Ремонти с Валери: Как да подготвим дома за зимата

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6506028 www.24chasa.bg

- Подменете подовите настилки
     - Убедете се, че водопроводът е в изправност
     - Почистете покрива и улуците от листа и клони

У нас ремонтите на дома най-често се правят през лятото или в началото на есента. Много хора използват за това част от летния си отпуск.

Ремонти с Валери: Как да подготвим  дома за зимата

Натрупалите опит домашни майстори обаче знаят, че зимата изобщо не се изключва като сезон за ремонти в жилището или поне подготовката за тях. Предимството е, че през зимните месеци може да се намерят на промоция и много от основните материали за ремонта.

Има немалко неща, които да се свършат, докато чакате да дойде пролетта. Единственият проблем е, че през зимата задължителното съхнене на стени и бои е по-бавно. Ако през лятото при 35 градуса една шпаклована стая съхне за ден-два, то през зимата с печка или калорифер, които дърпат влагата, съхне за 3-4 дни.

За всички останали процеси при стандартния ремонт обаче като ВиК, поставяне на дограма, теракота, санитария и други

няма никакво

значение дали е

топло или студено

Подменете подовите настилки, ако са много износени и досега не сте имали време за смяната им с нови. Ако отдавна ви се иска да се отървете от стария си килим, зимата може да се окаже добър момент да намерите по-евтин ламинат, дървен паркет или килими.

Късната есен или зимата няма да ви попречи за смяна на плотовете в кухнята например. Това е малко и евтино подобрение, което бързо се забелязва. Хубавите плотове винаги са за предпочитане. Ако шкафовете са прекалено стари и захабени, по-добре е да смените и тях.

Аксесоарите за баня също са сред нещата, които бързо се амортизират. Смяна на старите душ батерии, завеси, тоалетна чиния и настилка винаги подобрява вида на банята.

Много домакинства нямат финансова възможност да подменят старата дограма в дома си, затова пък може да се направят подобрения в нея, за да се подсили топлоизолацията на жилището. Преди всичко подравнете дограмата, за да се затварят плътно прозорците и вратите.

Боядисайте дървените части

със съвременни

хидроустойчиви бои

И накрая поставете уплътнителни ленти на всички прозорци и врати.

За да постигнете желания ефект, все пак е нужно да изпълните тези съвети преди началото на отоплителния сезон. За да нямате проблеми посред зима с отоплението, вентилацията и климатиците, по-добре да прегледате дали всичко е наред още преди студените месеци да почукат на вратата. Обърнете се към специалист, ако не сте сигурни в правилното функциониране или в настройките на тези системи в дома ви.

Ако живeeте в къща, също така трябва да предпазите водопроводната си инсталация от евентулни спуквания на тръбите, като се уверите, че водопроводът се оттича добре, a напоителните системи и маркучи около къщата са спрени. С тези предпазни мерки ще си спестите евентуални скъпи ремонти и ще си осигурите спокойна и безпроблемна зима.

Сигурно имате дървета близо до къщата, затова не пропускайте да подрежете клоните им, които лесно се чупят от натрупания сняг и може да повредят покрива или да счупят някой прозорец. Задължително трябва да се изчистят есенните листа и клонки от покрива и улуците, за да може топящият се сняг да се оттича правилно.

Като уплътните прозорците и вратите, проверете за пукнатини по тях. По-големите може да запълните с изолираща пяна. Ще ви излезе доста скъпо,

ако не предпазите

тръбите от

замръзване

Ако тръбата е частично замръзнала, отворете и двата крана (за топла и студена вода) и оставете да тече слаба струя вода, докато ледът се разтопи.

Случи ли се през зимата тръбата да е замръзнала напълно, изобщо няма възможност да пуснете вода. В такъв случай затворете главния водопроводен кран и потърсете спукване на тръбата. Ако намерите, потърсете водопроводчик да я поправи или опитайте да се справите сами.

Обикновено тръбите се пукат заради студения въздух. Ако успеете да ги изолирате добре, намалявате риска да замръзнат.

Зимата е най-спокойното време да планирате ремонти, които ще трябва да направите през пролетта. Направете си много добре сметката дали това, което искате да промените, е в момента по джоба ви и ако скоро не сте се интересували от цените на строителните материали, добре е да ги проучите.

Като цяло е нужно едно добро планиране на ремонта у дома както по време, така и по изпълнение и финансови средства.

Нямате ли обаче достатъчно опит, може да ви помогне някой специалист или приятел, който сам се справя с нужните ремонти в дома си. Така ще избегнете непредвидени разходи, които може да провалят достигането на крайния резултат, за който мечтаете. Ако сте решили и можете сами да направите повече от нещата, ще излезе по-евтино, но за тази цел е нужно и отделяне на свободно време, което също трябва да влезе в плана ви за ремонта.

Ако не умеете и не разбирате от ремонти, е най-добре да наемете фирма, с която

да се договорите

предварително за

цена и срокове,

и така много по-спокойно просто ще контролирате нейната дейност и ще контактувате постоянно само с отговорника за ремонта.

Не бива да забравяте, че за един качествен ремонт са необходими някои строителни инструменти и машини, които всяка фирма с такава дейност разполага. Това до голяма степен скъсява времето на ремонта и свързаните с него неудобства.

Ако пък по финансови или други причини сте решили, че можете и искате да сеспрете на варианта “направи си сам”, това също не е кой знае какъв проблем, защото може да наемете строителните инструменти и машини за известен период от фирма за строителни машини под наем. Такава услуга се предлага вече от много фирми, като тези машини може да наемете дори с оператор, който да извърши това, от което имате нужда.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г