Усукан небостъргач от Заха Хадид

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6886781 www.24chasa.bg
Снимки dezeen.com

Lo Storto или Generali tower е най-новият небостъргач в Милано, който се издига на 185 м, и в които са разположени 44 етажа. Проектът за него е на покойната Заха Хадид. Наричат го Усукания заради визуалното завъртане на фасадата с нарастването на височината. Намира се в центъра на града и е на място, на което се събират три ключови оси на Милано. Именно това е вдъхновило Хадид за дизайна на Lo Storto.

Строежът на кулата приключи миналата година, в момента се оформят интериорите. В сградата ще работят 3900 души от Generali Group. Небостъргачът има високоефективна фасада, която осигурява естествена вентилация и много естествена светлина. Носител е на "платинен" LEED (Leadership in Energy and Environmental Designе), американският сетрификат за зелено строителство. Той е създаден е от Съвета за екостроителство на САЩ и е желан от много сгради извън американските граници.

Lo Storto е една от трите високи сгради, които ще станат част от комплекса CityLife. В него ще има общо 1000 нови жилища и офиси за 11 000 души. По план комплексът трябва да е напълно готов през 2020 г. Заха Хадид спечели конкурса за строежа на Generali tower още през 2004 година в конкуренция с други прочути архитекти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.