Ето кои храни никога не трябва да слагаме в микровълновата

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6856148 www.24chasa.bg

Когато стане дума за домашно приготвени гозби, въпрос на чест е за виртуозните домакини да направят всичко собственоръчно.

Освен това за тях е важно всеки продукт да е здравословен и да е отгледан в добри за здравето условия.

Понякога обаче се случва да забравим да размразим дадена храна или да си мислим, че в микровълновата ще стане манджата за нула време.

Кои са храните, които за нищо на света не трябва да се слагаме в микровълновата.

Кърма и адаптирано мляко

Не оставяйте дори в близост до микровълновата бутилката с кърма или адаптирано мляко. А за поставянето им вътре в този уред и дума не може да става. Вълните може да нагреят отделни места на бутилката така, че да изгорят бебето.

Плодове

Едва ли на някого първата му мисъл след събуждане е да си претопли ябълката в микровълновата, но хора всякакви. Не слагайте вътре плодове, защото високата температура възпрепятства отделянето на влага, което в крайна сметка ще взриви плода и ще ви се наложи да чистите после чевръсто тази техника.

Броколи

Вместо да готвите този зеленчук, по-добре заложете на суров или задушен вид. Температурата на микровълновата лишава броколито от неговите основни нутриенти.

Растителни мазнини

Не топлете зехтин или олио в микровълновата. Не защото е опасно, а защото не е продуктивно. В различните растителни мазнини не се съдържа достатъчно вода и след съвсем кратко време те започват да се пържат. По-добре ги загрейте във фурната, ако е необходимо.

Суров ориз

Слагането на суров ориз в микровълновата може да е опасно за здравето. Въпреки високата температура на микровълновата тя не е достатъчна, за са убие спорите в суровия вид на тази зърнена култура. Това може да доведе до хранително отравяне.

Картофи

Не претопляйте картофите, особено ако преди това са били в хладилника. Това може да бъде причина за ботулизъм ( състояние на организма, развило се в следствие на хранително отравяне. Наблюдава се след консумация на сурови, недобре приготвени продукти и при домашно консервиране).

и още

Вода

Може да ви изглежда безобидно да затоплите тази течност в микровълновата, но това съвсем не е вярно. Когато водата се загрява в керамична чаша, тя стига до момент на кипене, но без да завира. Това може да се случи в момент, в който я извадите от уреда, което със сигурност ще изгори устните и езика ви.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тази сутрин рано сутринта наблюдавахме явлението пълно лунно затъмнение. Явлението  се дължи на навлизането на Луната в земната сянка и специфичното пречупване на светлината което придава на Луната червен отенък и заради това носи името "Кървава Луна". Следващото пълно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 г.

Една от най-известните футболни половинки в България - Весела Тотева, влезе в кухнята. Не, тя не се е записала за участие в някое от многобройните готварски риалити предавания. Заедно със съпруга й - бившият капитан и треньор на "Левски" Елин Топузаков, откриха заведение в София. То е италиански тип и се намира в близост до дома на звездната

Край със скъпоплатените недоказани чужденци в "Левски"! Това е една от основните задачи, които си поставят новите шефове в клуба начело с изпълнителния директор Павел Колев. "Сините" повече няма да разчитат на футболисти, предложени им от мениджъри без те да са гледани наживо. За да се спре порочната практика в най-скоро време на "Герена" ше се