Ремонти с Валери: Как да изчистим мухъла от дома си

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6222910 www.24chasa.bg

Mного неприятно и досадно е образуването на мухъл по стените на домовете ни, но не се паникьосвайте. Има много начини за премахването и предотвратяването му.

Основните причини да се развива мухъл по стените са висока влажност в помещенията, кондензация или теч на вода на скрито от погледите ни място. Най-често се появява през зимните месеци и по външните стени на къщата, например край прозореца.

Ако през зимата сушите мокри дрехи в стаята, това също може да причини мухъл по стените. Най-доброто решение в този случай, разбира се, е проветряването и притокът на свеж въздух.

Опасния за здравето ни мухъл може да открием на практика навсякъде в нашия дом. Най-често обаче плесента се появява

в банята или кухнята,

където има повече

влага и изпарения

Ако останалите помещения са по-влажни от обикновеното, мухъл се образува и там. Лошата хидроизолация на стените и покрива също може да се окаже сериозна предпоставка за тази напаст.

Най-често мухъл се появява по стените. Ако са гладки, то няма да е трудно да го отстраните с мокър парцал. Ако стената е с неравна повърхност или пореста, той винаги ще се задържа в неравните форми на стената и ще избива наново.

Мухълът

често се появява

върху гипсокартона,

в който има доста целулоза, а върху този материал стенната плесен намира много благоприятна почва за виреене. Няма успешен начин да го отстраните напълно от този материал, най-вероятно ще се наложи да изрежете малка част от засегнатата повърхност, за да се справите окончателно. В противен случай проблемът ще се появи отново.

Черните петна доста често се развиват в пукнатини и кухини, които са трудно забележими. Причината е вероятността на едно такова място да се задържи влажен въздух и, разбира се, да няма слънчева светлина. Мухълът

може да се развие

и зад тапетите

В самото лепило за тапети често има органични вещества, които да послужат за храна на мухъла на по-късен етап. Тогава мухълът може да е много труден за отстраняване и да се наложи свалянето на всички тапети и пребоядисване на стените.

Ако забележите,

че боята по стените

става на петна

или се лющи, обезцветява или образува неравности, това вече е признак за повишена влажност. В подобни моменти е добре да вземете мерки, защото в противен случай скоро там може да се появи плесен, която бързо да се превърне в проблем.

Много е важно да обърнете внимание на малките петна плесен, защото е напълно възможно в дълбочина или зад стената да има много повече мухъл. Ако усещате миризма на плесен или се появят алергични реакции, това също може да е знак.

Преди да започнете да чистите, се снабдете с необходимите инструменти. Не във всички средства за премахването на мухъла има отровни съставки, но е добре да си осигурите безопасност и спокойствие преди работа. Почистващите средства имат силна и неприятна миризма, затова

докато работите,

отворете прозорците

Най-добре е да използвате ръкавици и медицинска маска за лицето. Няма да са излишни очила, за да предпазите очите си, както и шапка на главата.

За изтриването на мухъла можете да използвате стара кърпа или дунапренова гъба. Ако обаче пораженията са по-големи и стената вече е увредена, използвайте четка с по-твърд изкуствен косъм и шпакла за изтъргване на лющещата се мазилка.

С какво да чистим?

l Препаратите, премахващи мухъл, могат да се намерят във всички специализирани магазини у нас. Консултирайте се с продавачите, като им обясните в каква степен са засегнати стените ви. Има значение и каква е повърхността на стената.

Има и по-евтини препарати, които винаги имате подръка в дома си и можете да използвате в борбата с мухъла.

l Белината също е ефективно средство срещу вече появилите се петна по стените, но за предпочитане е да се използва само при гладки стени. Ако стената е релефна, е добре към разтвора с белина да се добави и домакински почистващ препарат. Белината трябва да се смеси с вода в отделен съд в приблизително съотношение 1:15. При използването и на почистващ препарат добавете повече вода. По-добре е да изтриете мухъла с напоена със сместа кърпа.

Избягвайте

пръскането,

защото може да увреди незасегнатите части от стената.

l Оцетът е един от вариантите да се справите с плесента. Използвайте бял оцет в шише с пулверизатор и не го смесвайте с вода. С него напръскайте проблемните места и го оставете за 1-2 часа.

После с вода и удобни пособия почистете напръсканите зони. При гладка стена мухълът ще се махне бързо, но за да изчезне мирисът на оцет, ще са нужни няколко часа проветряване.

l Кислородната вода е безопасна и при всякакви основи - както при гладките стени, така и при порьозните. Трябва да знаете, че кислородната вода има лек избелващ ефект и преди да третирате мухъла, тествайте действието ѝ върху някоя стена, която предстои да ремонтирате, или върху плат.

Най-добре се работи с трипроцентова кислородна вода, а за да подсилите ефекта, може да я смесите с оцет 1:1. При работа с такава смес си

пазете очите, ако

използвате

пулверизатор

След напръскването изчакайте около 10-15 минути, преди да забършете с четка или кърпа. Кислородната вода не е толкова ефективна като белината, но пък прониква по-лесно в неравни повърхности или пукнатини по стените.

l Содата за хляб все още се използва, и то доста ефективно, при неголеми и засегнати от плесента повърхности. Може с успех да премахва мухъла от винилови тапети или върху плочките в банята и кухнята.

Достатъчно е дасмесите 4-5 супени лъжици сода с литър вода, за да получите ефективна за работа смес. Содата е предпочитана в много домакинства за борба с мухъла, защото няма силна миризма и не е токсична. Но въздействието ѝ не е толкова силно като при белината и оцета и може да се наложи да повтаряте процедурата няколко пъти.

Използвал съм успешно и

други средства

Ако вече имате опит като домашен майстор, остържете повреденото място с шпакла. След това мястото се залива с неголямо количество водно стъкло. С друга част от течността забъркайте малко сив или бял цимент. С подобна смес се прави чудесна шпакловка. Може да сложите на стената изолация, да боядисате с латекс или да сложите тапети, след като шпаклованите участъци изсъхнат добре.

Друг успешен метод е използването на термокерамично покритие върху вече почистените от плесента места. В магазините има най-различни бои от този тип, но трябва стриктно да спазвате инстструкциите за употребата им. Термокерамичното покритие със сигурност ще предотврати повторната поява на мухъл и служи като добър изолатор, предпазващ стените от други вредни въздействия.

За предотвратяването на повторната поява на мухъл в жилището ви

най-важното условие

е да проветрявате

нападнатите от плесенните гъбички помещения колкото може по-често. Това става най-добре през две отворени врати или два прозореца.

Ако пък си направите вътрешна и външна изолация на стените, може да премахнете проблема завинаги. Това е и добра инвестиция, защото ще спестите и от разходи за отопление. Мебелите, зад които сте забелязали образуването на мухъл, ще е добре да бъдат отдалечени най-малко на 5-10 см от стената, за да може въздухът да циркулира там.

Може да избегнете появата на мухъл в дома си, ако използвате климатици или влагоабсорбатори. Трябва обаче внимателно да си изберете такъв уред, защото много от предлаганите на пазара не са с добро качество и кондензират много малка част от влажния въздух. Преди да сложите в стаята си такъв влагоуловител, преценете добре на кое място да го поставите, за да сте сигурни, че ще има добър ефект от използването му.