Ремонти с Валери: Направа и изолация на външен цокъл върху основата на къща

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6337314 www.24chasa.bg

Плочите от стиропор и каменната вата не са подходящи

Дори когато имат дълъг опит като домашни майстори и немалка строителна практика, мнозина избягват сами да се заемат с един елемент от топло- и хидроизолацията на къщата - външния цокъл. Разположен ниско до равнището на терена, цокълът на всяка сграда е подложен на значителни изпитания, включително проникването на външна влага.

На това място от къщата топлоизолационната система се намира в непосредствен досег с настилката, обикаляща сградата, или с почвата.

Тя е силно уязвима

на механични

повреди, мокри се

от дъждовете или пък може да бъде залята от прииждаща вода при порои и бързото топене на снега през пролетта.

Затова топло- и хидроизолацията на цокъла трябва да бъде изпълнена така, че да осигурява добра топлинна изолация и същевременно да бъде достатъчно здрава, за да издържа на механични въздействия, трябва да осигурява и добрата хидроизолация на стената.

Поради тези изисквания плочите от стиропор и каменната вата не са подходящи. За топлинно изолиране на цокъла се използват плочи от екструдиран полистирен (XPS), който се предлага на листове с различно оцветяване и марково наименование на производителя си. Освен че имат по-добри топлоизолиращи свойства, плочите XPS на практика са водонепропускливи и дори при екстремна влажност те не променят своите характеристики. 

Всеки от големите производители по принцип предлага цялостни топлоизолационни системи, които включват специално подбрани материали. Те са произведени така, че оптимално да се свързват помежду си, което осигурява на изградената с тях топлоизолационна система високо качество. За изпълнение на топлоизолацията на цокъла такава система от материали включва грунд (един или повече видове), лепило за плочите XPS, хидроизолационни материали и мозаечна мазилка.  

Под топлоизолационните плочи трябва да има добре изпълнена хидроизолация. При ново строителство този проблем по принцип би трябвало да е решен чрез изпълнението на цялостна хоризонтална и вертикална хидроизолация. Едновременно с това се поставя и топлоизолация, изпълнена също с плочи XPS. Така се прави при ново строителство. Но когато къщата е по-стара и строена по обичайния по онова време начин - с личния труд на семейство, роднини и приятели, нейното пригаждане към съвременните изисквания налага специфични решения. Около къщата, изцяло или частично, най-често има настилка от каменни или друг вид плочи, мозайка, положени върху бетонна основа. Често тя е част от по-обширни тераси и други водонепропускливи повърхности. По тази причина възможностите за хидро- и топлоизолиране често са ограничени до самия цокъл.

Необходими материали

При по-старо строителство решението са мазаните хидроизолации. На пазара се предлагат две основни групи продукти от този вид, които се полагат също така под стенни и подови облицовки с плочи.

Спецовете ги делят на две:
- Еднокомпонентни, които са подходящи предимно за вътрешни хидроизолации, които не са подложени често на обилно мокрене,
- Двукомпонентни, които пък осигуряват значително по-сигурна и трайна хидроизолация при голямо въздействие на вода.

Използвайте двукомпонентен реактивно свързващ материал, позволяващ създаването на здрава и сигурна хидроизолация, издържаща напора на водата. Това е много подходящ материал за вътрешно и външно хидроизолиране под нивото на терена, под настилки с плочи, както и за хидроизолиране на стари облицовки с плочи и на басейни.

Разтворът се подготвя непосредствено преди употреба и може да се използва в рамките до 45 минути след разбъркването му. Във вид на кремообразна маса той се нанася на два пласта с четка, валяк или стоманена маламашка.

По продължение на ъгъла, образуван между стената и ограждащата я настилка, се полага специална гумирана хидроизолационна лента, така че да прилегне и от двете му страни.

Нейната централна част е гумирана водоплътна материя, а периферията е от порьозна тъкан, през която течният хидроизолационен материал попива. Така лентата се свърза здраво с него.

Положената лента се притиска последователно, докато потъне в предварително намазания слой хидроизолираща маса, след което се обмазва с нея до пълното покриване.

По този начин фугата е сигурно защитена срещу проникване на влага. Съвременно решение за връхно декоративно покритие на топлоизолацията в областта на цокъла са тънкослойните мозаечни мазилки.

Същинска изолация на цокъла

Изпълнението на топлоизолацията на цокъла и полагането на мозаечната мазилка на фасадните стени е добре да се направи с плочи от каменна вата, а с полагането на декоративната тънкослойна силикатна мазилка се завършва процесът.  

За да е защитен при силен дъжд, неговата минимална височина трябва да е 40 см. На тази височина се слага хоризонтално закрепен с дюбели към стената метален профил, който затваря и защитава отдолу първия ред топлоизолационни плочи.

Изпълнената по описания начин хидроизолация става изключително здрава. След едно денонощие хидроизолацията е достатъчно изсъхнала, за да може работата да продължи.

За постигане на обща дебелина на топлоизолацията от препоръчаните от специалистите 8-9 см тя се прави от два пласта плочи. Първият слой плочи XPS е закрепен по класическия метод с лепило и с по два дюбела на плоча.

Лепилото се нанася върху гърба на плочата по продължение на нейната периферия. След това плочата се притиска силно, за да прилегне плътно на мястото си, при което избилото встрани лепило се обира изцяло с мистрията. Вторият слой плочи XPS се закрепват по същия начин.