността им е с наковани плътно една до друга дъски. Минус при тях е, че не са направени от трайна и устойчива за дълго време дървесина, но пък са един от най-евтините варианти.

Сами можете да се погрижите те да бъдат използвани за по-дълго време, като ги подсилите с предлаганите специални материали чрез байцване, боядисване или лакиране.

Качеството на изпълнение, както и дълготрайността на всяка дървена настилка зависят в много голяма степен от правилната подготовка на основата. Когато се работи направо върху почвата, трябва да се подготви стабилна основа, която

не позволява влагата

да достига до

дървената

конструкция

Основата трябва да бъде добре подравнена, застлана с пласт от трошен камък. В някои случаи се препоръчва полагането най-отгоре и на дебело полиетиленово фолио, което предпазва от прорастване на растения.

На настилката се придава наклон, който да позволява водата да се изтича. При дъски с гладка повърхност наклонът не е задължително необходим.

Все пак изтичането на водата може да се улесни чрез придаване на напречен наклон на дъските. Наклонът може да се даде и чрез различно дебели подложки, поставени под бичметата на носещата дъските скара.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.

Единственият, който може да спре Георги Аспарухов да вкарва голове е... съотборникът му Сашо Костов! Забавната история се разиграва по време на мач в Израел, в който "Левски" съсипва от бой домакините от "Апоел". "Сините" водят с 5:0, когато Сашо решава да се избудалка със своя съотборник. Приближава се до Гунди и му казва: "Хайде излизай.