Ремонти с Валери: Как да изгоним влагата от терасата

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6375654 www.24chasa.bg

Откритите тераси и балконите са изложени на атмосферните влияния, затова много често се разрушават, а характерните циментови шапки под парапетите се напукват.

Ремонти с Валери: Как да изгоним влагата от терасата

Стандартните тераси на широко разпространените панелни жилища често се нуждаят след години ползване от отстраняването на ръждясалия парапет. Тогава почти винаги е необходимо да се разбие напуканата вече циментова шапка, която заема повече място от необходимото.

С пясъчно-циментов разтвор най-напред трябва отново да изградим шапката, която всъщност е предпазният щит на терасата. При един по кратък и спешен ремонт е добре на пода да се залепи

гранитогрес със

специална обработка

срещу подхлъзване

След това идва ред на залепване на плочите, които сте избрали за страничните стени на балкона или терасата, за да може веднага след това да се монтира нов парапет.

Мнозина предпочитат за облицовката на външните помещения като терасите естествения камък, но той няма хомогенна структура и всяко парче има различна степен на попивателност на влагата. Затова по-добрият вариант е избор на готови плочи от специализираните магазини. Те са еднакви по дебелина и затова се лепят с лепило с висока остатъчна еластичност след втвърдяване. То пък се нанася на тънък слой върху основата. Ако камъкът или плочите са светли, препоръчително е използването на лепило с бял цвят.

Алуминиевите

парапети

сега са на мода

и ще придадат завършен и елегантен вид на терасата.Те се изработват от алуминиеви тръби и крепежни елементи от същия материал. Алуминият като материал е здрав, лек, не се окислява, не ръждясва, лесен за почистване, търпи корекции. Може да се демонтира при необходимост.

Парапетите от алуминиеви материали могат да се монтират както на закрито, така и на открито, не изискват никакви специални грижи, имат висока якост и устойчивост на влага и температурни промени. Отмина времето, когато парапетът играеше само предпазваща функция. Сега той е и едно допълнение към цялостната визия на вашия дом.

Балконите и откритите тераси, застлани с облицовъчни плочки, имат обаче и един неприятен недостатък. Рано или късно започват да пропускат влага. Това най-често се дължи на използване на некачествени материали за запълване на фугите, например обикновен цимент вместо специален пълнител за фуги.

Терасите на открито се нагряват силно от слънцето, което предизвиква значително разширяване на покритието през деня и свиването му през нощта. Логичната последица от термичните движения е напукването на материала във фугите, а при по-големи по площ тераси може да се стигне и до напукване на плочки.

Затова при направа на покрития върху открити тераси се препоръчва използване на

специални

фугиращи

материали,

които частично запазват трайна еластичност. Всеки 4 м от покритието се ограждат с деформационни фуги, съветват професионалистите в ремонтите. Такава фуга се оставя и между покритието от плочки и ограждащите го стени. Деформационните фуги се запълват със силикон-каучук, който запазва своята еластичност и поема разширяването на плочките.

Малко или повече пропускливи спрямо влагата са и неглазираните керамични плочки, както и различните циментови замазки. Затова е добре да се използват импрегниращи материали, които много по-дълго защитават порьозните подове от влагата. С предлаганите по магазините импрегниращи препарати се работи лесно дори от неспециалисти. Малка част от препарата се разлива върху плочките на пода и внимателно и равномерно се разнася с подходяща четка с дълга дръжка.

Изчаква се около 5 минути, докато попие напълно, после забърсвате с голяма чиста кърпа.

Строителната конструкция трябва да може “да диша” и съдържащата се в нея влага безпрепятствено да се изпарява в околното пространство. Затова въпросът отново опира до избора на подходящ импрегниращ препарат.

Най-добре е да се посъветвате с майстор, който вече е използвал подобни материали. Последователността при импрегнирането на подово покритие е също много важна.

Откритите тераси се нуждаят от стабилна хидроизолация. Експлоатационният живот на една тераса се определя от качеството на нейната влагозащита, затова, ако искате да използвате дълго своето открито кътче за отдих, трябва да му осигурите перфектна и дълготрайна влагозащита. Дебелината на плочата и качеството на бетонната основа също са много важни за състоянието на една открита тераса, затова е важно да се използва

висок клас

водонепропусклив

бетон,

който в същото време да бъде идеално влагоизолиран и облицован с подходящи защитни настилки.

При подготовката на влагоизолирането на една тераса трябва да се обърне внимание на дребните детайли, като ъглите, цоклите, връзките при бордовете и окабеляването, в случай че има такива. Когато под терасата има отопляеми вътрешни помещения, е добре да бъде вградена и добра термозащита, която да предотврати кондензацията, възникнала вследствие температурните разлики през студените дни.