Ремонти с Валери: Какво може да направим със старите врати в дома си

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6449663 www.24chasa.bg

Първо ги откачете от пантите и ги поставете в хоризонтално положение

В предишния брой ви запознахме с някои идеи за есенното освежаване на дома и градината, използвайки класическите и новите бои и лакове. Днес ще разгледаме един нов елемент за обновяване на интериора на дома. Намерете време, запретнете ръкави и започнете от старите дървени врати. Такива има във всеки дом, ако цялата дограма не е подменена с ПВЦ или подобни материали.

Ремонти с Валери: Какво може да направим със старите врати в дома си

В случай че основата на старите дървени врати е нестабилна или е започнала да се разпада, е добре да заложите на пълна подмяна на конструкцията. Защото, ако заложите на начина “направи си сам”, само ще изгубите време и ще вложите разходи без особен резултат.

Ако обаче вратите са здрави и просто имат нужда от освежаване, се възползвайте от съветите, споделени от начинаещи и опитни майстори. Ще ви представим някои от най-добрите идеи за обновяване на старите врати.

Класическо решение за обновяване на интериорните врати у дома си остава

боядисването, което

не изисква много

време и голям

бюджет

За качественото изпълнение на подобен проект обаче опитните съветват първо да премахнете съществуващата боя по вратите с помощта на фина шкурка, след което да китосате повърхността. За финал нанесете и новия цвят боя. Важно е да не боядисвате с четка, а по възможност с валяк, който ви дава възможност за максимално равномерно нанасяне на боята.

Бихме ви посъветвали за по-удобна работа и качествено изпълнение първо да откачите вратите от пантите и да ги поставите в хоризонтално положение, например върху два стола, като едва след това преминете и към боядисването. По този начин няма да се получи стичане на боя по гладката повърхност и ще можете да си гарантирате максимално добър резултат.

Страхотна алтернатива на традиционното боядисване на старите интериорни врати е

покриването им

с ефектно фолио

На пазара ще откриете голямо разнообразие. Някои наподобяват и дърво, например златен или тъмен дъб.

Важно е обаче преди залепването на фолиото вратата да бъде максимално гладка и прецизно почистена, както и фолиото да се полага внимателно и точно. По този начин няма да се образуват мехури, криви линии или други дефекти, които ще съсипят изцяло ентусиазма от това майсторско начинание.

В някои случаи облепването на вратата с фолио би могло да излезе по-скъпо, отколкото боядисването. Важно е също, ако планирате да променяте размера на вратата, например при подмяна на подовата настилка в помещението, първо да я изрежете и едва след това да я облепите.

Най-хубавото на този вариант е, че на пазара ще откриете фолио както за плътната част на вратата, така и за декоративното стъкло, което е неизменна част от нейния дизайн.

Основата на интериорната врата не е единственият елемент, който може да освежите, така че да не се налага в близко бъдеще да инвестирате в подмяна на тези елементи у дома. Преди да пристъпите към действие, помислете също и за

смяна на пантите и

дръжките на вратите, така че в завършен вид те да изглеждат досущ като нови. Заменете също старите первази, а защо не и стъклените елементи по вратите, ако има такива.

По този начин ще се възползвате от здравата дървена конструкция, като едновременно с това ще сближите обновените врати с останалата част от интериора.

От гледна точка на избора на нов цвят или ефект за вратите по-добре да заложите на класическо бяло или пък на смел интригуващ нюанс, който да контрастира на стените в помещението.

Ще ви предложим и една нестандартна, но изключително ефектна идея за обновяване на стара интериорна врата, която може да реализирате сами само през почивните дни.

За целта използвайте останалия ламинат от последния ви интериорен проект и след фино шкуркане на вратата го залепете към нея, като обърнете особено внимание на ръбовете и напасването на елементите около стъклото на вратата. Като основен недостатък на този метод можем да изтъкнем факта, че

вратата става

по-тежка

в завършен вид. Трябва внимателно да прецените количеството ламинат, така че то да стигне за плътно покриване на вратата.

С повече мерак може да превърнете дефектите по старите врати в чаровни акценти, като заложите на рустик дизайн за тези елементи у дома. Как обаче да постигнете това?

Най-напред подменете пантите и дръжката на вратата, като изберете интересни извити дръжки от метал например. След това премахнете част от боята по вратата или пък пристъпете към пълното обновяване, като свалите предишното покритие изцяло.

Използвайте фина шкурка за подготовка на основата, а след това специални състаряващи бои или лакове за дърво, които ще създадат впечатляващия рустик ефект.