Ремонти с Валери: Каква изолация да изберем за дома, за да е топъл през зимата

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6472523 www.24chasa.bg

Най-уязвими са панелките

Обикновено производителите предлагат цели системи, а не отделни материали

Ако живеете в жилище, което няма никаква топлоизолация, използвайте есента, за да подготвите дома си за предстоящата зима. Най-уязвими са панелките, които или нямат, или имат само някакви зачатъци на топлоизолация. Да не говорим, че и комините за печки с твърдо гориво в последните години бяха низвергнати напълно от проектанти и строители. В същото положение са архаичните дървени прозорци, които, вместо да пазят от студа, все повече пропускат зимните ветрове.

Дори живеещите в тухлени жилища също не бива да смятат, че са защитени напълно. За нашите климатични условия и смятаната доскоро едва ли не за аристократичен разкош керамична тухла при стандартната дебелина на зида от 25 см далеч не отговаря на съвременните изисквания за добре топлоизолирана сграда.

Необходимостта от добра топлоизолация на жилището не е единствено продиктувана от сметките за отопление. Поддържането на добър микроклимат е сигурна предпоставка за опазване на човешкото здраве и най-общо казано - за наслаждение от живота.  

Микроклиматът силно зависи от температурата на въздуха в помещенията, от неговата влажност, от наличието на въздушни течения, а така също и от повърхностната температура на заобикалящите стени, подове и тавани, включително и на прозорците. Нездравословният микроклимат неминуемо предизвиква настинки, ревматизъм и поява на различни алергии.

Изискванията

към топлинната

изолация

С изключение на блокчетата автоклавен клетъчен бетон и съвременните керамични блокове за зидане, всички използвани преди години традиционни конструктивни строителни материали са повече или по-малко добри проводници на топлината. Същевременно типичните топлоизолационни материали са крехки, нестабилни и трябва да се взимат мерки за тяхната механическа защита.

Затова се изграждат многопластови сандвичеви конструкции, като външните зидове, колони, плочи и трегери задължително се изолират с пласт от топлоизолационен материал.  

Най-често използваните изолационни материали са стиропорът (експандиран, полистирен), различните твърди плочи от полистирол и изделията от минерална или стъклена вата с различна твърдост. Всеки от тези материали не може да се използва самостоятелно, а изисква различни решения за механично закрепване или залепване, защита срещу проникване на водни пари, механична защита и декоративно покритие.

Съществуват различни системи за поставяне на топлоизолацията, като едни са подходящи за изолиране откъм външната страна на сградата, други са по-подходящи при вътрешна топлоизолация. Естествено, всяка представена на пазара фирма производител изтъква силните страни на своите материали, още повече че те се различават и по своите механически характеристики.

Когато избирате материал за изолация, имайте предвид, че реномираните производители обикновено не предлагат само даден вид топлоизолационен материал, а цели системи, които се изпълняват с различни, изпитани един спрямо друг материали, така че да се гарантира направата на здрава, устойчива и дълготрайна топлоизолационна конструкция.

Каква изолация

да изберем

При външните стени този въпрос не подлежи на дискусия, а изборът на мястото, където да се постави топлоизолацията, единствено зависи от конкретните условия и възможност за монтаж.

При ново строителство топлоизолацията безапелационно се поставя откъм външната страна на фасадите. При цялостно саниране на стари сгради се прави същото. Когато обаче въпросът опре до спасяване поединично или жилището е на висок етаж, единствената възможност да решите проблема си е да поставите топлоизолацията, като облечете стените откъм вътрешната страна, до която има лесен достъп.  

Вътрешната

изолация

Стените поемат и запазват значително количество топлина. По този начин те изпълняват ролята на топлинен акумулатор и спомагат за по-голямата термостабилност, т.е. поддържане на температура с минимални колебания в помещенията.

Това се отнася не само за зимата, а и за летните горещини, когато пък изолацията предпазва вътрешността на сградата от прегряване. В този случай помещенията се затоплят малко по-бавно, но за сметка на това топлината се задържа за по-дълго след изключване на отоплението.

Пазарът предлага различни материали за такава изолация, включително и цели системи, състоящи се примерно от изолационни плочи, пластмасови дюбели или лепило, специални материали за грундиране, китване, армиране и декоративно връхно покритие като изкуствена мазилка.