Ремонти с Валери: Настилка от плочи за подовото отопление

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6461003 www.24chasa.bg

Когато ремонтирате банята, първо сложете нагревателни рогозки

Ако сте решили да сложите подово отопление в дома си преди зимата или вече сте монтирали подобна система, трябва да помислите и за подовото покритие над нея. Подовите отоплителни системи са отдавна признат и често предпочитан начин за отопление. Някои ги използват като основен източник на топлина в жилището, други - като допълнителен за подгряване на пода в банята например.

При този вид отопление подът изпълнява ролята на ниско температурно отоплително тяло, което излъчва мека топлина равномерно по цялата си повърхност. За разлика от отоплението с радиатори, електрически и други печки, при подовото отопление

най-топлият слой

въздух се намира

близо до пода, а не

високо при тавана

Поради това този начин на отопление е предпочитан като най-здравословен, защото краката на хората се намират в най-топлата зона, а главите им са в по-хладната. Така в помещението се постига оптимален микроклимат от гледна точка на здравето и поддържането на висока работоспособност на човека.

Подовото отопление се усеща като особено приятно в помещения, чиито подове са застлани с керамични или мраморни плочи. Поради красивия си външен вид, добра износоустойчивост, водоплътност и най-вече лесно почистване освен в баните, мокрите помещения и кухните с тях все по-често се застилат и подовете на хола и други помещения, предназначени предимно за посрещане на гости.

От друга страна обаче, тези материали се отнасят към групата на студените настилки. Колкото и висока да е температурата на въздуха в помещението, подовата настилка ще се възприема като студена и неприятна при стъпване с боси крака върху нея. Причината за това е високата топлоотнемаща способност на тези материали. Най-доброто решение в случая е монтиране на подово отопление, което да осигурява по-висока повърхностна температура на пода. Върху такъв под

стъпването с бос

крак вече е

удоволствие

не причинява простуда.

Подовата отоплителна система е невидима и не заема място в помещението, липсват и отоплителни прибори, които неминуемо налагат ограничения при разполагането на мебелите. От практиката е установено, че електрическото подово отопление е по-икономично от електрическите печки, защото при него средната температура на въздуха в помещението може да се намали, без това да се отрази на топлинния комфорт.

Изграждането на подова отоплителна система не е малка инвестиция, но пък с времето несъмнено се изплаща. Ако отоплителната система - тръбна серпентина при водно отопление, или нагревателен кабел при електрическо отопление, не е била вградена в подовата конструкция по време на строителството, изграждането на подово отопление след това изисква значителна ремонтна дейност, често пъти е свързано с полагане на различно дебела циментова замазка. Това налага внасяне на влага в помещенията и замърсяване.

Напоследък нещата значително се улесниха, след като и на нашия пазар се появиха електрическите нагревателни системи тип рогозка, които се монтират изключително лесно и бързо. Те се развиват върху пода на успоредни една до друга ивици, докато покрият цялата му площ.

Работата се улеснява от това, че на гърба им има фабрично нанесен слой лепило и с лек натиск те залепват върху пода. Поради съвсем малката им дебелина

не се стига до

забележимо

повдигане на нивото

на пода

Когато ви предстои ремонт и подмяна на подовите плочи в банята или при ново строителство, си заслужава под тях да се поставят и нагревателни рогозки. Оскъпяването не е съществено, защото и без това площта на банята не е голяма, разходите за ток също не са големи.

Подовете с вградена отоплителна система най-често се застилат с керамични или от естествен камък плочи. Те имат значително по-висока топлопроводимост от дървените подове.

Отопляемите подови конструкции обаче поставят и допълнителни изисквания към материалите, използвани за залепване и фугиране на плочите. Причината за това е, че циментовата замазка, лепилото и самите плочи са подложени на циклично нагряване и охлаждане. Това неизбежно поражда процеси на термично разширяване и свиване на тези материали. Неизбежно възникват напрежения, които може да

причинят отлепване

на плочите и

пропукване на фугите

между тях

За да ви се случи това, на пазара вече се предлагат подходящи за целта материали. Новите лепила за вътрешни плочки са с повишена еластичност, която се запазва и след втвърдяване. По този начин слоят лепило е в състояние да поеме и компенсира разликите в движението на основата и връхното покритие от плочи, без да се напука и допусне отлепване. Предлагат се и нови пълнители за фуги, които поемат движенията на плочите една спрямо друга, без да ги напукват. Те са подходящ за запълване на фуги с широчина и до 2 см.

Когато отоплителната система е направена с нагревателни рогозки, те се разстилат или върху здрава, добре подравнена циментова замазка, или върху стара настилка от подови плочи.

И в двата случая

основата трябва да

бъде суха и здрава

По-лесният начин на работа е рогозката да се разстели върху целия под. След това отгоре ѝ се нанася лепилото, а плочите се поставят и нивелират върху него. Пасле върху него се разстила рогозката, докато потъне изцяло в слоя лепило. Отгоре се полага вторият, основен, пласт лепило, върху който се поставят плочите.

Преди да се включи електрическото захранване, трябва да се изчака достатъчно време, за да се втвърди лепилото напълно.

Първоначално за кратко нагревателната система може да се включи два дни след залепване на плочите. За включването ѝ в режим на продължителна работа обаче трябва да се изчака седмица или поне пет дни.