Лара Златарева преобрази в свой дом стар софийски партер

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6777733 www.24chasa.bg
Ретроатмосфера в хола

Тя отдавна не е кака Лара, макар че всички я знаят така от дългогодишното й детско предаване по националната телевизия. Наперената и с широка усмивка актриса и телевизионна водеща напомня, че всъщност никога не е била и Лара Береану, както също беше известна заради първия си съпруг. Защото истинското й име е Лазара Златарева и така е до днес. Гостуваме й в неотдавна завършения нов апартамент.

снимки Асен Балабанов

Лара и нейният партньор операторът от Нова телевизия Веселин Сивков, заедно с двете деца са новодомци. Семейството дълго време живее под наем в любимия софийски квартал на тв водещата, докато случайността не я среща с бъдещия й собствен дом. Решението се взима бързо. Срещу бивш апартамент, който е в неприятен за нея район на столицата, фамилията купува този. Най-вече заради мястото, съседите, приятелите, цялата хубава атмосфера тук. Той е на партера на кооперация от 1934 година, неголям, с площ не повече от 65 квадратни метра. Но с едно важно предимство - има излаз към собствен двор, затворен с ограда, тих и достатъчен за дълги часове живот навън в топлия сезон. И това със сигурност ще се случи съвсем скоро, защото заварваме Веселин да пренарежда плочите на настилката и да подготвя кът за бъдещата беседка.

Лара Златарева преобрази в свой дом стар софийски партер

Когато влиза за първи път в стария апартамент, Лара заварва невиждана картина. Абсолютно несъвместима с красивите къщи наоколо и с начина на живот в престижния столичен квартал днес. В мрачното партерно жилище дори не е имало баня, а само малка тоалетна! Излющените прозорци се затваряли с райбер, а веднага срещу разбитата входна врата се изпречвала клетката на някогашния товарен кухненски асаньор на кооперацията. Възрастната обитателка не е имала възможност да направи никакви подобрения и с тях се заема Лара.

Диван от ИКЕА, старинни лампи, мебели и аксесоари в преобразения дом
Диван от ИКЕА, старинни лампи, мебели и аксесоари в преобразения дом

Всъщност апартаментът преживява истински ренесанс, доживял най-сетне някой да му обърне внимание в над 80-годишното му съществуване и да го възроди за нов живот. И това вече е факт. Някогашната дупка сега е приветлив, удобен и с интригуваща визия дом. В него освен четиричленното семейство свойски се разхожда и котаракът Марко. Пролетно фризираният ангорец е отдавна с Лара и децата, а и на практика само той целодневно царува вкъщи, докато другите са на работа или училище. И по време на снимките той демонстрира господарското си положение - настанява се в средата на мекия диван и не мърда оттам дори и при фотосветкавиците.

Малък барплот отделя кухнята от ИКЕА
Малък барплот отделя кухнята от ИКЕА

След тоталния ремонт, свързан с премахване на стени, дограми, врати, десетилетна мозайка на пода и т.н., апартаментът грейва неузнаваем. С малко, но елегантно звучащо антре с метална пейка и голямо огледало, а най-вече - освободено от старата асансьорна шахта. Дневното пространство събира хол, кухня и маса за хранене в едно. А в другия край с прозорци към тихия двор са двете спални. Всичко е издържано в любимия на Лара винтидж стил. "Отраснала съм с него далеч преди да стане модерен", казва тя. И си спомня как майка й е майсторяла сама разни неща за вкъщи - маса с плот от стара шевна машина, друга от виенска закачалка и т.н.

Винтидж настроение с шкаф с метална обшивка
Винтидж настроение с шкаф с метална обшивка

Тази страст по ретро излъчването явно наследява актрисата и я следва и в новия си дом. Декоративни тухли на една от стените, паркет и едри метализирани плочи на пода създават подходящия фон, на който да изпъкнат мебели и аксесоари. А те са подбирани в същата неокласическа стилистика - намерени от онлайн магазини и от ИКЕА, естествено. Комод с метален обков и кожени дръжки застава до семпли табуретки контейнери, върху чиято екокожа котаракът си остри ноктите и Лара ги сменя често. Това е обкръжението на красива ниска маса от масивно дърво. От другата й страна са диванът и люлеещият се стол - типичен фатерщул, както са наричали подобен модел, определен за главата на някогашното немско семейство.

Стаята на двете сестри
Стаята на двете сестри

Старинни лампи и безброй аксесоари допълват ретро картината. Тя продължава и в спалните, но в стаята на двете сестри има и рокерски момент, по определението на малката Вая. По-голямата с 13 години Бернарда настояла за тапети с мотив на груби дъски. Затова пък горното легло е за 7-годишното момиче, което даже си е обозначило територията с надпис на стената. А след време Вая със сигурност ще поиска своя си тапет с любимите й принцеси с цветя! За да прави той компания на куклите, които са навсякъде из стаята.

Лара Златарева преобрази в свой дом стар софийски партер

"Това е моят начин на уют - подчертава домакинята. - Не съм привърженик на тежките масивни мебели, които остават за цял живот. Като типичен Водолей, аз съм по-непостоянна и предпочитам импровизирания начин на обзавеждане, при който утре мога лесно да променя всичко без проблем."

Основната спалня
Основната спалня

След тримесечното отшелничество във "Вип Брадър" актрисата все още си спомня за него като за сериозно изпитание. "В Къщата бяхме група с Жоро Торнев, Ути, Христо Живков, с които сме учили заедно и даже затруднихме тв риалитито с нормалното си нежълто поведение и разговори", казва Лара. И като най-драматичен момент си спомня кратката среща с малкото си дете, единствено позволената от тв формата. Вая й заявила по детски категорично: "Татко каза, че не му липсваш". Бащата искал само да успокои майката, че вкъщи се справят добре в нейно отсъствие. Вместо това обаче грешно предаденото послание предизвикало доста сълзи... Сега Лара се радва на новия дом, на срещите с приятели и на работата си като ПР на театър "Българска армия" в София.

Апартаментът има приветливо антре след ремонта
Апартаментът има приветливо антре след ремонта