Какъв цвят да изберем за спалнята?

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6966727 www.24chasa.bg
Дори и малкият жълт акцент прави спалнята слънчева Снимки pixabay.com

Има много фактори, които влияят на здравословното ни състояние, като сред тях са стресът, безсънието, недостатъчният престой на чит въздух и естествена светлина, дори интериорът, за което може дори да не подозираме. По силите ни е да контролираме голяма част от тези фактори, особено в дома. Цветовата гама в спалнята е един от начините да повлияем на състоянието и настроението си, като подберем точно това, което ще ни кара да се чувстваме комфортно. Ето как действат някои от цветовете.

Черното най-често се асоциира с депресия и мрачно настроение, но всъщност може да създава и усещане за стил и спокойствие. Най-важното е да не се прекалява с него.

Бялото визуално разширява пространството и добавя светлина. Но пренасищането може да ни накара да се почувстваме като в болница. Затова ако държите на него в спалнята, непременно го комбинирайте с друг цвят или цветове, според вкуса. Може да са пастелни или по-ярки, в текстила или в част мебелите. Например розовото не трябва да се смята за типично момичешки цвят, а като такъв, който ще добави нотка нежност.

Насищането с бяло прави обстановката стерилна
Насищането с бяло прави обстановката стерилна

Жълтото се отъждествява със слънцето и ако имате нужда от нещо по-ярко в спалнята, възползвайте се от него. Създава настроение и добавя енергия в субективните усещания. Внимателно с оранжевото обаче! За този цвят се смята, че възбужда апетита и подтиква към действие. Затова ако просто искате да създадете своето кътче спокойствие, не го използвайте за спалнята. Но от друга страна не забравяйте, че с него сутрин вероятно ще се чувствате по-бодри. И тогава може би решението е в оранжев детайл.

Внимавайте с тъмните цветове, за да не се получи прекалено мрачно помещение
Внимавайте с тъмните цветове, за да не се получи прекалено мрачно помещение

Зеленият цвят е символ на хармонията, защото е най-близкият до природата. Действа успокояващо, особено по-светлите оттенъци. Подобно е влиянието и на светло синьото. Обичайно се асоциира с морето, почивката, лятото, светлината, най-вече, когато е в комбинация с бяло.

Синьо и тюркоазено - усещането за море и шир
Синьо и тюркоазено - усещането за море и шир

С червеното също трябва да се внимава, въпреки, че се възприема като цвета на любовта. Насищането с него в спалнята може да доведе дори до раздразнителност и невъзможност човек да се отпусне.

Зеленото е символ на спокойствие
Зеленото е символ на спокойствие

Виолетовото винаги е модерно, а вариацията Ултравиолет бе обявена от института Pantone за цвят на 2018 година. Предизвиква положителни емоции и действа успокояващо, но е по-претенциозен от гледна точка на комбинациите.

Сивото е достатъчно неутрален цвят, за да не дразни сетивата. Създава чувство за безкрайност и умиротвореност. Освен това е много подходящ за комбиниране с други цветове.

Тюркоазеното е мощен инструмент в цветотерапията. Бори успешно лошото настроение и създава позитивно, а също като синьото може да се асоциира с лято и безкрайната морска шир.