Нещо вкусно: Чътни - перфектното кулинарно бижу (+рецепта)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6942734 www.24chasa.bg

Ще го срещнете също като чатни – наименованието идва от хинди и означава „намачквам“. Основното му предназначение е да допълни вкуса на храната, с която се сервира. Първия път, когато го опитате, ще се чудите дали е конфитюр или лютеница. Истината е, че е нещо по средата. Да речем, че е индийска лютеница. Приготвя се от накълцани наситно зеленчуци и плодове, овкусени с микс от подправки. Има стотици рецепти за чътни, базирани на различни методи. Обикновено се добавят естествени консерванти като оцет, цитрусови плодове, лимонов сок или тропическия плод тамаринд. В оригинал чътнито се приготвя ръчно в хаванче, като му се добавят смлени подправки. Разбира се, в съвременната хранителна промишленост тези процеси са изцяло механизирани. Зеленчуковите чътнита се приготвят в блендер, а плодовите изискват топлинна обработка. Чътни се консумира в комбинация със сирена и като гарнитура към месо, риба, картофи и ориз.

Най-често използваните подправки в чътнито са сминдух, кориандър, кимион, люти чушки, мента, джинджифил, кокос, чесън и други. Основните съставки на най-популярните варианти чътни са манго, домати, кокос, лайм, тамаринд, ябълки, праскови, кайсии, смокини. Условно чътнитата са сладки и лютиви, но най-често двата вкуса са смесени.

Чили чътни

Необходими продукти:

8-10 червени чили чушлета

8 червени чушки

зехтин

2 глави червен лук на ситно

1 клонче пресен розмарин на ситно

2 дафинови листа

1 пръчка канела

сол

черен пипер

100 г кафява захар

150 мл балсамов оцет

Начин на приготвяне:

1. Изпечете всички чушки и ги обелете. Изчистете ги от дръжките и семките и ги сложете в блендер. Може да опитате да ги смелите и в хаванче, за да се доближите до оригинала на рецептата за чътни.

2. Загрейте зехтина в тиган и добавете лука, розмарина, дафиновите листа и канелата. Овкусете с малко сол и черен пипер. Гответе на бавен огън около 20 минути, или докато лукът омекне.

3. Добавете чушките, захарта и балсамовия оцет и продължете да готвите. Когато течността се изпари и ви остане гъста консистенция, подправете с необходимото количество сол и черен пипер. Отстранете пръчката канела и дафиновите листа.

Може да стерилизирате чътнито в буркани – така то ще издържи няколко месеца. Може да го приберете в хладилника и да го ползвате сравнително бързо. Много е подходящо като добавка към сирена и студени меса.

В новия брой на списание "Рецепти за здраве" ще откриете още 70 такива и още по-интересни рецепти, съвети за хранене и добро здраве от най-големите специалисти в България, трикове за заети хора и за ограничен бюджет, както и тайните на най-популярните ни кулинарни блогъри.  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

ЦСКА 1948 ще доиграе сезона във Втора лига и най-вероятно ще приключи съществуването си. Това разкри "Спортал". На проведеното събрание на клубните акционери е станало ясно, че перспективите пред "червените" не са добри. Футболистите ще завършат сезона. След това ще има нова сбирка, за да се реши окончателната съдба на клуба.

Димитър Бербатов не би се кандидатирал да управлява българския футбол, ако не е напълно готов за това. "Имам много амбиции, свързани с различни неща - каза той пред NOVA. - Да ръководиш целия футбол наистина трябва да си много готов. Да знаеш къде отиваш, как ще действаш, хората, с които ще работиш, защото не може да си сам. Да имаш съмишленици.

Жена е новият изпълнителен директор на Висшата лига. Сузана Динидж ще застане на поста от началото 2019-а. Тя ще замени Ричард Скъдамор, който бе начело на Премиършип 19 години. Динидж се превръща в първата жена, която заема толкова важен ръководен пост във футбола. Това на практика я превръща в най-могъщата жена във футбола и в британския спорт.