Игри със светлината

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6943817 www.24chasa.bg
Brume Снимки designboom.com

Френският дизайнер Жан-Баптист Дюран показа серия от три лампи, за чието функциониране е използвал различни материали и химически реакции.
Лампата Brume изглежда като жива, защото потокът светлина е фиксиран върху парата, излизаща от дъното. Тя се създава чрез химическа реакция с вода. Тялото на лампата е от двойно боросиликатно дърво, което има много нисък коефициент на топлинно разширение.

Втората лампа е Paysage transparent, от плексиглас е и комбинира две пана - правоъгълник и кръг в 2D. Повърхността им е с малки перфорации. Когато лампата е включена, те изглеждат напълно прозрачни. Потокът светлина идва от светодиоди, намиращи се в краищата на панелите.
Третата лампа от серията се нарича Soleis и включва две малки светещи "слънца", закачени на ринг. Той се върти с 24-часов ритъм по посока на часовниковата стрелка. Силата на светлината се увеличава и съответно намалява според часа от денонощието, който изобразява позицията. Най-силна и ярка е на обяд в 12 часа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

ЦСКА 1948 ще доиграе сезона във Втора лига и най-вероятно ще приключи съществуването си. Това разкри "Спортал". На проведеното събрание на клубните акционери е станало ясно, че перспективите пред "червените" не са добри. Футболистите ще завършат сезона. След това ще има нова сбирка, за да се реши окончателната съдба на клуба.

Димитър Бербатов не би се кандидатирал да управлява българския футбол, ако не е напълно готов за това. "Имам много амбиции, свързани с различни неща - каза той пред NOVA. - Да ръководиш целия футбол наистина трябва да си много готов. Да знаеш къде отиваш, как ще действаш, хората, с които ще работиш, защото не може да си сам. Да имаш съмишленици.

Жена е новият изпълнителен директор на Висшата лига. Сузана Динидж ще застане на поста от началото 2019-а. Тя ще замени Ричард Скъдамор, който бе начело на Премиършип 19 години. Динидж се превръща в първата жена, която заема толкова важен ръководен пост във футбола. Това на практика я превръща в най-могъщата жена във футбола и в британския спорт.