Как да отгледаме карамфили от семена

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6680078 www.24chasa.bg
Снимка pixabay.com

Карамфилите растат добре на всякакви почви освен на кисели. Това може да се коригира, ако варувате почвата.

За засаждането на карамфили изберето светло място. На сянка тези растения не се чувстват добре.

Всички видове карамфили се размножават лесно. Засяването на семената обикновено се прави в края на февруари - началото на март. Семената трябва да бъдат пресни. Ако са съхранявани над 2 години, задължително трябва да покълнат преди засяване.

Семената се насяват плитко, на браздичка с дълбочина 2-3 мм. Почвата предварително се полива добре. Поставете сандъчето на топло място и семената ще прораснат на 6-7-ия ден.

След 2-3 седмици, когато растенията образуват 3 истински листа, може да направите пикиране на растенията. Карамфилът Шабо се пикира в малки съдове, разстоянието между растенията да бъде 3 на 3 см. Останалите видове може да се засеят много по-гъсто.

След пресаждането разсадът се държи при ниски температури - около 12 градуса, след това температурата постепенно се увеличава до 22 градуса през деня и 16 градуса през нощта.

Пресаждането на постоянно място се прави в средата на май. Растенията се нуждаят от постоянни грижи и редовно поливане. Когато растенията започнат да израстват, поливането може да се намали, карамфилите са сухоустойчиви и добре понасят временни неблагоприятни условия.

Особености по видове

Всички не обичат много влага

Постоянноцъфтящите карамфили изискват за развитието и цъфтежа си по-високи температури. Могат да презимуват в градината, но при много ниски температури и задържане на вода в почвата може и да загинат.

Такъв карамфил е известният Шабо. Той е висок около 40 см, има здраво стъбло и започва да цъфти още от първата година след засаждането си.

Постоянноцъфтящ е и американският благороден карамфил, който се отглежда изключително в оранжерии за рязан цвят.

Много обичан и разпространен е топкарамфилът, наричан още сама китка. Той се отглежда като двугодишен. Образува туфа от стъбла, високи 30-50 см. Цветовете са събрани по върховете на стъблата в кичури с диаметър 10-12 см. Багрите са разнообразни, а ароматът е много силен.

Всички карамфили се размножават със семена. При градинските зимоустойчивите видове семената се засяват направо в градината, а от останалите се произвежда разсад.

Мястото им трябва да е слънчево, а почвата - плодородна, леко глинеста. Много важно е да не се задържа вода, защото преовлажняването е гибелно за повечето видове карамфили.

С карамфили обикновено се правят ефектни бордюри, но изглеждат прекрасно и в смесени лехи, и особено в алпинеуми. Те може да се използват като почвопокривни и да заменят зелената площ пред къщата, но могат също да украсят подпорни стени и стълбища, както и балкони и тераси. По време на цъфтежа си всички образуват красиви и ярки цветни петна.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Починал е бащата на президента Румен Радев - Георги. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Смолян. "Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования. Учудвам се, когато баща ти е умрял, да говориш нелепици. В такъв тежък ден не бих си го позволил", заяви в Смолян премиерът Бойко Борисов

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Всички регистрирани безработни в бюрата по труда да полагат задължителен 14-дневен труд в селското стопанство. Това иска Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), която изпрати официално писмо до Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и съобщи за исканията си в прессъобщение до медиите