Нещо вкусно: Как да направим перфектната пролетна салата

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6864120 www.24chasa.bg

Пролетта е времето, в което на масата ни става пъстро и зелено. Салатите не само са глътка свежест след тежките зимни гозби, но са и необходими, ако искаме да изчистим организма си и да влезем в по-добра форма за лятото.

Оказва се обаче, че приготвянето на хубава салата изобщо не опира само до „забъркване“ на няколко зеленчука, посоляване и малко олио отгоре.

На редакционната ни поща получихме няколко въпроса, свързани със салати, и се надяваме, че с тази публикация ще успеем да обединим всички най-важни съвети по въпроса. Разбира се, разновидностите салати са безброй. Ние ще ви запознаем само с основните правила.

1. Зелената салата трябва да е добре измита и идеално подсушена

Вероятно сте го чували многократно, но не може да не започнем с този съвет именно. Ако не подсушите поотделно всяко едно от листенцата на зелената салата, от влагата те ще омекнат, ще се разлигавят и на дъното на купата ще получите нещо, което по-скоро ще прилича на несполучлива супа. За целта препоръчваме да си купите сушилник за салати. Заема доста място, но пък спестява време. След като сте измили добре листенцата, слагате всичко в него и въртите известно време, докато на дъното на сушилника не изтече цялата течност. Другият вариант е, след като сте измили листата, да ги положите между две сухи кърпи и да изчакате те да попият течността.

2. Зелената салата се накъсва, не се реже

Това също е широкоизвестно правило. Накъсването не само прави салатата по-вкусна, но и по-здравословна. Не е необходимо късовете да са много на дребно, защото след овкусяване салатата ще се свие.

3. Съотношението между продуктите в салатата трябва да бъде балансирано

Не бива да се счита, че можем в една салата да изсипем каквото ни хрумне и по колкото ни хрумне. Може, разбира се, да експериментирате, и така да откриете своя оптимален вкус.

Много хора комбинират зелената салата с домати, но тази комбинация като цяло не е особено желателна, тъй като двата вида зеленчуци изискват различно овкусяване. Всичко, разбира се, остава въпрос на вкус.

4. Най-важен е дресингът

С добър и подходящ дресинг може да направите съвършена салата и само от една съставка. Например италианците много обичат да хапват рукола, осолена и полята единствено с лимонов сок и зехтин.

Като цяло дресингът се нуждае от следните вкусове:

- солено

- сладко: захар, мед, кленов сироп, петмез, сок от портокал или ябълка и т.н.

- мазно: зехтин, олио, шарлан и т.н.

- кисело: сок от лимон или лайм, оцет

За зелената салата препоръчваме класическият винегрет: сол, горчица, зехтин, лимонов сок, балсамов оцет, мед или захар. Доматите харесват зехтин, чесън и босилек. Варените картофи са приказни с дресинг от горчица, лук и балсамов оцет.

5. Експериментирайте с допълнителните съставки

Българите обикновено добавят към зелената салата репички, краставици, яйца, а вариантите са много повече. Опитайте с 1 нарязана на лентички сурова червена чушка – ще се учудите каква свежест придава на салатата. Също така авокадото е страхотно допълнение към пролетната салата. Пробвайте и с крутони от хляб, които след овкусяване ще омекнат, или със запечени лентички бекон. Пармезан, синьо сирене, козе сирене - също чудесни допълнения в зелената купа. Сушени чушки и сушени домати – може да си мислите, че не е сезонът им, но като допълнение към свежа салата или предястие са чудесни. Ето ви накратко идеите ни за допълнения към основните салати, които хапваме през пролетта:

- възможни допълнения за зелена салата: рукола, авокадо, пармезан, козе или синьо сирене, запечен бекон, прясна или сушена чушка, запечени на тиган семки, сусам, тахан, пресни гъби на тънко, сварен нахут или боб, царевица, риба тон, шпроти, накъсано пилешко или патешко месо, крутони, кълнове, аншоа, ленено семе, ягоди, малини и др.

- възможни допълнения за салата с домати: печени чушки или печени патладжани, сварен салатен булгур, моцарела, фета и всякакъв род бяло сирене, пресни босилек, магданоз и чубрица, царевица, каперси, парчета препечен хляб, маслини, чесън, кълнове и др.

В списание "Рецепти за здраве" може да следите цялата поредица с кулинарни съвети за перфектни резултати върху трапезата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Филм за изверга Костадин Костов, претрепал по особено жесток начин съпругата си Гергана, засне британската телевизия "Скай". Документалното видео е част от поредицата "Как залових убиец" на телевизията. Серията за българския касапин е излъчена преди няколко дни. В нея телевизионният екип проследява минута по минута работата на десетките ченгета от

Голямата звезда на "Левски" Габриел Обертан плаши здраво тима на "Лудогорец". Двата претендента за титлата излизат в директен сблъсък днес. Мачът е от 20,00 часа на стадион "Лудогорец Арена". В Разград се очертава да бъде като на война. Цената е висока - първото място в Първа професионална лига. "Сините" от София са водачи в класирането с две

16-годишната Нора Недкова връхлетяла като ураган шоумена Киро Скалата. Скандалната Мис Плеймейт искала да се докосне до хайлайфа още на млади години и търсела всяка възможност за изява под прожекторите. Красавицата използвала всички женски хитрости, за да се хареса на бившия участник във "ВИП брадър".