Еволюцията на леглото

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6572707 www.24chasa.bg
Голямото легло от Уеър побира до 8 души. СНИМКА: УИКИПЕДИЯ

През хилядолетията постелята се повдига от земята, затварят я в спалня, пълнят я с въздух и вода

Най-старото легло в света е на 77 хиляди години. То е открито в скалите в Южна Африка преди шест години от група учени начело с Лин Уодли, професор по археология в университета “Уитуотърсранд” в Йоханесбург.

С площ 2 кв. метра и дебелина 30 см това ложе от каменната епоха е съставено от пластове трева и тръстика и е било

покрито с листа от

ароматни растения,

отблъскващи

инсектите

Може да побере цяло семейство и очевидно е било доста удобно, съобщава Би Би Си.

Оттогава насам креватите са еволюирали изключително бавно. Леглата са се издигнали на височина, за да отдалечат телата от влажния, хладен под, гъмжащ от хапещи насекоми и плъхове. Но едва ли са станали по-удобни от тази първа постеля на десетки хиляди години.

През 3400 г. пр. Хр. египетските фараони повдигнали леглата от пода и ги качили върху дървени палети или декорирани крака.

Одърът на

Тутанкамон

бил направен от

абанос и злато

В Древния Рим, където аристокрацията тънела в богатство и лукс, постелите на патрициите били декорирани със злато, сребро и бронз и за първи път били снабдени с дюшеци. Но се помещавали в тесни килийки без врати около просторен атриум.

В развитието на леглото има една-единствена революция през XVII век, когато започнали да се появяват първите самостоятелни помещения за сън – спалните. Те са рожба на промяната в европейската архитектура на къщите, когато уединението е станало не само желано, но и възможно.

Хората започнали да организират домовете си около стълбища, водещи към площадки и коридори с отделни стаи, а не преминаващи едно в друго открити помещения. Дотогава дори

кралете и кралиците

прекарвали

интимните си

моменти в легла,

закрити само

с тежка завеса

от чуждите очи. В миналото животът е течал твърде публично – християнските и будистките монаси векове наред са обитавали общи спални. Така е било и за поколения деца, изпращани в пансиони, за пациентите в болниците. И все още е така за племената в индийския щат Нагаланд, джунглата на Амазонка или Папуа - Нова Гвинея.

В Европа ерата на богаташките резиденции с безкрайна редица преливащи една в друга зали е белязана от един феномен – огромно

ложе с таван и

4 тежки колони

То побирало цели семейства и станало неизменна част от многолюдните провинциални имения и странноприемниците.

Гигантското легло от Уеър е един от най-известните експонати на лондонския музей “Виктория и Албърт”. То е толкова голямо, че побира 8 души. Изработено е през 1580 г. от Джонас Фосбрук, дърводелец от Хартфордшър, с цел да привлича клиенти в странноприемницата “Бялото сърце” в Уеър – селище на пътя на дилижансите северно от Лондон.

Този внушителен креват е споменат в Шекспировата пиеса “Дванайсета нощ” (1602), в комедията на Бен Джонсън “Мълчаливата жена” (1609), а в наше време е възпят в поемата на Андрю Моушън “Британските галерии” (2001), разказва Би Би Си. Има ли ложе в света, по-прочуто от това?

Преди появата на водопровода и модерната баня спалните са били място, където хората са облекчавали естествените си нужди и са се миели. През XVI и XVII век

дюшеците се пълнели

със слама или

гъши пера

и се слагали върху плетена решетка от въже – предтеча на пружината. В края на XVIII век на леглото е измислена рамка от ковано желязо, която го отделяла от стената и пазела от буболечки. Матраците се пълнели и с памук. 

Традиционната японска къща била решена по свой начин – с помощта на подвижни прегради - “фусума”, и навиващи се рогозки спалнята се превръщала според нуждите в гостна, столова или кабинет. Тази гъвкавост се прилага до днес в най-пренаселените градове.

Японската постеля съвсем не била удобно място особено за гейшите. Те спели върху тънки 5-сантиметрови постелки - “футон”, и сламени рогозки - “татами”, направо върху твърдия под. Заради сложните прически вместо възглавница дамите слагали под врата си дървена стойка - “такамакура”.

Руснаците имат свой

собствен принос в

избора на място за

спане – печката

Изобретение от края на XIX век е пружиненият матрак.

В спартанското си артистично студио в Париж големият архитект на XX век Льо Корбюзие е спял върху много високо легло на тънки крака, гледката от което се простирала над покривите чак до Булонския лес. Пионерът на модерната архитектура и връзката на интериора с природата си позволил само този лукс – обилна светлина и прекрасен пейзаж от постелята, вместо пердета и драперии. 

В съвременния свят креватът еволюира до технодизайна, надуваемото и водното легло, макар че

още персите са

ползвали козя кожа,

пълна с вода

Открито през 1968 г. от студента от Сан Франциско Чарлз Хол и патентовано през 1971 г., водното легло става част от модерния интериор на 70-те години заедно с пухкавите килими и обзавеждането в кафяво и оранжево. На върха на славата му през 1987 г. то завладява 22% от пазара на легла в САЩ. Тази секси водна постеля е увековечена в ред филми и сериали, а в сублимни сцени често се пръсва и мокри участниците до кости.

В западния свят спалнята се е развила до своеобразен център на средностатистическия дом – детска занималня, убежище за тийнейджърите, кабинет за родителите. А за много жилища на XXI век – в покои, подобни на хотелски апартамент, с баня, обширни легла, огромни телевизори, приглушено осветление и дигитални джаджи.

Концепцията за

спалнята на

бъдещето

включва самопочистващи се матраци, биометрични сензори, холографска развлекателна система. Новите технологии обаче са нож с две остриета за съня. Макар да предлагат по-удобни материали за перфектна почивка на тялото, те допринасят за днешната епидемия, наречена непълноценен сън. 

Синкавата светлина, излъчвана от електронните уреди, разстройва биологичния ни часовник, като променя отделянето на хормоните, контролиращи съня. Нахлуването в спалните ни на смартфоните, таблетите, електронните книги нарушава хигиената на добрия сън.

В крайна сметка много хора жадуват за проста, спокойна спалня, за топла нощ под звездите, където да се сгушат в легло, много подобно на изработеното в Южна Африка преди 7 хиляди години.

 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да