Градина: Как се отглеждат цитруси

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6975189 www.24chasa.bg
Снимка pixabay.com

Цитрусовите видове са изключително атрактивни със своите прекрасни декоративни и ароматни качества и доставят истинска радост за всеки, който ги отглежда. Отглеждането им у нас е възможно единствено при стайни условия през зимата и изнасянето им навън през лятото. Независимо от това обстоятелство те са едни от най-разпространените вечнозелени растения в домовете ни, тъй като цъфтят няколко пъти в годината със сравнително едри, красиви и ароматни цветове.

Трябва да знаете, че ако засеете семка от даден цитрусов вид – лимон, мандарина или портокал, и чакате да роди, това няма да се случи в близките 15 години. И освен това най-често плодовете на семеначетата са негодни за консумация. Затова, ако искате цъфтящо и раждащо растение, трябва то да бъде облагородено, или вкоренено от стъблен резник на плододаващо .

Отглеждането на лимон или мандарина не е чак толкова сложно, стига да се знаят и спазват някой основни правила, които не са по-различни от правилата при отглеждането на повечето стайни растения.

Обичат умерена температура, но не по-ниска от 12°C, като оптималната е около 25°C, а максималната не бива да превишава 38°C. Изключение прави зимният покой на растенията, който не е задължителен, но е за предпочитане. Растенията се оставят в помещения с температура около 10 градуса. Този относителен покой се отразява добре на растенията и, ако в края на зимата се внесат в топло помещение, те започват да цъфтят по-обилно, отколкото ако са били цяла зима на топло.

През периода на покой трябва да се следи влажността на почвата, като поливките са оскъдни, колкото да не пресъхне почвата, температурата да не пада под 10 градуса, както и растението да не е на течение. През лятото растенията спокойно могат да се изнесат навън, като се поставят на защитено от вятър и леко засенчено място.

Изисквания към светлина:

Цитрусите са светлолюбиви растения и предпочитат слънчевата светлина, но през лятото, ако са навън и най-вече на тераса, където слънцето е много силно и температурите са високи, е за предпочитане те да са на полусянка, за да не се получат слънчеви пригори по листата и плодовете.

Изисквания към влага:

Цитрусите изискват умерена влага, т.е. не понасят преовлажняването, като много добре им се отразява въздушната влажност, която се постига чрез оросяването на листата с пулверизатор, сутрин или вечер.

Имат нужда от формировка и резитба. Ако дръвчето е вече на 6-7години,  вероятно то

вече е формирано и се нуждае само от просветляваща и почистваща резитба. Тя включва премахване на клончетата, които сгъстяват короната и са излишни, както и тези които са закържавели или заболели. За да се образуват плодни клонки е необходимо да съкратите връхчетата на едногодишните клонки, а след това и на получените от тях леторасти, тъй като мандарината плододава обикновено на разклоненията си. Ако плодните пъпки са прекалено много, трябва да премахнете една част от тях за да не претоварите прекалено растението и да получите качествени плодове.

Торене:

Торенето на мандарината трябва да се прави на два пъти през година, като първата е рано напролет, а втората обикновено през август. Необходимо е да подхраните растението с комбинирани торове, които да съдържат основните макроелементи азот, фосфор и калий, а също така и допълнителни елементи като сяра и магнезий. Ако листата жълтеят от липса на желязо, можете да го добавите, както в почвата, така и чрез листата с подходящ листен тор.

Неприятели:

Неприятелите, които най-често нападат лимонът и мандарината, са щитоносни или листни въшки, както и малките паячета – акари. Срещу тях се води борба с подходящи инсектициди и акарициди само, ако е необходимо, т.е. при наличието на тези неприятели.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,