В този град ще има повече роботи, отколкото хора (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6517232 www.24chasa.bg
Роботи като този ще населяват мегаграда NEOM

Мост ще го свърже с Африка

Високотехнологичен град, в който повечето жители са роботи, ще строи Саудитска Арабия. Амбициозният план е на престолонаследника Мохамед бин Салман (32 г.), който иска да подготви страната си за времето, когато тя няма да може да разчита на добива на нефт като основен приход.

Градът ще се нарича NEOM и ще бъде построен в пустинята на брега на Червено море. Ще се разпростира на площ от 26 000 кв. км и инвестицията по изграждането ще е 500 милиарда долара. Основа на икономиката на NEOM ще станат цифровите технологии, възобновяемите източници на енергия, биотехнологиите и всякакви други иновации. За жители ще бъдат привличани само висококвалифицирани кадри, които да работят в областта си. Всички останали дейности в мегаграда ще се изпълняват от роботи. Затова и те ще се повече от хората.

Саудитска Арабия гледа далеч в бъдещето

NEOM ще е свободна икономическа зона без данъци и със свои закони. Гигантският град ще бъде свързан с Египет в Африка чрез мост над Червено море. Реализацията на проекта се възлага на бившия шеф на "Сименс" и Alcoa, германеца Клаус Клайнфелд. Парите за изграждането на гигантския град ще дойдат от суверенния фонд на Саудитска Арабия и от чужди частни и държавни инвестиции. Москва вече обяви участие чрез Руския фонд за чуждестранни инвестиции.

Изграждането на NEOM е част от Saudi Vision 2030, като амбицията е още през 2020-а страната да стане по-независима от нефта. Наскоро Рияд обяви, че ще създаде супер курорт от 50 диви острова в Червено море. Милиардерът Ричард Брансът е един от инвеститорите в този проект.
Снимки Ройтерс

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са