Много кухненски съдове, много разходи. И обратното е вярно

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6320961 www.24chasa.bg

Ако трябва да преброите всички тенджери, тигани и тави у дома, сигурно ще ви дотегне. Те са много и са навсякъде. Имате отделни съдове за варене, за пържене, за печене, за палачинки и за всеки случай. С тефлоново, с керамично или без никакво специално покритие. Едни за котлона, други за фурната и трети, които за нищо не стават.

Всеки дом страда от това изобилие в различна степен. А то се трупа в шкафа и заема място. И по-важното, заема от наличностите в портмонето. Оборудвайте кухнята икономично, спрямо кулинарните ви навици и индивидуални нужди.

Колко често готвите

Може би сте от домакините, които не се въртят в захлас около печката. Умеете да кулинарствате, но рядко ви остава време или просто предпочитате да се храните навън. В този случай няма смисъл да зазидате шкафовете в кухнята с куп съдове за готвене. Една средно голяма тенджера, една тава и приличен тиган са ви съвсем достатъчни.

Какво готвите

Всяка домакиня има определен рецептурен арсенал, към който се придържа в готвенето. Но ако тортата не е част от него, спокойно може да минете и без специална форма за печене на този вид сладкиш. Както и без тиган за азиатска кухня, така или иначе вкусът на тези ястия не ви допада и няма шанс да се насилите в приготвянето им в домашни условия.

Количеството е от значение

Ако в повечето случаи се налага да нахраните двама или трима у дома, кухнята ви няма нужда от тенджери с размерите на тези във ведомствен стол. Струват скъпо и са ненаситни на пространство за складиране. В средна по размер тенджера може да се сготви много, но и малко.

Изгодното не означава винаги практично

Сигурно сте забелязали, че комплект тигани може да излезе по-евтино от закупуването на отделните му части. Но заслужава ли си да инвестирате в него, само за да се възползвате от дълбокия тиган с капак или от малкия за палачинки. И сега добре се справяте с тестените кръгли вкусотии, приготвени в добрия стар тиган вкъщи. А с дълбок може да се обзаведете и отделно.

Надеждното покритие

Знаете, че вилицата и ножа трябва да стоят далеч от някои повърхности на съдовете, защото лесно се надраскат. Но колкото и стриктно да се придържате към това правило, злополуките се случват. Понякога по-скоро, отколкото портмонето ви очаква. Кухненските съдове не може да служат до живот, но е добре повърхността им да е малко по-устойчива от черупка на яйце.

Мултифункционалните съдове

Струва си да помислите как да оптимизирате покупката на домакински съдове, така че да ви служат с различно предназначение. Тиганът е просто тиган, когато се използва на котлон и дръжката му е от материал, който би се повредил във фурната. Но ако се сваля или пък е метална, може да ползвате съда и като тава. Важно е също дъното на съда да не ви ограничава. Изберете такова, което е съвместимо с обикновената нагревателна плоча, керамичния плот, газовия или индукционния котлон. Кой знае на какъв уред ще ви хрумне да се доверите при следващото преобзавеждане на кухнята. Сигурно няма да ви е до подмяна и на всички съдове за готвене.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.