Градина: Как се отглеждат цитруси

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6975189 www.24chasa.bg
Снимка pixabay.com

Цитрусовите видове са изключително атрактивни със своите прекрасни декоративни и ароматни качества и доставят истинска радост за всеки, който ги отглежда. Отглеждането им у нас е възможно единствено при стайни условия през зимата и изнасянето им навън през лятото. Независимо от това обстоятелство те са едни от най-разпространените вечнозелени растения в домовете ни, тъй като цъфтят няколко пъти в годината със сравнително едри, красиви и ароматни цветове.

Трябва да знаете, че ако засеете семка от даден цитрусов вид – лимон, мандарина или портокал, и чакате да роди, това няма да се случи в близките 15 години. И освен това най-често плодовете на семеначетата са негодни за консумация. Затова, ако искате цъфтящо и раждащо растение, трябва то да бъде облагородено, или вкоренено от стъблен резник на плододаващо .

Отглеждането на лимон или мандарина не е чак толкова сложно, стига да се знаят и спазват някой основни правила, които не са по-различни от правилата при отглеждането на повечето стайни растения.

Обичат умерена температура, но не по-ниска от 12°C, като оптималната е около 25°C, а максималната не бива да превишава 38°C. Изключение прави зимният покой на растенията, който не е задължителен, но е за предпочитане. Растенията се оставят в помещения с температура около 10 градуса. Този относителен покой се отразява добре на растенията и, ако в края на зимата се внесат в топло помещение, те започват да цъфтят по-обилно, отколкото ако са били цяла зима на топло.

През периода на покой трябва да се следи влажността на почвата, като поливките са оскъдни, колкото да не пресъхне почвата, температурата да не пада под 10 градуса, както и растението да не е на течение. През лятото растенията спокойно могат да се изнесат навън, като се поставят на защитено от вятър и леко засенчено място.

Изисквания към светлина:

Цитрусите са светлолюбиви растения и предпочитат слънчевата светлина, но през лятото, ако са навън и най-вече на тераса, където слънцето е много силно и температурите са високи, е за предпочитане те да са на полусянка, за да не се получат слънчеви пригори по листата и плодовете.

Изисквания към влага:

Цитрусите изискват умерена влага, т.е. не понасят преовлажняването, като много добре им се отразява въздушната влажност, която се постига чрез оросяването на листата с пулверизатор, сутрин или вечер.

Имат нужда от формировка и резитба. Ако дръвчето е вече на 6-7години,  вероятно то

вече е формирано и се нуждае само от просветляваща и почистваща резитба. Тя включва премахване на клончетата, които сгъстяват короната и са излишни, както и тези които са закържавели или заболели. За да се образуват плодни клонки е необходимо да съкратите връхчетата на едногодишните клонки, а след това и на получените от тях леторасти, тъй като мандарината плододава обикновено на разклоненията си. Ако плодните пъпки са прекалено много, трябва да премахнете една част от тях за да не претоварите прекалено растението и да получите качествени плодове.

Торене:

Торенето на мандарината трябва да се прави на два пъти през година, като първата е рано напролет, а втората обикновено през август. Необходимо е да подхраните растението с комбинирани торове, които да съдържат основните макроелементи азот, фосфор и калий, а също така и допълнителни елементи като сяра и магнезий. Ако листата жълтеят от липса на желязо, можете да го добавите, както в почвата, така и чрез листата с подходящ листен тор.

Неприятели:

Неприятелите, които най-често нападат лимонът и мандарината, са щитоносни или листни въшки, както и малките паячета – акари. Срещу тях се води борба с подходящи инсектициди и акарициди само, ако е необходимо, т.е. при наличието на тези неприятели.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Плевенски ченгета са погазили закона при акцията срещу местния крими герой Камен Балбузанов-Куката! Разпитани пред съда, полицаите Ивайло Станкулов и Кристиян Тодоров сами признават, че са се подписали на празен протокол за оглед на склад. За кражбата на открит в помещението надуваем батут отговаря Балбузанов пред Темида.

Георги накълцал брат си, докато спи Кадри от сателит на НАТО трябва да бъдат използвани в разкриването на истинския извършител на четворното убийство в Нови Искър. Това обяви служебният адвокат на обвиняемия Георги Георгиев. Защитникът Стоян Стоянов е категоричен, че няма проблем да бъде поискана подобна информация,

Надя Панкова Стотици хиляди пенсионери с увреждания изпаднаха в шок през последните два месеца заради писма от Националния осигурителен институт. В тях черно на бяло пише, че социалната им пенсия за инвалидност се прекратява. С други думи - режат им парите! Всъщност това не е така. Но просветителската кампания на НОИ и социалното министерство не