Ремонти с Валери: Електрическо мече спестява голямото чистене след боядисване на стени и тавани

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6272150 www.24chasa.bg

Цветовете  се разнасят равномерно по гладките повърхности

Всеки домашен майстор и мераклия сам да направи ремонтите в жилището си знае, че боядисването на стените и таваните е една от най-досадните и трудоемки работи.

Ремонти с Валери: Електрическо мече спестява голямото чистене след боядисване на стени и тавани

За да избегнете загубата на много време и да спестите голямото почистване след подобно боядисване, най-добре е да използвате електрическо мече.

На пазара вече има много подобни уреди. Сами можете да прецените и да изберете на коя марка да се доверите. Ако не разполагате с излишни средства, поинтересувайте се дали вече ваш приятел или познат е използвал облекчаващия уред, за да го вземете под наем. Няма да съжалявате.

Електрическото мече работи с валяк за боядисване, до който боята се подава по тънък маркуч от електрически задвижвана помпа. Уредът облекчава изключително много боядисването на стени и тавани с латексови бои и други, подобни на тях.

Тези гъсти течности са именно материалът, с който работи. Трябва да знаете обаче, че както обикновените валяци за боядисване, така и електрическото мече, е

подходящо за

боядисване на

гладки повърхности

За боядисване с дисперсионни бои на повърхности с релефна структура на пазара вече се предлагат нови инструменти.

Освежаването на стените и таваните с пребоядисване е нещо, което периодично и неизбежно трябва се върши на всеки 2-3 г. При по-замърсената градска среда може да се наложи и по-често.

Всеки, който е работил с обикновен валяк за боядисване - т.нар. мече, знае, че това е доста пипкава работа, при която самото боядисване е само част от задачата.

При това по-приятната за вършене. Работата трябва често-често да се прекъсва, щом боята по валяка свърши. Необходимо е много пъти да се навеждате и изправяте, а ако се работи на стълба - най-често многократно изкачване и слизане по нея.

Ако от тези думи сте се убедили в предимството на електрическото мече, непременно се снабдете с такова. Инструментът се състои обикновено от две части.

Първата е ръкохватка за боядисване с къса дръжка, в предния край на която се намира валякът, нанасящ боята. Отделно има блок, съдържащ електродвигателя и помпата, която изтласква боята към валяка.

Свързва ги тънък прозрачен маркуч с различна дължина и това ви осигурява достатъчен

простор за работа,

без да е необходимо

често преместване

на кофата с боята

и прикачения към нея блок на уреда. Към ръкохватката може да се завие удължител - дълъг около метър прът.

Това позволява боядисване на тавани с височина до около 3 м, без да се налага използването на стълба.

Блокът с помпата има странично поставена стойка, с която се закрепва към кофата с боя, а късият смукателен маркуч с филтър в края се потапя в боята. По този начин се улеснява пренасянето на кофата от едно място на друго, без да е необходимо често изваждане на смукателния маркуч, което неминуемо би допринесло за зацапване с боя.

Системата осигурява периодичното подаване на боя към валяка и нейното равномерно разнасяне по цялата му повърхност. Така се осигурява непрекъснат процес на боядисване. Освен това

лесно се получава

равномерно плътно

покритие

върху боядисваните повърхнини. От решаващо значение за качественото боядисване е равномерното разпределяне на постъпващата от помпата боя и също така равномерното обмазване на неговата повърхност.

Това се постига чрез разположения в предния край на ръкохватката за боядисване механизъм за разпределяне на постъпващата по маркуча боя.

Той представлява огънат пластмасов щит, чийто радиус е съвсем малко по-голям от радиуса на валяка. Така той покрива около 1/3 от повърхността на валяка по цялата му дължина.

В подготовката на електрическото мече за работа няма особени тънкости, стига да спазвате кратките обяснения, съдържащи се в неговото ръководство. Препоръчваме внимателно да се проучат, защото в подобни случаи от един-единствен схематичен чертеж човек може да извлече повече и по-лесно разбираема информация, отколкото от текст, в който се споменават детайли, за които няма еднозначно възприети наименования. И

няколко практични

съвета,

които са резултат от изпробвано боядисване с електрическо мече:

l Важно е регулирането на височината на окачване към кофата на модула с помпата, така че стойката му да стъпва на пода.

l Закрепва се така, че да обхваща дръжката на кофата с боя. Това е необходимо, за да може двете да се пренасят заедно, за да не накланя кофата и от нея да се излива боя.

l Смукателният маркуч се фиксира към стойката с щипка. Тя го придържа така, че краят му с филтъра да лежи върху дъното на кофата. Боята трябва да бъде много добре разбъркана, за да не засмуква филтърът прекомерно гъста утайка.

l Маркучът за боята се прокарва и на места се защипва в направените за тази цел улеи в ръкохватката и нейния удължител. Изваждането му от улея трябва да става много внимателно, често с помощта на тънък, но не и заострен предмет.

l За поставяне на помпата в гнездото ѝ въртящият се механизъм, който изтласква боята, трябва да се намира в положение на изправена буква X.

При това положение помпата се поставя на мястото си, избутва се нагоре до упор и фиксиращият механизъм се завърта в положение “заключено”.