Петима жители на остров го купиха от шестия за €4,8 млн.

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6863613 www.24chasa.bg
Чайната и пристанът на Улва Снимка wikipedia.com

Петима жители на остров го купиха от шестия, който досега бе негов собственик, като събраха сумата от 4,25 милиона паунда (4,8 млн. евро), включително и чрез специална кампания.

Става дума за шотландския остров Улва, чиято площ е около 20 кв. м. На него в момента има 11 постройки, от които 6 са постоянно обитаеми, други са къщички за гости. Има и няколко сгради за обществено ползване, включително църква, чайна. Част от тях са били построени през 50-те години на миналия век.

Жителите на Улва са шестима, като негов собственик доскоро бил един от тях - Джейми Ховард. Той получил земята като наследство от майка си, а тя от своята - лейди Едит Конглтън, която купила острова след края на Втората световна война за 10 000 паунда (11 370 евро). Миналата година обаче Ховард обяви Улва за продажба. Останалите му жители се възползваха от британски закон, според който те първи имат право на покупка на земята, на която живеят. Помогнали си чрез кампания за набиране на средства.

Ще влязат във владение официално на 21 юни 2018 година, като целта им е да съживят социалния и икономически живот чрез нови заселници. Назад във времето населението непрекъснато е намалявало. През 1841 година островът е имал 570 жители, чиито основен поминък бил събирането, обработването и износа на морските водорасли ламинария. В края на XIX век населението вече било само 50 души.

На острова няма пътища и коли, хотели и ресторанти. Но има фериботна връзка със съседния остров Мал, който всъщност се намира на няколко стотин метра разстояние. Понякога идват туристи, които отсядат в къщичките за гости.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Няколкостотин овцевъди и козевъди подкрепени от много граждани днес се събраха на протест пред МС с искания за по-високи държавни компенсации заради загубите които търпят стопаните в страната след умъртвяването на животни в Странджанско и ограниченията в продажбата на мляко. В знак на протест протестиращите запалиха вълна и изляха част от

Тихомълком у нас е върнат Матей Боев, дясна ръка на Евелин Банев-Брендо в наркобандата, прочула се с прозвището "Кокаинови крале". Боев е докаран в България от италиански затвор, където излежава присъда за дрога. Повод за трансфера му е молба да доизлежи наказанието си в български затвор. Вчера тя бе разгледана от Апелативния съд в София.

Кой е той? Стефан Димитров е дългогодишен ловец и председател на старозагорското Сдружение на ловците и риболовците. Той е награждаван много пъти за дейността си от Националния съюз. - Г-н Димитров, близо 120 000 ловци в страната скочиха срещу промените в Закона за лова, целящи предотвратяване разпространението на болестта африканска чума по