Победителят в конкурса "Къща на годината", категория "Частен интериор": Комфорт без компромиси в лофта

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6837799 www.24chasa.bg
Обединената дневна

Апартаментът е в нова кооперация на тиха улица в престижен столичен квартал. Заема целия последен етаж и асансьорът достига директно в неговото антре, където могат да влизат само обитателите и специалните им гости. Защото достъпът е чрез биометричен контрол Biodit.

снимки Александър Новоселски

Интериорът е много добър пример на новия, по-топъл и изразителен минимализъм; доказателство, че този труден стил е жив и може да създава осезаем уют, ако е успешно пресъздаден.

В показания апартамент това се случва благодарение най-вече на собственика. Той определено знае какво иска и в сътрудничество с екипа на „3К студио“ го постига след сериозна работа по производството на мебелите по индивидуален проект. Много внимателно и с разбиране е направен подборът на дивани, кресла, лампи, аксесоари предимно от водещи италиански марки. Произведенията на съвременни български автори, както и други артпредмети са донесени от различните пътувания на собственика по света.

Той харесва минимализма, модерния дизайн, високите технологии и държи у дома да види тяхното приложение. Така се появява визията, характерна за помещенията тип лофт, т.е. големи открити пространства, обикновено разположени точно под покрива, със собствен достъп от асансьора, огромни витрини. И с интериор в индустриален стил, който тук също е сериозно изявен. Без да се изпада обаче в крайности, познати от предишни години, когато минимализмът беше боготворен и прилаган доста драстично.

В това жилище нещата са по-различни – на тавана е оставен суровият бетон и по този начин е увеличена максимално светлата височина на помещението, която сега е над 3 метра. Оголени до абсолютната си строителна автентичност са и носещите колони в хола. Но на пода тази хладна визия е компенсирана с топлото излъчване на дъбовия паркет, който в зоната на коридорите преминава в красива мраморна облицовка.

Картината в обединената всекидневна се допълва от снежнобелите стени, доколкото ги има. Защото общото дневно пространство е щедро отворено навън. Не само с прозорци, но и с витрини, изцяло отварящи се с плъзгане към терасата, опасваща целия апартамент. В името на винаги желаната връзка „вън-вътре“ е оформен и частично остъкленият таван откъм терасата. И така погледът може да види от много места зеленината навън, покривите на къщите от стария софийски квартал.

Пейзажът, разбира се, се мени и в сезоните, и в различните часове на денонощието, затова престоят в къта с меката гарнитура или около трапезарната маса винаги е истинско удоволствие.

Минималистичната концепция на интериора е основана на ярки контрасти като студено-топло, затворено-отворено, тъмно-светло и т.н. В дневната зона около кухнята и трапезарията преобладават гладките повърхности, всичко е скрито зад врати, прибира се дори и островът с каменен плот. Когато обаче се задейства електрическото му управление, под него се появява работният плот – широк, удобен, снабден с няколко индукционни котлона. Отдолу остават фурната и витрината за вино в съседство.

А подвижната част на острова се придвижва напред, превръщайки се в примамливо място за сервиране на питие за добре дошли на гостите или за сутрешното кафе „на крак“. Този модул е от италианската марка Toncelli, известна с хайтек постиженията си в кухненското обзавеждане. Цялата готварска ниша е в силно изразен геометричен обем, звучащ като силен акцент във всекидневната. Откъм трапезарията е поставена лека подвижна стълба, по която се стига до лавицата със скулптурните пластики.

На преднамерената скритост на нещата, които се появяват само когато са нужни, се противопоставя другият полюс отсреща. Голяма библиотека, с изцяло отворен аранжимент, пълна с книги, красиви икони, снимки, сувенири и артпредмети фокусира вниманието. Пъстра и интригуваща, тя не оставя седящия отсреща да скучае. А мекото сядане тук наистина е чудесно преживяване, позволява комфортно отпускане и релакс.

Никакви компромиси не са допуснали собственикът и авторите на обзавеждането, нищо не е оставено без внимание, дори дребни наглед детайли са обект на специален дизайн. Решетката над камината например е изработена по индивидуален проект със стилизирана метална фигура на феникс.

Огнището е друг важен акцент в обединеното дневно пространство. С красива каменна облицовка, то е вписано в обща композиция със стоящия телевизор и окачена корпусна група от затворени шкафове в огледално черно. А срещу нея са разположени разкошният диван на Flexform и люлеещото се кресло на Desiree, чудесни образци на съвременния италиански дизайн от най-висока класа.

Банята към спалнята
Банята към спалнята

Безкомпромисното качество на изработените по детайл мебели и хитроумните решения продължават и в останалата част на апартамента. Основната спалня е със собствена баня и гардеробно отделение с перфектен ред. Двойното легло е до стена с плътна тапицерия, а срещу него виждаме интересно решение за телевизора. Екранът се появява само когато е нужен, в останалото време остава скрит в контейнер, чиято тапицерия играе ролята на пейка. Разположена е под прозореца, който разкрива чудесна гледка към съседния парк и през деня представлява най-красивата картина на менящата се през сезоните външна среда. Вечер остава като тъмен фон, без да има нужда от завеса.

Победителят в конкурса

Със своите 180 квадратни метра площ този лофт е елегантно, дишащо пространство с широко отворени „очи“ навън, към близкия парк и златните кубета на катедралата в далечината. И с вътрешно оформление, което кара обитатели и гости да се чувстват специални, заради заобикалящата ги атмосфера на комфорт, лукс и дизайнерска интрига.

Банята с луксозна каменна облицовка, от „Артгрес“
Банята с луксозна каменна облицовка, от „Артгрес“