Ремонти с Валери: Време е да вземем четката и да освежим жилището и градината

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6435775 www.24chasa.bg

Боята се избира според нейната покривност и устойчивост на изтриване

Синоптиците предвиждат суха есен тази година и за всички, които не са успели да извършват всички предвидени ремонти през пролетта и лятото, сега се отварят чудесни възможности. Стига да намерите достатъчно време, разбира се.

Есента е подходящо време за освежаване на жилището и градината, без да се налагат основен и трудоемък ремонт. Най-лесният и ефектен начин човек да освежи жилището или вилата си, да защити градинските мебели от атмосферните влияния, от дърворазрушителни насекоми и загниване, са различните лакове и бояджийски материали.

Работата с тях в повечето случаи не изисква скъпи инструменти и е достъпна за всеки.

Единственият проблем е човек да се ориентира в многообразието от видове материали, марки и производители. Оптимално решение на този проблем предлагат специализираните магазини, защото в тях на едно място се продават практически всички видове материали - от български и водещи чуждестранни производители.

Дори и за малко човек да се спре пред група лакове и бои, веднага консултант на магазина се притичва на помощ. Към многообразието от фабрично оцветени лакове и бои се добавя и услугата за тониране на белите бои в избран от клиента от богата цветова палитра нюанс. Този начин на оцветяване гарантира, че и след години по номера от цветовата палитра клиентът ще може да получи боя с абсолютно същия цвят. 

На пазара се предлагат лакове и бои за открито и закрито, лазурни лакове за защита на дървесината, лакове за боядисване на метални предмети, латексни бои за вътрешно и външно приложение, оцветители, грундове и други. Освен че се произвеждат в много широка цветова палитра, те могат да бъдат и допълнително тонирани с оцветители.

Напоследък е много изгодно и модерно да се използват дисперсните бои за стени и тавани, за вътрешно или външно боядисване. При тях количествата, които се използват, са най-големи и затова се продават в кофи от 1,5 л до 25 л. Изборът на марки е много голям. Боята се подбира според нейната покривност, устойчивост на изтриване и измиване, белота, вид на покритието - матово или гланцово.

За използване във

влажни помещения

е необходимо боята

да има биоцидни

добавки,

които потискат развитието на микроорганизми като плесените например. Такива бои съхраняват защитните си функции години наред.

За премахване на вече образувани налепи от плесени те се третират с фунгицидни препарати. Втората голяма група материали са различни по вид, състав и предназначение лакове за боядисване на дървени и метални предмети, разположени на открито или на закрито. От своя страна те се делят на две големи групи според вида на разтворителя - органични вещества или вода.

Поради все по-строгите екологични изисквания делът на водоразтворимите материали непрестанно нараства, включително и при лаковете за паркетни и други дървени подови настилки, към които освен това се поставят високи изисквания за твърдостта и устойчивостта на покритието срещу изтриване. 

Широко приложение от домашните майстори и професионалните бояджии намират при поддръжката на самостоятелни къщи и вили лазурните лакове. Те се използват при изделия от масивна дървесина, намиращи се на закрито, а най-вече когато са на открито - повече или по-малко изложени на атмосферните влияния.

Тези лакове изпълняват едновременно декоративни и защитни функции. Повечето от тях проникват дълбоко в дървесината, без да образуват тънък филм върху повърхността. Така я предпазват дълготрайно срещу загниване, а някои лакове осигуряват защита и срещу дърворазрушителни насекоми.

Има и специализирани прозрачни лазурни лакове, които запазват естествения вид на масивната дървесина, като подчертават красотата на нейната текстура. В зависимост от вида на дървесината, състоянието на повърхността на предметите и търсения декоративен ефект се използват безцветни или оцветени лазурни лакове, които имитират различни видове дървесина - чам, бреза, орех, махагон или някой друг вид.

Лазурните лакове се произвеждат на базата на изкуствени смоли с органичен разтворител или на водна основа. При някои лазурни лакове на водна основа е характерна голямата разлика между цвета на лака в кутията, първоначалното оцветяване на боядисаната повърхност след неговото нанасяне и крайното ѝ оцветяване, след като изсъхне.

Затова, когато човек няма опит с даден лак, винаги е добре първо да експериментира на подходящо място върху същия вид дървесина, за да се предпази от неприятни изненади. Има и лазурни 

лакове, съдържащи

пигменти, които

предпазват от

влиянието на

ултравиолетови лъчи

Те създават по-дебело връхно покритие и са особено подходящи за боядисване на външни врати и прозорци.

Някои водоразтворими лакове за дървесина се произвеждат във вид на гел. Предимството им е, че те почти не се стичат по четката и не капят, което е голямо улеснение и удобство при боядисване на вертикални повърхности и тавани. Лакове, които не капят, има и за боядисване на метални предмети.

За подчертаване на естествената структура на дървесината, за имитация на ценни дървесни видове, а често и за оцветяване на дървото в необичайни за природата ярки цветове се използват различни по вид и оцветяване байцове. Има и байцове, които съдържат специални пигменти за защита на дървесината срещу ултравиолетовите лъчи.

Лаковете за метални повърхности все по-често изпълняват едновременно антикорозионни и декоративни функции. Това е голямо удобство, защото наведнъж се извършват три операции. Първо се дезактивира образувалата се върху повърхността ръжда. Създава се трайна антикорозионна защита и декоративно покритие с красив външен вид и добри защитни свойства. Единственото изискване при работа с този вид лакове е основата да бъде почистена от по-едрите несвързани здраво с нея люспи ръжда. 

Прави впечатление, че все повече лакове вече се предлагат и във вид на аерозолни опаковки под налягане. Те са много удобни за боядисване на малки площи или поправка на боядисани повърхности, защото лакът се нанася без помощта на четка или валяк - бързо и най-вече лесно се постига качествена повърхност, сходна на боядисаната с пистолет със сгъстен въздух.