7 малко известни факта за кактусите

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6854718 www.24chasa.bg
Снимка pixabay.com

* Всички са цъфтящи, просто някои повече от други. Сред по-често цъфтящите видове са мамилария, пародия, гимнокалициум.

* Кактусите цъфтят всяка година, като през студените месеци трябва да изкарат своя зимен сън. Той започва, когато температурата се понижи. В същото време започват да се зараждат пъпките. Ако обаче кактусът се намира в топло помещение и продължавате да го поливате, процесът на вегетация не спира, а това отнема силата на растението за поддържане на пъпките. Затова през зимата сложете кактуса на по-хладно и спрете да го поливате. Не трябва обаче да е в тъмно помещение. С настъпването на пролетта го преместете на най-слънчевото място и го поливайте.

* Възможно е кактусът да загине. Причините може да са различни - преполиване, лош дренаж, използване на неподходящ субстрат. Затова внимавайте с поливането, направете добър дренаж и използвайте субстрат с ниско pH.

* Най-подходящи за отглеждане начинаещи любители са опунцията, японският лунен кактус и мамиларията.

* За да не се убодете при пресаждане, използвайте дебели ръкавици или найлон с балончета.

* Има и небодливи кактуси, но те растат в гори.

* Кактусите в дивата природа могат да живеят и 100 години, стайните обаче само около 10 г. След това по тях се появяват петна, цепнатини, а някои части изсъхват.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зрелищен масов бой си спретнаха ултраси на "Левски" и ЦСКА. Футболните хулигани уговарят мелето в двора на гимназията "Вела Пеева" във Велико Търново и се маризят до кръв, като крайни победители излизат "сините" привърженици. Информацията "България Днес" научи от запалянковци и е потвърдена и от директора на школото Ангел Янчев.

Актрисата Деси Бакърджиева се зарадва изключително много при срещата си със свой стар познайник, видя "България Днес". Екранната доктор Хинова от сериала "Откраднат живот" случайно се видя с приятел, с когото не е общувала от дълго време. Деси едва разпозна старата си дружка, но след това двамата си побъбриха надълго и нашироко пред Народния

Венцислав Мартинов е хуморист имитатор, режисьор, продуцент и автор на текстове за поп песни и телевизионни сценарии. Роден е на 9 януари 1959 г. в София. Завършил е ВИИ "Карл Маркс" (дн. УНСС) със специалност "Счетоводна отчетност" и Института за театър, музика и кинематография "Николай Черкасов" (Санкт Петербург, Русия),