Ремонти с Валери: Зидано барбекю за градината

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6349600 www.24chasa.bg

Може да е на двора, залепено за къщата или друга пристройка

Лятото е най-подходящото време да си направите сами барбекю в градината на къщата. Може да го изградите на избрано от вас място на двора или залепено за къщата или друга пристройка.

Основата, на която ще стъпи барбекюто, трябва да е здрава и гладка.

В този случай е най-добре да изберете място, където стените сключват ъгъл, за да направите вашата домашна пещ по най-лесния и удобен начин. Освен всичко друго ще ви трябва и помощник, защото е доста трудно сам човек да се справи с всички дейности.

Арката е най-добрият вариант за врата на барбекюто.

Ще ви запознаем с

Когато завършите пещта, загладете внимателно с мистрията, а след изсъхването на цимента почистете от прах.

един от най-лесните

и евтини начини да

си направите

градинско барбекю,

както и с други варианти, които сами можете да изберете според предпочитанията си и материалите, които можете да си позволите. Както и времето, с което разполагате, разбира се.

Ако вече сте избрали подходящо място за създаването на вашето барбекю, поставете там дървената палета, като се уверите, че е здрава и стои стабилно на мястото.

След това с триона изрежете парче талашит с площ, равна на тази на палетата, и няколко дървени летви с височина около 50 мм, които правят рамка за основата.

Направа на основата

Забъркайте бетонова смес с цимент, пясък и вода. Ако сте го правили и друг път, вече си знаете съотношението. В случай че го правите за първи път, прочетете указанието на торбата с цимент.

С лопатата положете бетона върху талашита в дървената рамка, като се стремите да направите слоя максимално гладък. Загладете го хубаво с мистрията и изчакайте да стегне.

За да избегнете грешки, предварително подредете огнеупорните тухли така, както бихте искали да изглежда основата на вашето барбекю. По този начин ще добиете представа за това колко тухли ще ви бъдат необходими и ще можете да ги разположите по най-добрия начин.

Някои специалисти смятат, че за направата на подобно барбекю не са необходими непременно огнеупорни тухли, но опитът сочи, че те са по-подходящият вариант за изграждане на малката домашна пещ.

Оформянето на барбекюто

Правилното оформяне на арката е изключително важно, защото именно тя ще бъде отворът на вашата пещ. Обикновено тя е с височина около 2/3 от тази на цялото барбекю, но може да се моделира различно в зависимост от вашите предпочитания.

За оформяне на самия свод можете да изрежете парче талашит с подходяща форма или пък да използвате пяна.

Сами можете да прецените дали отворът на барбекюто да бъде квадратен, или да има обла арка. Много домакинства предпочитат именно създаването на арка, защото разположени по този начин, тухлите практически се подпират една на друга.

Това означава, че отворът на вашето барбекю ще бъде значително по-устойчив, а освен това ще придаде по-приятен вид и на цялата конструкция. Използването на парче талашит или пяна пък ще гарантира, че тухлите ще останат на мястото си, докато бетонът се втвърди.

Започнете с циментирането на тухлите, които изграждат основата на барбекюто и арката, а след това покрийте тази част с найлон. За да създадете купола на барбекюто пък, напълнете достатъчно количество пясък в найлонов чувал и го поставете върху основата така, че върху него после да подредите останалите тухли.

Използването на найлон и за самия пясък предотвратява залепването му за дъното на пещта, в случай че бетонът не е стегнал напълно. Следва

поставянето на

комина, който

можете да си

направите сами

от малка метална

кофичка или да

използвате

метална тръба

Циментирайте зоната около него и продължете с останалата част от купола на барбекюто, като не бързайте да премахвате чувала с пясък от вътрешността му.

Отстраняването му се извършва едва след като циментът изсъхне напълно.

Отново забъркайте бетонова смес, с която да покриете изцяло новата пещ. По този начин не само ще отстраните евентуалните несъвършенства около циментирането на отделните тухли, но този слой представлява и допълнителна изолация, която ще поддържа пещта гореща за по-дълго време.

След като бетонът изсъхне напълно, премахнете излишните тухли и парчето пяна, които подпираха арката. После внимателно изгребете по-голямото количество пясък, а когато в найлона е останало малко, издърпайте и него заедно с останалия пясък.

Когато всичко е изсъхнало според преценката ви, запалете огън в пещта, за да се уверите в нейната устойчивост.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мецаните в столичната зоологическа градина няма да спят истински зимен сън. Това разкри пред "България Днес" техният гледач Радко Сертов. "Животните не изпадат в състояние на хибернация (т.нар. зимен сън), тъй като условията в парка не го позволяват. Около тях има постоянно движение, а те искат пълна тишина, която няма как да им бъде осигурена.

Целият свят е свикнал с разголените снимки на бившата съпруга на Макси Лопес - Уанда Нара. Но настоящата му половинка Даниела Кристиансон определено изненада със секси кадъра, който си пусна. Гаджето на футболиста припомни почивката им на Малдивите. И показа на всички с какво е спечелила Макси Лопес.

Поетесата Надежда Захариева търси стихове на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха вдовицата на великия Дамян Дамянов да дири вдъхновение в най-острия студ, оглеждайки минувачи и сгради с напрегнато изражение. Въпреки че вече е в добро здраве, поетесата нито веднъж не се усмихна на някого,