Петима жители на остров го купиха от шестия за €4,8 млн.

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6863613 www.24chasa.bg
Чайната и пристанът на Улва Снимка wikipedia.com

Петима жители на остров го купиха от шестия, който досега бе негов собственик, като събраха сумата от 4,25 милиона паунда (4,8 млн. евро), включително и чрез специална кампания.

Става дума за шотландския остров Улва, чиято площ е около 20 кв. м. На него в момента има 11 постройки, от които 6 са постоянно обитаеми, други са къщички за гости. Има и няколко сгради за обществено ползване, включително църква, чайна. Част от тях са били построени през 50-те години на миналия век.

Жителите на Улва са шестима, като негов собственик доскоро бил един от тях - Джейми Ховард. Той получил земята като наследство от майка си, а тя от своята - лейди Едит Конглтън, която купила острова след края на Втората световна война за 10 000 паунда (11 370 евро). Миналата година обаче Ховард обяви Улва за продажба. Останалите му жители се възползваха от британски закон, според който те първи имат право на покупка на земята, на която живеят. Помогнали си чрез кампания за набиране на средства.

Ще влязат във владение официално на 21 юни 2018 година, като целта им е да съживят социалния и икономически живот чрез нови заселници. Назад във времето населението непрекъснато е намалявало. През 1841 година островът е имал 570 жители, чиито основен поминък бил събирането, обработването и износа на морските водорасли ламинария. В края на XIX век населението вече било само 50 души.

На острова няма пътища и коли, хотели и ресторанти. Но има фериботна връзка със съседния остров Мал, който всъщност се намира на няколко стотин метра разстояние. Понякога идват туристи, които отсядат в къщичките за гости.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хранят се със сурово месо Крокодили си отглеждат баща и син в София. Светослав и Тони Георгиеви се грижат от сутрин до вечер за три каймана и още над 200 вида екзотични животни. Крокодилите са при тях отскоро, но бързо се превръщат в техни любимци. Семейството е единственото у нас, което се осмелява да приюти и развъжда хищници.

ДесиСлава за пореден път остави бебето си в рамките на месец. Изпълнителката повери грижите за новороденото на майка си и отпраши в чужбина. Чалга изпълнителката пристигна в Рим, където е на шопинг с половинката си Благой Найденов. Докато разглеждат красотите на Вечния град, майката на певицата не се отделя от наследника на ДесиСлава - Борис.

Изпълнителят Крум стана хаджия. Певецът наскоро посети Божи гроб в Йерусалим. Крум изкара няколкодневна почивка в Израел и не пропусна възможността да посети свещеното за християните място. Певецът разкри, че се е помолил на Божи гроб за здраве, както и за успешна кариера. Той също така е благодарил за живота и възможностите, които получава.