Петима жители на остров го купиха от шестия за €4,8 млн.

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6863613 www.24chasa.bg
Чайната и пристанът на Улва Снимка wikipedia.com

Петима жители на остров го купиха от шестия, който досега бе негов собственик, като събраха сумата от 4,25 милиона паунда (4,8 млн. евро), включително и чрез специална кампания.

Става дума за шотландския остров Улва, чиято площ е около 20 кв. м. На него в момента има 11 постройки, от които 6 са постоянно обитаеми, други са къщички за гости. Има и няколко сгради за обществено ползване, включително църква, чайна. Част от тях са били построени през 50-те години на миналия век.

Жителите на Улва са шестима, като негов собственик доскоро бил един от тях - Джейми Ховард. Той получил земята като наследство от майка си, а тя от своята - лейди Едит Конглтън, която купила острова след края на Втората световна война за 10 000 паунда (11 370 евро). Миналата година обаче Ховард обяви Улва за продажба. Останалите му жители се възползваха от британски закон, според който те първи имат право на покупка на земята, на която живеят. Помогнали си чрез кампания за набиране на средства.

Ще влязат във владение официално на 21 юни 2018 година, като целта им е да съживят социалния и икономически живот чрез нови заселници. Назад във времето населението непрекъснато е намалявало. През 1841 година островът е имал 570 жители, чиито основен поминък бил събирането, обработването и износа на морските водорасли ламинария. В края на XIX век населението вече било само 50 души.

На острова няма пътища и коли, хотели и ресторанти. Но има фериботна връзка със съседния остров Мал, който всъщност се намира на няколко стотин метра разстояние. Понякога идват туристи, които отсядат в къщичките за гости.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група "Акага" може да е неразделна в музиката, но ремонта всеки си го прави сам. Топпапараците на "България Днес" изловиха тромпетиста на бандата Иво Казасов да обикаля из магазините за домашни потреби и ремонтни дейности заедно с половинката си. Въпреки че бе на пазар за освежаване на дома си, тромпетистът се бе барнал в типичния си рокерски стил

Д-р Петър Берон крачи умислен, а вятърът развява мъдрата му брада, видя "България Днес". Изтъкнатият учен се бе отправил към Природонаучния музей, чийто директор дълги години бе, стиснал здраво неизменната си чанта, пълна с трудове. Берон толкова много се бе вглъбил, най-вероятно в живота на буболечките, които са обект на изследванията му,

С веро и мастика са заличавали следите си обирджиите, ошушкали около половин милион от варненски офиси! За ударите са изправени пред Темида сочените за изпечени люлински касоразбивачи Петър Стоянов-Президента, Бисер Иванов, Бранимир Стоянов-Брано и Александър Василев - Саше Кюстендилеца и ортакът им от морската столица Боян Тодоров-Буйката,