Ремонти с Валери: Няколко начина да направим от голямото помещение две

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6231648 www.24chasa.bg

Леките преградни стени бързо се демонтират и при необходимост стаята отново се разширява

Мнозина, които разполагат с по-голямо пространство в дома, сигурно са се замисляли как да го разделят на две или повече помещения. Без да претендираме за изчерпателност, ще ви предложим няколко от най-използваните варианти.

Ремонти с Валери: Няколко начина  да направим от голямото помещение две

Декоративните

преградни стени

имат предимството, че могат да се изграждат от всякакви материали и по ваш вкус и разбиране. Може да използвате готови дървени или леки метални решетки, които да оразмерите според избраното място за преграждане в помещението. Може и сами с подръчни материали да направите чудеса, ако имате повече въображение и търпение.

Декоративните преградни стени обикновено не са плътни, но може да си направите и такива, обикновено от дърво, които имитират напълно стена. Подобни стени често се изграждат и като етажерка, само че по-широка.

Леките прегради

по правило се изграждат като олекотени конструкции, изпълнени с обшивка от плочи гипсокартон или гипсфазер по метода на сухото строителство. Този е предпочитаният метод и при строителството на сгради с офиси, където леките преградни стени се съчетават отлично с окачените тавани.

Няма по-подходящ материал от плочите на гипсова основа за превръщане и на подпокривното пространство в уютно за обитаване кътче. Облицовката на останалите след етапа на грубото строителство неизмазани тухлени стени, преградните стени и най-вече обшивката на тавана са все територии, където плочите гипсокартон или гипсфазер са незаменими.

Изграждането на неносещи леки преградни стени е метод, който позволява бързо строителство, при това без да се внася влага и да се замърсяват помещенията. Няма друг строителен материал, с който да се получават напълно готови за боядисване гладки стени, без да са необходими каквито и да било мазилки и шпакловки.

С леките преградни стени значително по-лесно, бързо и евтино може да се постигнат изискванията за шумо- и топлоизолация.

Използването им е голямо удобство, защото при необходимост лесно могат да бъдат демонтирани, а помещенията отново разширени. Леките преградни стени са по-тесни от класическата тухлена зидария и така се увеличава обитаемата площ.

Такива стени се монтират най-добре върху олекотена метална или дървена конструкция, която играе ролята на носач. За подобна конструкция има изключително много материали в специализираните магазини и профилите можете да подберете сами, като предварително сте взели размерите на мястото, което ще се превърне в преградна стена.

Дълготрайни

преградни стени

Пазарът вече предлага изключително много материали и блокчета, предназначени за метода на сухото строителство и изграждането на по-стабилни и дълготрайни преградни стени. Тези материали в последните години се наложиха трайно като предпочитано решение, което позволява бързо, лесно, качествено и най-вече “сухо” изпълнение на строителните работи вътре в къщата или апартамента.

Това е предпочитаният от професионалните майстори метод за изграждане на преградни стени, но с малко повече старание може и сами да се заемете с подобно вътрешно строителство.

Подходящ е

за обшивка на

подпокривното

пространство

в тавански помещения, за ограждане и затваряне на кухи пространства за тръбопроводи и други инсталации в бани и кухни. Подходящ е и за изпълнение на окачени тавани.

Този метод се използва и за направа на вътрешна топлоизолация. При неравни или криво иззидани стени вместо бавното и скъпо полагане на дебели пластове мазилка, внасяща голямо количество влага в помещенията, предпочитано решение е облицовката с плочи на гипсова основа, наречено още суха мазилка.

При сухото строителство липсват каквито и да било мокри процеси, защото не се използват строителни разтвори, съдържащи голямо количество вода. Фугирането на обшивките с плочи не се брои за мокър процес, защото количеството на материала, използван за запълване на фугите, е много малко и бързо изсъхва.

Поради това при този начин на строителство не се налага продължително изчакване, докато влагата се изпари и помещенията станат годни за обитаване. Това, че в сградата не се внася допълнително влага, е много съществено предимство и при извършването на ремонтни дейности.