Ремонт с Валери: Как да се справим със запушени тръби и сифони в банята и кухнята

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6298802 www.24chasa.bg

Един път седмично наливайте гореща вода директно в отворите на тръбите

Едва ли има домакинство, което да не се е сблъсквало с проблема на запушените тръби в банята, ваната или в кухнята. Много е неприятно, когато пуснеш водата и се миеш, а тя започва да пълни мивката. Оттича се много бавно или изобщо не помръдва.

Случва се, затова не изпадайте в паника или гневни изблици. И най-скъпата и добре изглеждаща мивка може да се запуши. Важното е да сме наясно с това какво можем да направим ние и да действаме. Ще ви запознаем с няколко съвета и практични неща, с които можете да се захванете при нужда.

Винаги първото нещо, за което се сещаме в такъв случай, е

да си набавим от

магазина препарат за

отпушване на мивки

Има обаче няколко важни неща, които трябва да знаете. Възможно е запушването да е направило тапа по-навътре в тръбата. Тогава между нея и препарата ще има дебел слой вода, който ще възпрепятства действието му.

Много е важно да разберете какво е предизвикало запушването. Това на кухненските мивки най-често е в резултат от мазнина. А в препаратите използваното вещество е натриев хидроксид, по-популярен с названието си сода каустик. Това вещество е основа и при взаимодействие с мазнината по-скоро ще се получи сапун, вместо да отпуши канала.

Разбира се, има препарати, съдържащи киселина. Те обаче могат да предизвикат здравословни проблеми от изпаренията, в процеса на работа с тях. Освен това, попадайки в канализацията, е възможно да причинят и вреди. По-добре е да използвате предлаганите ензимни почистващи средства. Те са базирани на бактерии, които буквално изяждат мръсотията, причинила запушването. Препоръчително е един път месечно да се използват такива препарати. 

Ако това ви се вижда скъпо, то в дома си разполагате с нещо, което още баба ви е използвала при проблеми със запушена мивка. Сипвате в канала една чаша сода бикарбонат, а после 3-4 чаши вряла вода.

Сработва и методът една чаша от содата и една чаша оцет. Прах за пране също може да разхлаби тапата. Но трябва да знаете, че ако го използвате преди или след препарат на киселинна основа, ще се получи реакция, която ще нанесе щети на канализацията.

Какво да правим, ако, каквито и препарати да използваме, водата в мивката не се оттича? Тогава в действие трябва да влязат и някои уреди.

Първото място по

пътя на водата, което

е възможно да се

запуши, е цедката

Демонтирате я и почиствате събралата се мръсотия там, най-често това са косми. Ако все още има вода, използвайте бутало за отпушване на канали, което създава вакуум.

Представлява камбановидна гумена чашка с дръжка. Оставяте десетина сантиметра вода в мивката, поставяте чашката в отвора на мястото на демонтираната цедка и натискате с дръжката надолу-нагоре.

Образувалият се вакуум трябва да пробие задръстването. С вакуума вероятно ще прочистите сифона. Предназначението му е да съхранява малко количество вода, която спира миризмите от канала. Затова той има специфична форма, която е причина за чести запушвания. 

Ако вакуумът не помогне, сифонът се демонтира, прочиства се и отново се поставя. Това изисква определени технически умения. Освен това внимавайте да не счупите някоя плочка или самата мивка.

Какво да правим, ако запушването е по-навътре?

Последното възможно място, където може да е запушването, е тръбата след сифона, до общия вертикален щранг. В този случай се използва т.нар. жило - дълго около 10 м спираловидно стоманено въже с кука. То се натъпква в канала, докато не срещне съпротива.

След това вкарването продължава с въртеливи движения, като се внимава да не се усуче. Всяка домакиня е наясно, че както домашната посуда и уреди, така и грижата за тръбите в банята и кухнята е от изключително значение за хигиената и безпроблемното функциониране. Много често обаче, забързани и обзети от хиляди грижи, забравяме за задължителните профилактики един път седмично.

Запушеният сифон в мивката на кухнята или запушена канализационна тръба може да доведе до редица

проблеми както за

здравето, така и за

целостта на дома

Затова е по-добре предварително да се вземат някои мерки, за да не се стига до чести запушвания. Преди всичко използвайте цедка върху сифона. Тя задържа сапуна, който често е проблем в мивката на банята и мазните натрупвания и остатъци от храни на мивката в кухнята.

Специалистите съветват и един път седмично да се налива гореща вода директно в отворите на тръбите, а един път месечно да се ползват силни препарати, разграждащи органични материали.

Какви щети може да донесе запушена тръба?

Освен да наводните своя дом, може да увредите трайно и съседни апартаменти. Истината е, че водата е една от най-мощните стихии, която, колкото и тихо, така и неусетно си проправя път през необясними места. В случай на запушена или пукната тръба щетите невинаги личат веднага. Понякога са нужни месеци, дори години, за да забележим въздействието от подобна авария. В повечето подобни случай се налагат цялостен ремонт и смяна на тръби, както и коригиране в интериора на стени, под, тавани.

Какви вреди за здравето може да провокира непочистена вана?

Банята и тоалетната са местата в дома, които помества най-много болестотворни микроби. Това се дължи на силната влага, която дори при най-добрата вентилация съществува. Хигиенизирането на вана, тоалетна чиния, сифони, мивка и плочки трябва да става с много мощни препарати поне един път седмично.

В най-добрия случай, който специалистите препоръчват, е веднъж на всеки 3 дни и съобразно предпазните мерки, вписани в етикета на препарата.