7 малко известни факта за кактусите

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6854718 www.24chasa.bg
Снимка pixabay.com

* Всички са цъфтящи, просто някои повече от други. Сред по-често цъфтящите видове са мамилария, пародия, гимнокалициум.

* Кактусите цъфтят всяка година, като през студените месеци трябва да изкарат своя зимен сън. Той започва, когато температурата се понижи. В същото време започват да се зараждат пъпките. Ако обаче кактусът се намира в топло помещение и продължавате да го поливате, процесът на вегетация не спира, а това отнема силата на растението за поддържане на пъпките. Затова през зимата сложете кактуса на по-хладно и спрете да го поливате. Не трябва обаче да е в тъмно помещение. С настъпването на пролетта го преместете на най-слънчевото място и го поливайте.

* Възможно е кактусът да загине. Причините може да са различни - преполиване, лош дренаж, използване на неподходящ субстрат. Затова внимавайте с поливането, направете добър дренаж и използвайте субстрат с ниско pH.

* Най-подходящи за отглеждане начинаещи любители са опунцията, японският лунен кактус и мамиларията.

* За да не се убодете при пресаждане, използвайте дебели ръкавици или найлон с балончета.

* Има и небодливи кактуси, но те растат в гори.

* Кактусите в дивата природа могат да живеят и 100 години, стайните обаче само около 10 г. След това по тях се появяват петна, цепнатини, а някои части изсъхват.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" смени треньора и на "Герена" има нови методи за подготовка. Един от тях изглежда революционен поне за отборите в София. "Сините" вече тренират на пясък. Или поне тези от играчите, които се възстановяват от различни травми. На паркинга пред съблекалните на "Герена" в специално оградено място бе насипано сериозно количество пясък.

Тази година ще се проведе XXVI-тото издание на уникалния по рода си международен фестивал за авторска македонска песен и изпълнителско изкуство "Пирин Фолк" Сандански. За втора поредна година курортният ни град ще посрещне и участници в конкурса за деца – "Детски Пирин Фолк". На 24 август в Летния театър 20 деца на възраст между 8 и 15 години от

Николай Грозев е роден на 25 юли 1960 г. Средното си образование е завършил в ТМТ "Н.Е. Жуковски" в Сливен, а висшето - в Институт за учители специалисти, отново в областния град. От 1984 до 1990 г. работи като автоинструктор към СБА - Нова Загора. След това в продължение на 17 години е управител в частен бизнес.