Нещо вкусно: Чътни - перфектното кулинарно бижу (+рецепта)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6942734 www.24chasa.bg

Ще го срещнете също като чатни – наименованието идва от хинди и означава „намачквам“. Основното му предназначение е да допълни вкуса на храната, с която се сервира. Първия път, когато го опитате, ще се чудите дали е конфитюр или лютеница. Истината е, че е нещо по средата. Да речем, че е индийска лютеница. Приготвя се от накълцани наситно зеленчуци и плодове, овкусени с микс от подправки. Има стотици рецепти за чътни, базирани на различни методи. Обикновено се добавят естествени консерванти като оцет, цитрусови плодове, лимонов сок или тропическия плод тамаринд. В оригинал чътнито се приготвя ръчно в хаванче, като му се добавят смлени подправки. Разбира се, в съвременната хранителна промишленост тези процеси са изцяло механизирани. Зеленчуковите чътнита се приготвят в блендер, а плодовите изискват топлинна обработка. Чътни се консумира в комбинация със сирена и като гарнитура към месо, риба, картофи и ориз.

Най-често използваните подправки в чътнито са сминдух, кориандър, кимион, люти чушки, мента, джинджифил, кокос, чесън и други. Основните съставки на най-популярните варианти чътни са манго, домати, кокос, лайм, тамаринд, ябълки, праскови, кайсии, смокини. Условно чътнитата са сладки и лютиви, но най-често двата вкуса са смесени.

Чили чътни

Необходими продукти:

8-10 червени чили чушлета

8 червени чушки

зехтин

2 глави червен лук на ситно

1 клонче пресен розмарин на ситно

2 дафинови листа

1 пръчка канела

сол

черен пипер

100 г кафява захар

150 мл балсамов оцет

Начин на приготвяне:

1. Изпечете всички чушки и ги обелете. Изчистете ги от дръжките и семките и ги сложете в блендер. Може да опитате да ги смелите и в хаванче, за да се доближите до оригинала на рецептата за чътни.

2. Загрейте зехтина в тиган и добавете лука, розмарина, дафиновите листа и канелата. Овкусете с малко сол и черен пипер. Гответе на бавен огън около 20 минути, или докато лукът омекне.

3. Добавете чушките, захарта и балсамовия оцет и продължете да готвите. Когато течността се изпари и ви остане гъста консистенция, подправете с необходимото количество сол и черен пипер. Отстранете пръчката канела и дафиновите листа.

Може да стерилизирате чътнито в буркани – така то ще издържи няколко месеца. Може да го приберете в хладилника и да го ползвате сравнително бързо. Много е подходящо като добавка към сирена и студени меса.

В новия брой на списание "Рецепти за здраве" ще откриете още 70 такива и още по-интересни рецепти, съвети за хранене и добро здраве от най-големите специалисти в България, трикове за заети хора и за ограничен бюджет, както и тайните на най-популярните ни кулинарни блогъри.  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Заради Турция делото срещу Димитър Желязков - Митьо Очите и компания скоро няма да влезе в съда! Родните разследващи са с вързани ръце поради особена процедура, в която заради екстрадицията на несебърския бос са зависими от южната ни съседка и не могат да го дадат на Темида с нови 5 обвинения, разкриха от прокуратурата пред "България Днес".

Шеметна вакханалия спретна Криско по време на турнето си в САЩ в помещение, приличащо на изоставен склад за зеленчуци. Изявата му в Лас Вегас се превърна в диво парти с полуголи почерпени мъже, бесни чалга хитове и буря от летящи салфетки, разказаха пред "България Днес" свидетели на щурата забава. Присъстващи на представлението го оприличават

Николета Лозанова варди тузарския си джип от паяци, докато шофьорът й търчи по задачи в центъра на София, видя "България Днес". Решила да спести някой лев от такса за синя зона, Николета не мръдна от автомобила. Докато бдително оглеждаше за служители на общината, тя бясно въртеше телефонни разговори, които, видно от усмивката й,