Колко е важен всеки сантиметър

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6822712 www.24chasa.bg
Димиращо осветление в хола. Завесите са тип back out, за да изолират максимално и шума и светлината отвън. Под телевизора - биоетанолова камина

За да постигнат желаното пространство в апартамента, дизайнерът Иван Итов и собственичката на дома решили две от стените да се преместят и да заложат на предпочитания днес от градските хора open space.

интериор Иван Итов, студио А2

снимки Александър Новоселски

Младата бизнес дама има доста динамична работа и затова за нея изолирането от шума вечерно време е повече от релакс. Този важен детайл предопределил много от решенията в интериора. Двете спални например са отделени от кухнята, трапезарията и хола с помощта на малък коридор и солидни врати. За да се постигне максимално добра изолация на нежеланите звуци отвън, между тухлите и гипсокартона са поставени специални вата и мембрана. А за по-топлия и уютен тих интериор дизайнерът Иван Итов е заложил на топлите тонове на естественото дърво в коридорите, отворената зона и спалните.

Корпусните мебели, изработени по проект от доказалата се с високо качество на изпълнение фабрика „Класик“, допълват мекото излъчване на интериора със своя цвят орех. Те посрещат гостите буквално още от антрето, където радиаторите са скрити зад стилни решетки. С приятно леко осветление „добре дошли“ казват и няколко аплика Lips, специално търсени от собственичката в интернет, накрая открити и поръчани от Германия. За да се получи тук втората баня в дома обаче, се наложило преместването на изградената по проект стена, която до този момент позволявала да се изгради само отделна тоалетна. Според дизайнера борбата е била буквално за всеки сантиметър площ.

С изключително прецизно изчисление и разпределение домакинята постигнала мечтата си да има баня за гости. В нея не само е прибрана зад шкаф с ефектни ламели пералнята, която не трябва да притеснява никого с шума си, но е изградена и просторна душкабина. Нейната комфортна площ се получава с помощта на разгъващи се стъклени панели от двете страни на самия душ.
Мекото излъчване на интериора в отворената зона е подсилено от стените, решени в екрю, и димиращото осветление. Когато то е съвсем приглушено, дори белият таван „потъва“ и губи своята острота на бялото. Тук подът, както и в целия open space и спалните, е от масив. Майсторски поставен, той също поглъща шума.
Добро решение е изграждането на ниша по цялата дължина на едната от стените в отвореното пространство. Това е постигнато чрез изместване на вратата към дневната. В нишата е вграден дрешник, който играе ролята и на шкафове към кухнята, изработен по проект от фирма „Класик“. Вкопаните дръжки на вратите не спират погледа и така превръщат функционалната мебел в ламперия. Тя чудесно се слива с тапетните врати към антрето и спалните. Получава се хармонично звучене в топлия интериор.

Шкафовете в кухнята са съчетание на орех и акрилни плоскости в металик. Техните дръжки са или вкопани, или с пуш бутони, за да не нарушават общия спокоен ритъм на интериора. И тук орехът продължава идеята от входа, като минава от кухненския остров и стига до решетките, зад които е скрит климатикът в дневната. 


В просторния хол свободно стоящите мебели са от различни световни марки, старателно търсени от дизайнера и собственичката на интериора. Компромис с техния дизайн не е правен и затова те се вписват чудесно в отвореното пространство.
Диванът е истинска находка от една от последните колекции на италианския бранд Bonaldo. А настолната лампа с ефектните си кръгове се „включила“ съвсем случайно, но успешно, към часовника и холната масичка в същия дизайн.

За нашата домакиня интериорът не би бил завършен, ако той не е одухотворен от произведения на изкуството. Търсенето на картини и пластики, които да се чувстват „като у дома си“, продължило дълго, за да звучи убедително. Така от голямата стена в хола към пълен релакс приканва картина на Върнан Джоунс – ирландец, женен за македонка, но живеещи в Пловдив. До нея върху трапезарния шкаф като на пиедестал стоят две скулптури на риби. Техният избор съвсем не е случаен. Собственичката на апартамента е зодия Риби и колекционира символите на своя небесен знак. Дори с Иван Итов се шегували, че вместо биокамина, под телевизора е трябвало да предвидят място за аквариум. Но пък четири риби – две в хола, една в спалнята и една като наш домакин, са съвсем достатъчни за този уютен апартамент в София.

Холната масичка е истинска находка за дизайнера и собственичката на апартамента. Купена е от чужбина, а нейните кръгове чудесно допълват стила на стенния часовник и настолната лампа. На стената - картина на Върнан Джоунс
Холната масичка е истинска находка за дизайнера и собственичката на апартамента. Купена е от чужбина, а нейните кръгове чудесно допълват стила на стенния часовник и настолната лампа. На стената - картина на Върнан Джоунс

В кухнята - шкафове изработени от фабрика
В кухнята - шкафове изработени от фабрика "Класик". Плотът на трапезарната маса е изработен от стъкло, за да не "тежи" визуално на интериора. Осветление от LED House

Дрешникът вляво чудесно се слива с тапетната врата, която води към антрето. Детайлите по кухненския остров и решетката за скриване на климатика са правени по проект от
Дрешникът вляво чудесно се слива с тапетната врата, която води към антрето. Детайлите по кухненския остров и решетката за скриване на климатика са правени по проект от "Класик". На плота - мрамор Calacata

Спалнята на собственичката е от Rilus, осветление от LED House
Спалнята на собственичката е от Rilus, осветление от LED House

Основната баня, която е до спалнята на собственичката. Смесителите и керамиката за пода и стените са от Top Group
Основната баня, която е до спалнята на собственичката. Смесителите и керамиката за пода и стените са от Top Group

Спалнята и банята за гости
Спалнята и банята за гости

Колко е важен всеки сантиметър

Колко е важен всеки сантиметър

Преди
Преди

След
След