Как да направим дома безопасен за детето

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6852682 www.24chasa.bg
Снимка Pixabay.com

Тревогата за сигурността на детето е част от израстването му, особено след като вече е направило първите крачки и няма търпение с любопитство да опознае света. Няма начин да се осигури напълно защитена среда, но може да се помисли върху някои важни детайли.

Разбира се, особено внимание трябва да се обърне на детската стая. Ако предпочитате тапети, изберете такива, които са направени от екологични и натурални материали. Подът трябва да може да се чисти лесно и бързо и да не задържа мръсотия. Затова се откажете от мокета и заложете на екологичен ламинат. Но все пак застелете килим от натурални материали в къта за игра, защото детето ще изкарва там повече време и трябва да му е удобно да пълзи и седи. Ако се налага често да влизате при хлапето през нощта, но не искате да палите голяма лампа, заложете на малка LED лампа, която да включите в контакта. Тя ще даде мека, ненатрапчива светлина, достатъчна за бързата и безопасна ориентация в стаята.

Много дечица обичат да търкат зъбите си в ръбовете на мебелите. Това е опасно, защото хлапето може да погълне малки частички. По-спокойно ще е, ако на острите ъгли бъдат поставени силиконови протектори. Постарайте се максимално да скриете кабелите, а на контактите сложете протектори.

Защитете детето от всички врати на мебели. Разумно е да проверите надеждността на пантите, както и да осигурите заключване на ниските шкафове. За предпочитане е или да премахнете изпъкналите дръжки или да ги подмените с такива, които са в цвета на шкафа. Така по-малко ще привличат погледа на детето и ще го изкушват да пробва да отваря.

Направете пода в банята по-безопасен, като го покриете със силиконов килим срещу подхлъзване. Сменете седалката на тоалетната чиния с такава, която се спуска бавно. Обезопасете прозорците! Това се отнася не само за достъпа на детето до тях и предотвратяване на опасността от покатерване, но и за недопускането в дома на комари и други подобни насекоми.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група "Акага" може да е неразделна в музиката, но ремонта всеки си го прави сам. Топпапараците на "България Днес" изловиха тромпетиста на бандата Иво Казасов да обикаля из магазините за домашни потреби и ремонтни дейности заедно с половинката си. Въпреки че бе на пазар за освежаване на дома си, тромпетистът се бе барнал в типичния си рокерски стил

Д-р Петър Берон крачи умислен, а вятърът развява мъдрата му брада, видя "България Днес". Изтъкнатият учен се бе отправил към Природонаучния музей, чийто директор дълги години бе, стиснал здраво неизменната си чанта, пълна с трудове. Берон толкова много се бе вглъбил, най-вероятно в живота на буболечките, които са обект на изследванията му,

С веро и мастика са заличавали следите си обирджиите, ошушкали около половин милион от варненски офиси! За ударите са изправени пред Темида сочените за изпечени люлински касоразбивачи Петър Стоянов-Президента, Бисер Иванов, Бранимир Стоянов-Брано и Александър Василев - Саше Кюстендилеца и ортакът им от морската столица Боян Тодоров-Буйката,