Градина: Как хризантемите да бъдат по-пищни

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6968415 www.24chasa.bg
Снимка pixabay.com

Хризантемите са едни от най-непретенциозните цветя. Отглеждат се лесно, а цъфтят изобилно от края на август до (а и след) първите слани през есента. Сортовете и хибридите при тези цветя са неизброими. Да не говорим за цветовата гама и формите на цветовете. Сигурно няма двор без поне една хризантема. Ако не друго, то всяка есен се продават хиляди бройки от есенните цветя. Малки и големи цветни топки украсяват паркове и лични градини, балкони и заведения. Как професионалистите постигат ефекта на цветната топка? А възможно ли е хризантемата в двора да стане подобен прекрасен облак от неизброими цветове без да сме професионалисти?

Какви са триковете

Лесни са, резултатът е гарантиран

Сигурно си мислите, че тази статия не е на мястото си на прага на лятото, но грешите. Хризантемите в производствените бази преминават през няколко операции преди да се превърнат в цветни помпони с размери над 30-50 и повече сантиметра в диаметър. Същото важи и за едроцветните хризантеми. Всичко започва още през май(че и преди това). Контролираните условия в оранжериите позволяват размножаване чрез връхни зелени резници по всяко време на годината. Дори то да е нетипично за дадения вид растение. В любителските градини размножаването на хризантеми се прави през пролетта. То става чрез разденяне на коренището или вкореняване на приосновни стъбла.

Триковете на професионалистите, с които можете да си послужите и вие в личната градина са лесни и не изискват кой знае каква подготовка. А резултатът е гарантиран. Изисква се само малко време и внимание.

На първо място винаги са факторите на средата и грижите

За да се развива добре едно растение, то трябва да е засадено на правилното място според изискванията му. Хризантемите обичат слънчевата светлина да е пряка, а почвата да е богатата и структурирана. Ако сте изпълнили тези две условия ще се радвате на цветята дълги години в градината си.

Обгрижването играе една от основните роли в получаването на много цветове. Редовното поливане е основна задача на цветарите. Особенно, ако се грижат за различни по вид и възраст растения. За оптималното развитие на хризантемите е важно почвата да се поддържа почти постоянно влажна. Още един важен момент е подхранването. То трябва да започне в началото на вегетацията с азотен тор. Две-три подхранвания са достатъчни. Колкото повече расте и се разлиства хризантемата, толкова повече храна е необходима. Но не като количество, а като качество. Време е да се премине към комбиниран тор със съдържание NPK и микроелементи. Азотът да бъде в минимални количества. Подхранване да се прави веднъж или най-много два пъти в месеца. При изсветляване или пожълтяване на листата азотът трябва да се увеличи отново и да се внимава в водния режим. Много вода също води до пожълтяване,а и до отмиване на азота. 

“Тайната на топката” е в пензирането

Прави се поне три пъти

Пензиране означава прищипване на върховете в млада възраст. Това е само една от многото зелени резитби, които се прилагат при културните растения (зеленчуци, овошки, лози). В цветарството тя е голямата тайна на гъстите и добре разклонени цветя наред с много други. Но в случая с хризантемите, тя е основна. В производствените бази пензиране на хризантемите се прави поне три пъти.

За млади скоро вкоренени хризантеми пензирането се прави както следва:

Първо пензиране след засаждане. Отнема се върха на младото растение, като се оставят 5-6 възела. В зависимост от размера на отстранения резник, той може да се вкорени при контролирани условия на средата и третиране с растежни хормони.

Второ пензиране. Прищипва се върхът на всяко ново разклонение. Тези резници също могат да се вкоренят, но растенията нямат време да пораснат достатъчно.

Трето пензиране се прилага най-късно до средата на юли. Така се дава достатъчно време на растенията да се разклонят добре, да оформят пъпки и да разцъфтят.

Важно е да отбележим, че сроковете за пензиране зависят от сорта. Ако той е много ранен, трето пензиране не се извършва. Ако се направи, отлага се цъфтежът.

За хризантемите в градината важат същите правила. Пензирането на върховете сгъстява храстчето неминуемо.

В този случай може да се приложат едно или две прищипвания.

Описаната процедура важи само за кълбовидните хризантеми. При едроцветните хризантеми не се цели разклоняване.

Кълбовидните хризантеми са едно, а едроцветните съвсем друго. При тях целта са едрите цветове. За изхранване само на една, но много едра пъпка е важно да се отстранят всички по-малки, странични. Тоест на едно разклонение да остане само по една пъпка. Така няма да има конкуренция. А едрата хризантема ще е наистина едра. Втора пъпка, като тази от снимката, обезценява цветето. В градината това не е кой знае какъв проблем, но все пак е важно да кажем как се получава един единствен огромен цвят при тази разновидност на хризантемите.

Тънкост за много цветове

Вкоренявайте млади растения всяка пролет

Градина: Как хризантемите да бъдат по-пищни

Младите растения се развиват и цъфтят много по-пищно от застарелите хризантеми. Това означава, че ако искате изобилие от цветове и правилна кълбовидна форма, е по-добра идея да вкоренявате млади растения всяка пролет. Другият вариант е през две-три години да разделяте туфата на хризантема. Заедно с това може да подменяте мястото на цветето. Разделянето на туфата става през пролетта. Тя се изкопава от почвата и се разделя с остър нож на няколко (2-3, но не повече) части. До сигурно прихващане почвата се поддържа влажна, но не подгизнала.

И да не забравим, хризантеми успешно се отглеждат и на балкона. Описаната технология за разклоняване се прилага и при тях. За още по- цветен ефект може да вложите въображение и да украсите саксиите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него