Чисти плочки с подръчни средства

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6442296 www.24chasa.bg

Влизаме в банята и не може да познаем цвета на част от фаянсовите плочките, защото се е променил. Някои от тях са потъмнели, а други са изсветлели от теклата по тях варовита вода. Има начин да променим излъчването им и да ги върнем в прекрасния вид, в който сме ги купили.

Защо плочките потъмняват и се получават петна
Потъмняването им се дължи на кристализация по повърхността им на разтворими соли от влагата. Ако плочките ви са неглазирани, най-добре ще ги излъскате с търкане с абразивен сапун. За жалост търкането е в основата на чистотата, но в никакъв случай не ползвайте стоманена тел. Всички видове плочки можете да миете с топла вода и добавен препарат с ниско сулфатно съдържание. След като ги минете с препарат, ги изплакнете няколко пъти с вода, за да не увредите здравето на домашните си любимци. Ако петната не изчезнат, използвайте препаратите: „Пулирапид”, „Медикс”, препарата за фаянс на „Перилис”, „Маркс”, „Бингосил”, обезмаслителя „Меглио”, „Мистър мускул”, „Циф” или „Доместос”. Има и препарати за поддръжка на баня, които не само чистят варовика, но и правят „филм”, по който водата се плъзга и не остават капки и петна за по-дълго време като санитарния гел на „Дионис” или на „Амуей”. Трябва ви твърда четка и твърда ръка.

Екопочистване с помощта на лимон
Ако искате да излъскате плочките до пълен блясък и едновременно с това да премахнете неприятната миризма, използвайте смес от равни количества топла вода и лимонов сок. Лимонената киселина или т.нар. лимонтузу пък е супер помощникът за натрупания варовик. За да го използвате, разтворете 1-2 от най-малките пакетчета в 1 л вода. Полейте пода и разтъркайте хубаво навсякъде с метла или с твърдата четка за баня. Оставете така сместа 15 минути и изтъркайте плочките. Накрая изплакнете обилно с вода. Лимонтузуто разкрасява и крановете от натрупания варовик. Поръсете навлажнена гъба за миене на съдове с лимонтозу и разтъркайте добре, особено от долната страна. За постигане на още по-брилянтен ефект, след лимонтозуто, измийте плочките с веро. При по-силни замърсявания забъркайте смес от 1 ч.ч оцет, 1 ч.ч. сол и 1 ч.ч. сода бикарбонат. С така приготвената паста натъркайте замърсяванията и изчакайте 1-2 минути. След това мръсотията лесно може да бъде почистена с гъба. Някои сипват сместа в топла вода и чистят с нея. А тоалетната може да блесне като сипете в нея половин литър врял оцет, изчакате 10 минути, изтъркате с четка и пуснете водата.

Как да обезмаслим повърхностите
Най-бързо можете да обезмаслите плочките от масло и хлъзгави материали като използвате почистващ препарат, съдържащ органични разтворители или високо алкални почистващи препарати с pH > 9. Ако току-що сте сменили плочките, и искате да отстраните от тях останало лепило и циментов материал, почистете с киселинни препарати. Абразивният ръчен пад ще ви помогне да премахнете остатъци от латекс, боя, гипс, фугираща смес, цимент върху фаянсови плочки, гранитогрес, фаянс, теракот.
Тежката артилерия в почистването е разтворът от топла вода и белина, в съотношение 1:1, с който да напръскате плочките, да минете с четка с твърд косъм и дълга дръжка, и да изплакнете.

и още нещо
Британките чистят санитарния си фаянс и тоалетните си чинии с кока-кола. Плаката и ръждата падат от раз, а и повърхностите лъсват до съвършенство. Причината е, че напитката съдържа фосфорна киселина, сода и кофеин.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

100 Кила вече има диплома... за средно образование. Рапърът най-сетне завърши, въпреки че е на 32 години. С много труд, упоритост и часове, прекарани над учебниците, Явор Янакиев, както е името на изпълнителя, сбъдна една своя мечта. "Мили хора, благодаря ви", написа Килата, под снимка с преподавателите си.

Сълзи измокриха бузите на актьора от Народния театър "Иван Вазов" Владо Карамазов. Заедно с него си поплакаха Светлана Янчева, Радена Вълканова, Елена Телбис, Радина Кърджилова и София Бобчева. Драмата е част от въплъщенията на актьорите за трейлъра към постановката, която в момента репетират - "Танцът Делхи".

Безпрецедентно вкарват 20 хиляди долара и 108 кила амфетамини за над 3 милиона в съдебната зала! Това ще се случи на следващото заседание по делото срещу наркобанда, по което е подсъдим и бившият гард от ВИС Енчо Янакиев, научи "България Днес". Тлъстата сума в чуждестранна валута бе потърсена вчера от адвокат Георги Неделчев,